- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Profesionalūs virtuvių šefai, ruošiantys išskirtinius patiekalus prestižiniuose restoranuose visame pasaulyje, neapsieinama be garinės orkaitės. Pasak sveikos mitybos specialistės Vaidos Kurpienės, kepimas garuose sukels revoliuciją ne tik virtuvėse, bet ir lietuvių mitybos racione. Kas yra kepimas garuose ir kodėl verta tokiu būdu ruošti maistą?
1. Neatsiejama sveikos gyvensenos dalis
Sveikos gyvensenos ekspertai yra įsitikinę, kad sveikos mitybos šalininkų gyvenime pokyčiai turėtų prasidėti būtent lėkštėje.
„Norint valgyti visavertį maistą, reikėtų atkreipti dėmesį ne tik į pirkinių maišelį, bet ir į gaminimo procesą. Pavyzdžiui, jei nusipirkote liesą žuvį, tačiau ją kepsite dideliame aliejaus kiekyje ir pagardinsite riebiu grietinėlės padažu – vargu, ar tokį patiekalą bus galima laikyti sveiku. Dėl netinkamo maisto paruošimo, net ir pats sveikiausias produktas gali prarasti didžiąją dalį maistingųjų savybių ir tapti kancerogeninių medžiagų, skatinančių vėžinių ląstelių vystymąsi, šaltiniu, – perspėjo sveikos mitybos specialistė V. Kurpienė. – Tuo tarpu ruošiant maistą garuose nereikia papildomai naudoti augalinės arba gyvūninės kilmės riebalų, todėl toks patiekalas turi mažiau kalorijų.“
Dabar namų sąlygomis kepti maistą garuose itin paprasta. Tereikia įpilti vandens į garinės orkaitės vandens stalčių, pasirinkti programą ir mėgautis skaniais patiekalais. Garų funkciją turinti orkaitė automatiškai parenka tikslų garų ir karščio santykį, reikalingą norimam rezultatui išgauti. Drėgmės jutiklis orkaitės viduje tiksliai kontroliuoja įleidžiamų garų kiekį ir užtikrina tinkamą jų lygį viso gaminimo proceso metu.
2. Gausus vitaminų ir mineralų
Sveikos mitybos ekspertė teigė, kad maistas, paruoštas garų orkaitėje, išsaugo maistines medžiagas, kurios reikalingos organizmui ypač esant miego trūkumui, patiriant stresą, padidėjus darbo krūviui arba nėštumo metu. Reguliariai valgant garuose gamintą maistą gerėja odos, plaukų ir nagų būklė, stiprėja imunitetas ir didėja organizmo tonusas. Toks maistas ypač rekomenduojamas širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai.
Gaminant maistą žemoje temperatūroje išlieka gerokai daugiau vitaminų, mikroelementų ir kitų vertingų produkto sudėtinių dalių.
„Pavyzdžiui, garų orkaitėje maistas netenka mažiau nei trečdalio vitamino C, kadangi temperatūrą galima sumažinti iki 50, 65, ar 85 °C, o garų puode virtos daržovės apdorojamos 96 °C ir netenka 40 proc. vitamino C, verdant paprastame puode – net iki 70 proc.”, – teigė V. Kurpienė.
Taip pat gaminant garų orkaitėje nenaudojami jokie papildomi riebalai, kas leidžia koreguoti viršsvorio, kraujagyslių ligų problemas.
3. Turtingas skonių ir kvapų
Akivaizdu, kad Lietuvoje maisto kultūra auga – klientai tampa išrankesni ir labiau rūpinasi tuo, ką deda į burną.
Kepimą garų orkaitėse restoranų virtuvių šefai renkasi dėl garų drėgmės, kuri padeda išsaugoti patiekalo sultingumą ir neleidžia jam prikepti, išsaugoma natūrali produkto spalva ir forma, atsiskleidžia skonis ir intensyvus aromatas.
Įprasta manyti, kad garų puoduose ruoštas maistas – beskonis, tačiau garų orkaitėje vienu metu maistą galima ne tik garinti, bet ir skrudinti. Garuose galima gaminti beveik visus produktus, išskyrus makaronus, kruopas, grybus bei pupeles, kurių apdorojimui reikalinga aukštesnė temperatūra ir intensyvesnis gamybos procesas.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms1
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?2
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...
-
Žaibavimas akyse gali būti aklumu gresiančios ligos pranašas
Tinklainės atšokos operacijos priskiriamos skubiųjų kategorijai ir yra vienos iš sudėtingiausių, todėl atliekamos tik tretinio lygio gydymo įstaigose. Kas yra tinklainės atšoka, kam ji gali vystytis, koks gydymas laukia ir kodėl p...
-
SAM planuose – daugiau dienos psichiatrijos stacionaro paslaugų, bendruomeninis gydymas3
Psichikos sveikatos paslaugų pokyčius antradienį planuojanti pristatyti Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) iki 2027-ųjų ketina beveik du kartus padidinti psichiatrijos dienos stacionaro paslaugų skaičių, įvesti bendruomeninį gydymą, taip pat sudar...
-
NVSC: sergančiųjų gripu skaičius Lietuvoje mažėja
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, balandžio 15–21 dienomis sumažėjo sergančiųjų gripu ir COVID-19 liga skaičius, o ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) – padidėjo. ...
-
Pažintis su chirurgu – iš anksto suplanuota, saugi pacientui4
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Kauno ligoninės Chirurgijos skyriaus vadovas gydytojas Edvinas Dainius sklaido mitus apie pusmečio eiles chirurgo konsultacijai ir ragina pacientus nedelsti – iš anksto suplanuotos operacijos p...
-
Dvi profilaktinės patikros akcijos pakaunės gyventojams
Kauno rajono savivaldybės sveikatos centras, bendradarbiaudamas su LSMU Kauno ligonine, pakaunės gyventojoms (50–69 m.) praėjusį mėnesį siūlė pasinaudoti išskirtine galimybe atlikti mamografinę patikrą pagal programą be eilių ir pasina...
-
Sunku patikėti: vyras koronavirusu sirgo 613 dienų3
Nyderlandų tyrėjai praneša apie atvejį, kai pernai miręs vyras koronavirusu sirgo šimtus dienų. Dėl gretutinių ligų nusilpusio imuniteto pacientas 2022 m. vasarį buvo paguldytas į Amsterdamo ligoninę, sakoma pranešime. Jo korona...