Quantcast

Sėkmės paslaptis – išlaisvėti ir turėti tikslą

Jaučiatės nelaimingi? Persekioja nesėkmės? Nesiseka mokslas, verslas, nelaiminga meilė? Pradėkime nuo savęs pažinimo, ir, ko gero, pasiseks.

Tai – ugdomasis vadovavimas

Ar man tikrai patinka, kaip dabar elgiuosi? Kas man geriau? O kas tau yra svarbu? "Tai klausimai, kurie yra labai reikšmingi esant bet kokiai  gyvenimiškai situacijai. Paklausus žmogaus, kas jam yra svarbu, santykiai iškart pasikeičia į gera", – tvirtina kaunietė verslininkė Jurgita Trainaitė.

Ji jau beveik 20 metų kartu su seserimi  plėtoja grožio verslą ir sako, kad savo profesinį potencialą efektyviai atskleidė visai neseniai, kai pradėjo vadovautis ugdomojo vadovavimo, vadinamojo koučingo (angl. coaching), principais. Tapusi Kirpėjų ir grožio specialistų asociacijos nare, dirbdama ne tik Lietuvoje, bet ir Briuselyje, Jurgita atstovauja Lietuvos grožio verslo darbdaviams Europoje, rengia tarptautinius mokymus.

J.Trainaitė tapo viena pirmųjų Lietuvoje sertifikuotų ICC (International Coaching Community – Tarptautinės ugdomojo vadovavimo asociacijos) narių. Pasak Jurgitos, ugdomasis vadovavimas jai tapo ir papildoma nauja veikla, ir keliskart sustiprino jos efektyvumą dirbant grožio versle, o svarbiausia – padėjo susikurti ramią, pasitikinčią savimi asmenybę.

Darau gerai, kaip galiu

Kodėl, lydima sėkmės versle, turėdama tarptautinį pripažinimą, J.Trainaitė nusprendė mokytis ugdomojo vadovavimo?

"Dažnai mes galvojame už kitus žmones. Bijome, kad, paklausę jų nuomonės, tapsime silpnesni. Bet taip nėra", – pastebi  verslininkė, panorusi padėti ir kitiems.

Dažnai mes galvojame už kitus žmones. Bijome, kad, paklausę jų nuomonės, tapsime silpnesni. Bet taip nėra.

Moteris sako, kad ugdomajame vadovavime yra daug įvairių, visiems priimtinų būdų sau padėti: ir darbo, ir santykių su žmonėmis srityse.

"Mes ir dabar nuolat rengiame ugdančiųjų vadovų susitikimus ir kaskart pasisemiame vis naujų idėjų, metodikų, pratimų, kaip padėti sau toliau eiti norimu keliu, kaip siekti savo tikslų, kaip dabar man būti geriausia savo pačios versija", – apie asmeninį augimą kalba Jurgita.

Vienas svarbiausių ugdomojo vadovavimo principų teigia: "Darau taip gerai, kaip galiu." Pasak Jurgitos, jis labai svarbus, nes dažnai mes save užblokuojame žodžiais: oi, aš dar negaliu, palauksiu metus, dar neturiu įgūdžių. Bet kai ateina supratimas, kad tuo momentu darai taip gerai, kaip gali, tiesiog imi ir darai. Tai išlaisvina. Nebelieka baimių.

Susipažinus su ugdomuoju vadovavimu gyvenimas tikrai nenušvinta, bet išmokstama sustoti ir savęs paklausti: ar man tikrai taip patinka, kaip dabar elgiuosi? Kas man geriau?

"Paprastas ir dažnas pavyzdys – netvarkingi namai. O tvarkytis tingisi. Klausimas, ką renkiesi: gyventi tvarkingoje aplinkoje ar nuolat tingėti ir jausti nepasitenkinimą? Ugdomojo vadovavimo metodai labai padeda išlaikyti aiškumą ir ramybę", – sako ICC ugdančioji vadovė.

Ne mokai, o padedi

"Kadangi turiu didelės patirties grožio srityje, daug kas kreipiasi į mane patarimų, pamokymų. Anksčiau nesijaučiau tvirtai, kad galėčiau būti mentore. Todėl norėjau pati pasimokyti, kad galėčiau būti geresnė kitiems", – prisimena J.Trainaitė.

Pradėjusi ieškoti įvairių mokymų, moteris susidomėjo ugdomuoju vadovavimu. Nuvykusi į pirmąjį, pažintinį, susitikimą, patyrė didžiulį įspūdį. Jį padarė tiek pati ICC ugdomojo vadovavimo trenerė Alisa Miniotaitė, dirbanti Baltijos šalyse, tiek ir tai, ką ji papasakojo.

"O kai pradėjau mokytis ugdomojo vadovavimo, tai, ko išmokau, su kaupu pranoko paieškas. Mane sužavėjo, kad čia ne mokai kitus, o atskleidi jiems didžiausią jų potencialą. Taigi, radau instrumentą, su kuriuo dirbdama neprimetu savo nuomonės ir patirties, o suteikiu galimybę žmogui pamatyti, kiek daug jis turi savyje ir ko jis labiausiai nori", – užsidegusi kalba J.Trainaitė.

Pernai pašnekovė buvo išrinkta į grožio srities darbdavius vienijančios tarptautinės organizacijos "Coiffure EU" direktorių tarybą ir valdybą, kur yra atsakinga už švietimą ir profesinį mokymą. Taigi dabar Jurgita veikia Europos mastu ir prašymų patarti sulaukia dar daugiau.

"Nedaliju patarimų. Suprantu, kad kiekvienas yra savo gyvenimo autorius. Įsisavinusi ugdomojo vadovavimo principus jaučiuosi daug laisviau. Kai žmonės ateina pasikonsultuoti, neprisiimu jų atsakomybės. Užduodu klausimus: o kaip tu nori, kad būtų? Kas tau yra svarbu?" – kalba J.Trainaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva Laurišoniene

Daiva Laurišoniene portretas
Kur rasti tokius mokymus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių