Quantcast

Tyrimas: vyrai didesni narcizai nei moterys

  • Teksto dydis:

Vyrams narciziškas charakteris labiau būdingas negu moterims, todėl jie labiau linkę išnaudoti kitus, rodo ketvirtadienį Jungtinėse Valstijose paskelbta studija, pagrįsta tris dešimtmečius vykdytais tyrimai, per kurį buvo analizuoti daugiau negu 475 tūkst. žmonių.

Ši išvada tinka įvairioms amžiaus grupėms ir kartoms, nurodė Bafalo universiteto vadybos mokykla, pabrėždama, kad perdėtas žavėjimasis savimi turi tiek teigiamų, tiek neigiamų savybių.

"Narcisizmas susijęs su įvairiais tarpasmeninių ryšių sutrikimais, įskaitant nesugebėjimą palaikyti tvarius ilgalaikius santykius, neetišką elgesį ir agresiją", – sakė šios studijos pagrindinė autorė Emily Grijalva (Emili Grichalva), Bafalo universiteto Vadybos mokyklos organizacijų ir žmogiškųjų išteklių profesorė adjunktė.

"Tačiau taip pat matoma, kad narcisizmas stiprina savivertę, emocinį stabilumą ir gebėjimą atskleisti lyderio savybes", – pridūrė ji.

Mokslininkai išanalizavo daugiau negu 355 straipsnių mokslo žurnaluose, disertacijų, rankraščių ir vadovėlių, taip pat tyrė tris skirtingus narcisizmo aspektus: lyderystę ir autoritetą, polinkį į didybę ir ekshibicionizmą bei pabrėžtiną naudojimąsi savo teisėmis.

Didžiausi skirtumai tarp lyčių atsiskleidė tiriant asmens požiūrį į savo teises. Pasak mokslininkų, vyrai labiau negu moterys linkę išnaudoti kitus ir jaučia turintys teisę į tam tikras privilegijas.

Šios studijos rezultatai bus paskelbti žurnalo "Psychological Bulletin" naujausiame numeryje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių