Quantcast

Tyrimas rodo, kad laimė – daugiau nei malonumo jausmas

  • Teksto dydis:

Žmonės jaučiasi laimingesni, jei leidžia sau jausti visas norimas emocijas. Netgi neigiami jausmai kaip pyktis ir neapykanta prisideda prie to, rašo bbc.com.

Tarptautinė mokslininkų komanda publikavo naują tyrimą, kuriame teigiama, jog laimė yra daugiau nei malonumo jausmas. Tyrėjai klausinėjo dalyvių apie tai, kokias emocijas šie norėtų jausti. Atsakymai buvo palyginti su tuo, kaip dalyviai vertino pasitenkinimą savo gyvenimu.

Suprantama, jog žmonės dažniausiai norėjo jausti teigiamas emocijas, tačiau įdomu tai, jog jie būdavo labiau patenkinti savo gyvenimo kokybe, jei jaučiamos emocijos sutapdavo su tomis, kurių jie trokšdavo.

Tai multikultūrinis tyrimas, kuriame dalyvavo 2300 universiteto studentų iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Brazilijos, Kinijos, Vokietijos, Ganos, Izraelio, Lenkijos bei Singapūro.

Neigiamos emocijos

„Jei jaučiate tas emocijas, kurias norėtumėte jausti, net jei jos ir nemalonios, būsite laimingesni", – teigė tyrimo vadovė Maya Tamira iš Jeruzalės žydų universiteto.

Nustebino tai, jog 11 proc. žmonių norėjo jausti mažiau teigiamų emocijų, pavyzdžiui, meilės ir empatijos. O 10 proc. troško išpildyti neigiamus jausmus – neapykantą bei pyktį.

„Jei žmogus, skaitydamas apie vaikų išnaudojimą, nejaučia pykčio, jis tikriausiai norės jį jausti. Jis norės būti piktesnis, nei tuo metu jaučiasi. O jei moteris trokšta palikti smurtaujantį partnerį, tačiau nesiryžta tam, ji tikriausiai norės jam nejausti tiek meilės", – aiškino tyrimo vadovė.

Blogi jausmai gali būti naudingi

Kembridžo universiteto profesorės Annos Alexandrovos nuomone, šis tyrimas meta iššūkį tradiciniam laimės suvokimui. Paprastai ją suvokiame kaip santykį tarp teigiamų ir neigiamų emocijų. Tačiau profesorė mano, jog tyrime yra ir trūkumų. Pasak jos, buvo tiriamos tik dvi emocijos – pyktis ir neapykanta.

„Pyktis ir neapykanta gali būti suderinami su laime, tačiau nėra jokių įrodymų, jog kiti nemalonūs jausmai, pavyzdžiui, baimė, kaltė, liūdesys ir nerimas, taip pat gali būti naudingi. Žmonės, sergantys klinikine depresija paprastai nori jaustis liūdni, o tai tik pagilina jų problemas", – teigė Anna Alexandrova.

Tačiau, jos nuomone, šis tyrimas parodė visas noro jaustis laimingam blogąsias puses.

„Vakarietiškos kultūros žmonės visada nori jaustis laimingi. Net jei dažniausiai jie jaučiasi pakankamai gerai, jiems norisi jaustis dar geriau. O tai gali sumažinti bendrą pasitenkinimą gyvenimo kokybe", – teigė profesorė.

Taigi svarbu leisti sau jausti įvairias emocijas ir neapsiriboti vien troškimu jaustis gerai. Laimė yra kompleksiškas yra sudėtingas reiškinys. Tai nėra vienareikšmiškas pozityvumo jausmas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių