Quantcast

Akušerė ragina nelaukti: susilaukti vaikų Lietuvoje negali 50 tūkstančių šeimų

  • Teksto dydis:

Vaisingumo sutrikimai – viena opiausių šeimyninių problemų.  Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje su sunkumais susilaukti vaikų susiduria kas šešta pora, t.y. 10-15 procentų. Lietuvoje tokių šeimų yra apie 50 tūkst. ir jų kasmet vis daugėja. Dar 10-25 procentai moterų patiria antrinį nevaisingumą, tai reiškia, kad jos negali pastoti pakartotinai.

Dažna partnerių kaita žalinga vaisingumui

Viena priežasčių, skatinančių moterų nevaisingumą, pasak gydytojos akušerės-ginekologės Gražinos Bogdanskienės, yra ankstyvas lytinis gyvenimas ir dažnai keičiami lytiniai partneriai: „Dažnai keičiant partnerius moterims padidėja rizika užsikrėsti ŽPV ir lytinėmis infekcijomis, kurios gali sukelti uždegimus, padidinti kiaušintakių nepratekamumo riziką“, – sako gydytoja.

Kita priežastis, kodėl moterys susiduria su sunkumais pastoti, yra hormonų apykaitos sutrikimai, kurie gali būti įgimti ar įgyti. Pasak gydytojos, dažniausias moterų hormonų sukeltas sutrikimas – lėtinės anovuliacijos sindromas arba įgimtas policistinių kiaušidžių sindromas. Dėl šios priežasties moterys, pastebėjusios menstruacijų ciklo sutrikimus, staiga padidėjusį plaukuotumą, taip pat tos, kurias vargina nutukimas, turėtų susirūpinti ir apsilankyti pas gydytoją ginekologą.

Kada verta sunerimti?

Pora laikoma nevaisinga, jeigu moteris, nenaudodama kontraceptinių priemonių, esant reguliariems (2–3 k. per savaitę) lytiniams santykiams nepastoja per vienerius metus. „Jeigu partneriai yra vyresni arba patiria antrinį nevaisingumą (t. y. jau turi vaikų, bet nepavyksta susilaukti dar vieno), į gydytojus gali kreiptis ir anksčiau“, sako G. Bogdanskienė.

Pasak gydytojos, reikėtų atsižvelgti ir į abiejų partnerių amžių, nes lytinės ląstelės taip pat sensta: „Dažnai girdime kalbant apie moterų biologinį laikrodį, bet spermos kokybė bėgant metams irgi blogėja“, – aiškina gydytoja. Pasak jos, dažnai poros klysta manydamos, kad norint greičiau pastoti, reikia dažniau turėti lytinių santykių, priešingai – labai dažnai mylintis sperma nespėja subręsti.

Jei nepavyksta pastoti, kankina nerimas, patikėkite tai gydytojui ginekologui.

Net ir pasyvus rūkymas kenkia norint pastoti

Jokia naujiena, kad neigiamą įtaką moters reprodukcinei funkcijai turi rūkymas. Tiesa, šis žalingas įprotis, dažnai laikomas „nekaltu“, atsiliepia abiejų lyčių vaisingumui. Pasak gydytojos, rūkant ne vienerius metus arba kasdien surūkant daug cigarečių, nevaisingumo rizika gerokai padidėja: „Cigaretės dūmuose yra daugiau kaip 4 000 cheminių medžiagų, iš jų 40 yra žinomi karcinogenai. Nikotino ir tabakui specifiškų kancerogenų randama gimdos kaklelio gleivėse, todėl rūkymas gali sumažinti imuninį atsaką gimdos kaklelyje“ – aiškina akušerė-ginekologė. Pasak jos, remiantis klinikiniais duomenimis, net taikant dirbtinį in vitro apvaisinimą, rūkančios moterys pastoja sunkiau, o tikimybė, kad gimęs vaikelis turės sveikatos problemų, yra kur kas didesnė.

Vaisingumo ekspertai teigia, kad pasyvaus rūkymo poveikis vaisingumui beveik toks pat, lyg moteris rūkytų pati. Net kelios dienos, kurias moteris praleidžia prirūkytoje patalpoje, gali turėti poveikį sveikatai ir vaisingumui, tad planuojantys susilaukti vaikų turėtų apsvarstyti galimybę mesti rūkyti kuo anksčiau arba rinktis mažesnės rizikos produktus, kuriuose nėra dūmų, taip pat ir dervų – elektronines cigaretes, kaitinamo tabako gaminius.

Išsklaidykite abejones

Gydytoja abejojančius ragina nelaukti: „Jei nepavyksta pastoti, kankina nerimas, patikėkite tai gydytojui ginekologui. Tikslūs tyrimai, padedantys nustatyti priežastį, ir paskirtas individualus gydymas padės išsklaidyti nežinią ir sulaukti taip trokštamo stebuklo – naujos gyvybės“, – sako specialistė.

Moterims svarbūs hormoniniai tyrimai, kurie atliekami siekiant išsiaiškinti, ar vyksta ovuliacija, ar ji kokybiška. Taip pat skiriamas ultragarsinis tyrimas, kurio metu nustatoma gimdos, kiaušidžių būklė. Dėl lytiniu ir nelytiniu būdu plintančių infekcijų ginekologas atlieka gimdos kaklelio ir makšties tyrimą. Siekiant išsiaiškinti priežastis, svarbu, kiek laiko moteris nepastoja nesisaugodama, ar menstruacijų ciklas reguliarus, ar pora sirgo lytiniu būdu plintančiomis infekcijomis, ar buvo diagnozuotas gimdos, jos priedų, gimdos kaklelio uždegimas, ar vyras sirgo prostatitu, inkstų uždegimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai  portretas
Ta banga , kuri plika bamba per šalčius blizgėjo. Dabar renka pasekmės, ieško kaltu. Greit prie jų prisijungs dabartinės jaunimo mados , ko šalčiau to kojinė trumpesnė tarp bato ir kelnių. Aišku, gal tai ir gražu, tik kam iš valstybės vaikų reikalauti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių