Quantcast

16-metei Kauno klinikose atlikta unikali kepenų operacija

LSMUL Kauno klinikų Vaikų chirurgijos skyriuje šešiolikmetei mergaitei atlikta laparoskopinė kepenų rezekcija.
Dešimtokei Girmantei po patirtos pilvo traumos darinys kepenyse buvo nustatytas atsitiktinai. Metus pacientę stebėjo vaikų gastroenterologė doc. Rūta Kučinskienė. Būtent jai iš visos širdies dėkinga Girmantės mama, kad kepenų augliui nebuvo leista išsikeroti. Docentę R. Kučinskienę neramino didėjantis auglys pilvo ertmėje ir ji pacientę nukreipė vaikų chirurgo konsultacijai.

Laparoskopinės operacijos metu pašalintas auglys ir vienas kepenų segmentas. Fokalinė nodulinė kepenų hiperplazija – retas gerybinis auglys, pasitaikantis ir vaikų amžiuje. Jis šalinamas tuomet, kai padidėja, užspaudžia tulžies latakus, susidaro tulžies sąstovis (cholestazė). „Šiai mergaitei auglys per metus paaugo nuo 7 iki 10 cm, todėl buvo nuspręsta jį šalinti," – pasakoja operaciją atlikęs Vaikų chirurgijos klinikos doc. Artūras Kilda.

Operacija atlikta laparoskopiškai, per minimalius pjūvius. Techniškai ši kepenų rezekcija buvo sudėtinga, nes darinys stambus, priaugęs prie stambių kraujagyslių. Operacijos metu doc. A. Kildai asistavo vaikų chirurgė gydytoja Rasa Ivanovienė, gydytojas rezidentas Kęstutis Urbonas. Prieš operaciją ir po jos paciente rūpinosi gydytojas rezidentas Donatas Valius. Rekordiškai ilgos operacijos, trukusios beveik septynias valandas, metu labai svarbus buvo anesteziologo darbas. Narkozę, kurios trukmė siekė devynias valandas, taikė gydytoja anesteziologė Laura Lukošienė, kuri yra Vaikų chirurgijos anesteziologijos sektoriaus vadovė.

Gydytoja L. Lukošienė vardijo Anesteziologijos klinikoje įdiegtas naujoves, kurios ypač pasitarnavo sudėtingos ir ilgos operacijos atveju. Operacijos metu širdies ir kraujagyslių sistemos darbas stebėtas įkišus kateterius į arteriją ir veną. Kad tai padaryti būtų lengviau, anesteziologai naudoja ultragarsinės diagnostikos aparatą. Tas pats echoskopas padeda stebėti kraujotakos (hemodinamikos) būklę operacijos metu, teisingai skirti skysčių į veną. Operacijos metu kas valandą kartotas hemoglobino tyrimas, kuris atliekamas specialiu aparatu, leidžiančiu ekspres būdu operacinėje ištirti kraują. Po operacijos nuskausminimui taikyta regioninė blokada ir paciento kontroliuojama analgezija į veną morfinu.

Girmantės mama dėkinga doc. A. Kildai ir gyd. L. Lukošienei už atliktą operaciją, už profesionalumą, atidumą. „Docentas A. Kilda yra reto gerumo žmogus, iš kurio sklinda ramybė ir užtikrintumas. Girmantei tikrai labai pasisekė ir ji dabar ramiai gali ruoštis 10 kl. egzaminams," – gerų žodžių negailėjo pacientės mama, kai po operacijos su dukra lankėsi poliklinikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

valio

valio portretas
valio valio!!! :)
VISI KOMENTARAI 1

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių