Quantcast

Aklųjų „baltąją lazdelę“ pakeis modernus liestukas

  • Teksto dydis:

Vienintelė priemonė, padedanti akliesiems orientuotis erdvėje, yra „baltoji lazdelė“. Tačiau pastaroji visiškai neatitinka ne tik šių dienų besikeičiančios visuomenės poreikių, bet ir sunkiai gelbsti norint nepasimesti miesto aplinkoje. Naudodamiesi „baltąja lazdele“, aklieji patiria didelių nepatogumų bandydami nuvykti iš taško A į tašką B, norėdami aplenkti kokią nors kliūtį ar identifikuoti kelyje pasitaikiusius objektus.

Įvertinę tobulėjančias technologijas ir jų pritaikymo galimybes, KTU mokslininkų komanda kartu su „Informacinių technologijų organizacija“ sukūrė sistemą akliesiems, kuri įgalina akluosius dirbti su 2D grafika ir padeda orientuotis erdvėje. Regos sutrikimą turinčiam žmogui tereikia turėti planšetinį kompiuterį arba išmanųjį telefoną ir specialų, mokslininkų sukurtą pjezoelektrinį liestuką. Pasikabinus ant kaklo išmanųjį telefoną ir jo ekraną skenuojat pjezoelektriniu prietaisu, galima identifikuoti kliūtį ir jos išvengti.

Naujoji sistema akliesiems gali nusakyti ir spalvą. Kaip šis prietaisas galėtų palengvinti aklųjų gyvenimą ir pakeisti „baltąją lazdelę“ sutiko papasakoti projekto vadovas prof. Ramutis Bansevičius.

Apie kliūtį praneš garsinis signalas arba impulsas

Liestuku skenuojant ekraną kertamos linijos ar charakteringi specifiniam vaizdui kontūrai, o programinė įranga „paverčia“ juos tam tikro dažnio elektriniais signalais, rašoma universiteto pranešime. Pastarųjų dažnis priklauso nuo linijų, kontūrų ar fono spalvos. Nustačius, kad tam tikras dažnis atitinka tam tikrą spalvą, aklajam tampa įmanoma suvokti ne tik kliūtį, bet ir spalvą.

„Planšetinio kompiuterio ar telefono objektyvas lietimui jautriame ekrane fiksuoja aplinkos vaizdą, kuris programinės įrangos pagalba jį filtruoja, palikdamas tik esminius objekto bruožus, pavyzdžiui duris, laiptus, gatvės perėją ir t.t.“, – veikimo principą nusako R. Bansevičius.Elektriniai signalai aklajam gali būti suvokiami 2 būdais: paverčiant juos į girdimo diapazono akustinius signalus arba perduodant juos į liestuke esančias ir su pirštu kontaktuojančias Brailio adatėles. Pasak profesoriaus, aklieji turi ypatingai išvystytą ir jaurią klausą, todėl daugumai jų priimtiniau, kad apie kliūtį būtų pranešama impulsu, o ne garsiniu signalu.  Tačiau kiekvienas turi pasirinkimo galimybę.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių