Quantcast

Psichoterapeutė: žalojanti meilė – tai ne meilė

  • Teksto dydis:

Psichoterapeutė Robin Norwood, parašiusi pasaulinį bestselerį "Moterys, kurios myli per stipriai", per didelę meilę tiesiai šviesiai vadina liga ir svarsto, kodėl tiek daug moterų, trokšdamos būti mylimos, regis, neišvengiamai randa nemylinčius, į smurtą linkusius partnerius.

Kai mylime per stipriai

R. Norwood aiškinasi, kodėl net nesuprasdamos, kad meilės ryšiai yra toksiški, keliantys psichologinių, o neretai ir fizinių kančių, moterys nepajėgia jų nutraukti, ir kaip mūsų noras mylėti, meilės ilgesys ir pati meilė tampa liguista priklausomybe.

"Jei mylėdamos kenčiame – mylime per stipriai", – teikia R.Norwood.

"Mes, kurios mylime įkyriai, esame apimtos baimės – baimės būti vienišoms, baimės būti nemylimoms ir neįvertintoms, baimės, kad mus gali ignoruoti, palikti arba sužlugdyti. Mes mylime su nepaprasta viltimi, kad vyras, kuris yra tapęs mūsų obsesija, nesuteiks mums skausmo. Bet mūsų baimės – ir obsesijos – vis gilėja", – priklausomybės nuo santykių dinamiką aiškina psichoterapeutė.

Per stiprią meilę ji vadina lėtine progresuojančia liga, kuri gali ne tik sudarkyti gyvenimą, bet ir palaužti sveikatą, o tragiškiausiu atveju tapti mirties priežastimi. Tai gali įvykti ir dėl lemtingų smurtautojo smūgių, ir dėl pačios aukos nuolatinio streso nualinto organizmo reakcijų.

Jei tarpusavio santykiai kelia pavojų emocinei gerovei, o gal net sveikatai ir saugumui, – tikrų tikriausiai mylime per stipriai.

"Tu ne viena, yra daugybė moterų, išgyvenusių tą patį ir radusių jėgų pasitraukti iš tokių santykių", – tarsi siunčią žinią R.Norwood.

Aukos prabyla viešai

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, yra ne viena žinoma moteris, kuri ryžosi viešai papasakoti apie smurtą šeimoje ir apie tai, kaip sprendė savo situaciją.

Nežinia, ar tikrai šiame sąraše turėtų būti Oksanos Pikul pavardė, nes dar nėra aišku, ar krepšininkas Simas Jasaitis išties smurtavo prieš antrąją savo žmoną. Kol kas istorija bent jau dėl fizinio smurto sėja daug abejonių. Tačiau moterys kalba, ir tai, pasak R.Norwood, yra neabejotinas ženklas, kad jų santykiai pasiekė kritinę ribą, už kurios – metas sprendimams.

Dainininkė, Seimo narės Onos Valiukevičiūtės dukra Giedrė Balutytė  neslėpė kadaise patyrusi partnerio smurtą, tačiau sėkmingai atsitiesusi, o dabar to mokanti kitas moteris.

Atlikėja Natalija Bunkė drąsiai pasakojo apie buvusio mylimojo smurtą šeimoje. Moteris viešai atskleidė, kad gerą mėnesį girtavęs krepšininkas Vilmantas Dilys, tuometis jos gyvenimo draugas, paryčiais siautėjo ir niokojo namus, sudegino šūsnį daiktų.

Natalija Bunkė

"Nevaldžiau kojų. Ir tada pagalvojau, o kas bus, jei liksiu invalido vežimėlyje. Nei vaikais galėsiu rūpintis, nei savimi. Tarkim, tokia ir lieku... Kam to reikia?"– pasakojo dainininko Edmundo Štengerio, pravarde Mundis, buvusi žmona Violeta Malevska. Ji viešai teigė, kad ją sumušė vyras.

Violeta Malevska

Smurtą ilgą laiką kentė  popscenos karalienė Džordana Butkutė. Iki šiol su vyru santykius aiškinasi ir nuo jo pykčio proveržių kenčia krepšininko Gintaro Einikio žmona Jurgita Einikienė.

Daugelio šių moterų smurto kentėjimo istorijos jau baigėsi.

"Jei tarpusavio santykiai kelia pavojų emocinei gerovei, o gal net sveikatai ir saugumui, – tikrų tikriausiai mylime per stipriai", – apie priklausomybę nuo toksiškų santykių kalba R.Norwood.

Sudaužytos žvaigždės

Tarp pasaulinio garso įžymybių patyrusiųjų smurtą yra daugybė. Kai kurių jų istorijos žinomos ir jos privertė susimąstyti tūkstančius kenčiančių moterų.

Halle Berry

Aktorė, "Oskaro" laureatė H.Berry dabar stipriai pasisako prieš buitinį smurtą, mat pati tai patyrė. 2004 m. aktorė prisipažino, kad buvęs vaikinas ją taip stipriai sumušė, jog ji nebegirdi dešine ausimi. H.Berry niekada neatskleidė jos skriaudiko tapatybės. Bet aktorė prisipažino, kad ir jos motina buvo buitinio smurto auka. Kai tas pats atsitiko ir jai, ji suprato privalanti nutraukti santykius su minėtu vaikinu.

Halle Berry

Madonna

Madonna ir Seanas Pennas susitiko 1985 m. ir greitai susituokė. Per trumpą jų santuoką S.Pennas buvo įtariamas dažnais smurtiniais išpuoliais prieš žmoną ir kitus. Nors S.Pennas ir buvo apkaltintas už žiaurų buitinį smurtą, pati Madonna vadina jį didžiąją savo gyvenimo meile. Vis dėlto smurtavimo fakto jau nepaneigsi: S.Pennas buvo pripažintas kaltu, o po metų pora išsiskyrė.

Mariah Carey

M.Carey prisipažino buvusi emocinio ir fizinio smurto auka, žvaigždė prisidėjo ir kuriant filmą apie smurtą. 1993 m. M.Carey ištekėjo už muzikos magnato Tommy Mottolos. Išsiskyrė po penkerių metų. Larry Kingo pokalbių laidoje dainininkė kalbėjo: "Smurtas daugialypis – gali būti emocinis, psichologinis ir kitoks. Baisu. Manau, kad papuoli į situaciją, iš kurios nėra išėjimo. Ištrūkti iš tokios padėties man buvo nelengva. Su tuo žmogumi mane siejo ne tik santuoka, bet ir verslas, kuris leido jam kontroliuoti mano gyvenimą."

Teigiama, kad T.Lee spardė žaviąją Pamelą, kol ji laikė ant rankų jų sūnų Dylaną.

Pamela Anderson

1995 m. "Gelbėtojų" žvaigždė ištekėjo už būgnininko Tommy Lee vos po kelių pažinties dienų. Jų audringa santuoka truko tik trejus metus, kurių metu "Mötley Crüe" būgnininkas sėdėjo keturis mėnesius kalėjime už smurtą prieš savo žmoną. Teigiama, kad T.Lee spardė žaviąją Pamelą, kol ji laikė ant rankų jų sūnų Dylaną. Nors P.Anderson padėjo nuteisti T.Lee, ji laukė jo grįžtant iš kalėjimo. Pora susitaikė, nors vėliau jie pasuko skirtingais keliais.

Tommy Lee ir Pamela Anderson

Tina Turner

Tinos audringa santuoka su Ike'u Turneriu gerai žinoma visuomenei, didžia dalimi dėl autobiografinio filmo "What's Love Got To Do With It". Dainininkė kentė skaudžius smūgius, buvo išprievartauta, į jos kūną buvo gesinamos cigaretės. Tinos vyras Ike'as vaizduojamas kaip įtūžęs, verčiantis paklūsti sociopatas. Kai Tinos autobiografija buvo išleista, Ike'as pripažino, kad knygoje aprašyta tiesa. Kol Tina pagaliau ryžosi palikti vyrą, jie išgyveno santuokoje šešiolika metų. I.Turneris dabar jau miręs.

Nicole Brown Simpson

1995 m. žurnalas "People" išspausdino straipsnį antrašte "Jokia paslaptis, kad Nicole Simpson patyrė smurtą, bet niekas – nei draugai, šeima ar policija – nesuteikė reikiamos pagalbos". 1994 m. liepos 12 d., būdama 35-erių, Nicole buvo žiauriai nužudyta savo namų kieme Kalifornijoje, Brentvude. O.J. buvo apkaltintas ir suimtas šešiolikai mėnesių dėl N.Simpson ir Ronaldo Goldmano nužudymo, tačiau vėliau išteisintas. Vėliau paaiškėjo, kad jis atsakingas už jų mirtį. Dr. Susan Forward, Nicole terapeutė, pareiškė: "Nicole buvo reguliariai be paliovos mušama, visą laiką. Nesakau, kad dvidešimt keturias valandas per parą, bet išpuoliai buvo neįprastai dažni."



NAUJAUSI KOMENTARAI

?????

????? portretas
Įtarimas, kad straipsnio autorius(ė) Robin Norwood knygos "Moterys, kurios myli per stipriai" nėra skaitę. Knygoje yra aprašytos istorijos apie specifines (narkotikai, alkoholis, smurtas vaikystėje ir kt.) priklausomybes nuo santykių bei pateikiama rekomendacijos išgijimui.

Gerai tegul raso, tegul kalba

Gerai tegul raso, tegul kalba portretas
Labai Gerai, kad garsios moterys kalba apie smurtaujancius vyrus garsiai. Negaliu pakesti, kai dar atsiranda durniu ir svarbiausia moteru tarpe, kurios gina tuos asilus. Niekada netikesiu, kad moteris kalta. Taip, konfliktu buna visur, bet ne mustynemis spresti ir ypac kai vyras ranka kelia pries moteri, tai jau baisu...Prie viso to, prievarta prasideda nuo psichologinio spaudimo, taigi cia ne tik fizinis smurtas, bet ir emocinis. O kodel taip vyksta, cia daug gilesnes saknys. Ne seimos, o visos visuomenes, vyru stereotipas galingas, daug vyru jauciasi galingi, nes musu issigimuses pasaulis taip formuoja nuo vaikystes. Buti vyru, buti "stipriu", neverkti ir panasiai. Uzspaustas emocijas tada reiskia ant silpnesiu ir savo neegzistuojancia didybe demonstruoja kur nereikia.

to Stas

to Stas portretas
Tai kad Halle Berry, Madonna, Tina Turner, Džordana gerokai daugiau uždirbo už tuos smurtaujančius vyručius.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių