Quantcast

Apvaisinimas mėgintuvėlyje: svarbiausi klausimai ir atsakymai

Seimas antradienį ketina svarstyti Pagalbinio apvaisinimo įstatymo pataisas. BNS pateikia svarbiausius klausimus ir atsakymus.

Kas yra apvaisinimas mėgintuvėlyje?

Diskusijų kelia vadinamasis apvaisinimas in vitro, kiaušialąsčių ir vyro spermos sujungimas ne moters kūne, o mėgintuvėlyje. Embrionas po kelių dienų perkeliamas į moters gimdą. Pirmasis „kūdikis iš mėgintuvėlio“ 1978 metais gimė Anglijoje. 2012 metais buvo paskelbta, kad po šios procedūros pasaulyje gimė apie 5 mln. žmonių.

Kokia situacija Lietuvoje ir kodėl siūlomas įstatymas?

Šiuo metu ši procedūra Lietuvoje atliekama tik privačiose klinikose. Ji menkai reglamentuojama, kainuoja apie 2 tūkst. eurų ir nėra finansuojama valstybės. Priėmus įstatymą, nevaisingos poros sulauktų valstybės paramos, bet procedūroms būtų taikomi įstatyme įvesti ribojimai. Skaičiuojama, kad Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų šeimų. Kasmet po pagalbinio apvaisinimo šalyje gimsta apie tūkstantis vaikų.

Kas kelia daugiausia diskusijų?

Didžiausias diskusijas kelia tai, ar embrionai turi būti saugomi kaip žmogaus gyvybė. Kritikai sako, kad su pagarbos žmogaus gyvybei principu nesuderinami neribotas embrionų kūrimas, neribotas jų šaldymas ir sunaikinimas pasibaigus saugojimo terminams, embrionų atranka pagal genetinius požymius ir tokios atrankos metu „netinkamais naudoti“ pripažintų embrionų sunaikinimas. Kai kurie politikai ir medikai sako, kad etines problemas išsprendžia nauja technologija šaldyti ne embrionus, o kiaušialąstes. Liberalesnio reglamentavo šalininkai sako, kad reikalavimas visus embrionus perkelti į moters organizmą didina daugiavaisio nėštumo riziką ir mažina pagalbinio apvaisinimo sėkmės tikimybę. Jų teigimu, nesant įstatymo, turtingesnės šeimos rinksis pagalbinio apvaisinimo procedūras užsienyje, o neturtingos ir toliau negalės susilaukti vaikų.

Antras svarbus klausimas yra susijęs su lytinių ląstelių - spermos ir kiaušialąsčių - donoryste. Kritikai sako, kad anoniminė donorystė atima vaikų teisę žinoti savo tėvus. Šalininkai teigia, kad ne sutuoktinio ar partnerio donorystė yra vienintelė galimybė susilaukti vaikų tiems onkologiniams pacientams, kuriems gydymas chemoterapija ar radioterapija pažeidžia reprodukcinę sistemą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mantas l.

Mantas l.  portretas
tai yra - ISKRIPIMAS zmoniu raseje, .. tai noriu paklausti kam givenima pradejote seimoje (meileje) o dabar viska nurasote i megintuveli..! ir jei medikai klys ir ta seima ar kas bus blogai su "palikuoniu" seima - galesite bilinetis teismuose su medikais KAIP SEIS LAIKAIS IPRASTA ! JUS nieko neirodete o tik paviesinote kad esate zemiau kitu !!!

Sta

Sta portretas
As absoliuciai sutinku su pagalba susilaukti vaiko. Bet as absoliuciai pries embrionu saldyma. Kaip moteris gali jaustis zinodama, kad kazkur saldytuve guli ju pradetas kudikis. Kiek laiko ji saugos? Tevai pasens, numirs o embrionas ju vis dar uzsaldytas????Absoliuti nesamone. Kas mokes? Kodel reikia gamint daugiau embrionu, negu reikia? Juk niekas nezino, gal is karto pavyks turet vaikeli. Aisku, cia yra ligoniniu lobizmas, nes tai pastovus pinigai uz embrionu laikyma.

Gytė

Gytė portretas
Nereikia seksu užsiiminėti nuo paauglystės nuolat keičiant partnerį, o apie vaikų gimdymą pradėti galvoti po 30 metų, tai nereikės dirbtinio apvaisinimo.
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių