Quantcast

Tyrimas: daugiau nei pusė paauglių jaučia nerimą mokykloje

  • Teksto dydis:

Rugsėjis – tai ne tik pirmasis rudens mėnuo, bet ir nauja mokslo metų pradžia. Mokiniai keliauja į naujas mokyklas, sutinka naujus mokytojus ir draugus. Visa aplinka yra nepažįstama ir neištyrinėta. Kiekvienas žmogus atsidūręs tokioje aplinkoje pasijunta nesaugus, dažniausiai bijo išreikšti savo nuomonę.

Vienas iš sunkesnių gyvenimo etapų žmogaus gyvenime – paauglystė. Tai yra tas laikotarpis, kai mokiniai daugiausia susiduria su didžiausiomis problemomis ir įvairiomis baimėmis. Juos kamuoja profesijos pasirinkimo baimė, mokyklos (kontrolinių, mokytojų ar net bendraklasių) baimė. Nuo ko priklauso mokyklos baimė ir vienišumas? Kokie yra ryšiai tarp šių dviejų emocijų?

9-12 klasės mokinių mokyklos baimę ir vienišumą savo bakalauro darbe tyrė Lietuvos edukologijos universiteto (LEU) Psichologijos bakalauro studijų programos absolventė Inga Antulytė. „Baimė yra viena dažnesnių žmogaus patiriamų emocijų, kurios lydi žmogų visą gyvenimą“, – teigia Inga. „Tyrimų duomenys patvirtina, kad daugiau nei pusė vyresniųjų klasių mokinių visada jaučia padidėjusį ar didelį nerimą, baimę mokykloje“,  – kalba LEU absolventė.

Bakalauro darbo tyrime dalyvavo vaikinai ir merginos. Paaiškėjo, kad merginos dažniau patiria mokyklos baimę ir vienišumą negu vaikinai. Tyrime išskirtos ir rajono bei miesto mokyklos. Rajono mokyklų moksleiviai dažniau negu miesto susiduria su vienišumo jausmu.

Darbo autorė įžvelgia šiuolaikinės mokyklos problemą . „Manau mokyklos baimė, reiškinys, kuris mokyklose yra pakankamai dažnas, tik taip pat dažnai, mokyklose trūksta tiek specialistų, tiek žinių, kurios padėtų atpažinti mokinių išgyvenamą mokyklos baimę“,  – teigia Inga.

I. Antulytė sako, kad ir pati yra susidūrusi su mokyklos baime ir vienišumu. Jai didžiausias ramstis tuo metu buvo šeima. „Mokykloje neretai išgyvendavau mokyklos baimę, nerimą dėl atsiskaitymų. Tačiau, turėjau palaikančia bei skatinančią šeimą, kuri padėjo susitvarkyti su iškylančiais nemaloniais jausmais“.

Kada patiriamas vienišumo jausmas? „Esant dideliam stresui, emociniams sunkumams, tokiems kaip nerimas, vienišumas, atsiranda nuolatinės baimės simptomai ir pasikartojantys išgyvenimai, kurių ilgainiui pradedama vengti“, – teigia pedagogė. Šis jausmas taip pat dažniausiai patiriamas tada, kai nerandama bendros kalbos su bendraamžiais. Atsiribojimas nuo bendraamžių – vienas iš veiksnių, kuris sukelia mokyklos baimę.

Jaunosios tyrėjos teigimu, vienas iš būdų padedantis įveikti mokyklos baimę ir vienišumą – savo problemos pasidalijimas su kitais. „Tai gali būti tėvai, klasės auklėtojas, socialinis darbuotojas, mokyklos psichologas, galbūt matematikos mokytojas, kuris tau kelia pasitikėjimą. Ir net jei iš pirmo karto tave supras, bandyk ieškoti su kuo pasikalbėti. Labai svarbu nelikti vienam su savo jausmais ir neleisti jiems užgožti noro padėti sau“, – teigia pedagogė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių