Quantcast

Psichologė: daugelis vaikų Lietuvoje nelaimingi

  • Teksto dydis:

Žiūrėdami televizorių arba žaisdami žaidimus vaikai susiduria su žiauriu pasauliu, todėl daugelis vaikų Lietuvoje yra nelaimingi, LRT RADIJUI sako Mykolo Romerio universiteto profesorė psichologė Aistė Diržytė.

Anot jos, vaikai, daug laiko praleidžiantys gamtoje, yra daug laimingesni ir supranta, kad pasaulis gali būti saugi vieta. Panašios nuomonės laikosi knygos „Tučių šeima gamtinėja“ autorė Algė Balžekienė, tačiau ji priduria – kalbant apie išmaniąsias technologijas reikia nepamiršti ir tėvų.

Pripažįsta technologijų naudą

Anot A. Diržytės, yra tėvų, kuriems naudinga, kad jų vaikai visą laisvą laiką praleidžia, naudodamiesi išmaniosiomis technologijomis, nes tėvai gali nesirūpinti, kad vaikus reikia užimti, gali pailsėti.

„Bet yra ir kita medalio pusė – vaikai pernelyg pasineria į informacinių technologijų pasaulį. Tėvai praranda galimybę geriau pažinti savo vaikus, rūpintis jais, taip, kaip tėvai turėtų tai daryti, ugdyti juos. Apskritai tėvų ir vaikų bendravimo kokybė prastėja, jie vienas nuo kito nutolsta“, – akcentuoja A. Diržytė.

Ji priduria – informacinės technologijos savaime nėra nei geros, nei blogos. Pasak profesorės, šiuolaikinės technologijos padeda vaikams mokytis ir bendrauti su draugais, tačiau, jas naudojant, reikalingas saikas.

„Yra įvairių tikrai gerų programų, kurios gali padėti tobulėti, bet, kita vertus, viskam reikalingas saikas, balansas, nuosaikumas. Jeigu vaikas pernelyg pasineria į virtualų pasaulį, tuomet tėvai iš tikrųjų anksčiau ar vėliau pradeda kentėti, pradeda būti nepatenkinti, suirzę ir nelaimingi“, – sako A. Diržytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių