Quantcast

Po gimdymo – džiaugsmas ir depresija

Kūdikio gimimo džiaugsmas ir depresija po gimdymo – visiškai skirtingi jausmai, tačiau ir pastarieji aplanko šeimas, kurios, atrodytų, turi būti laimingos.

Daro tiesioginę įtaką

Kas lemia, kad moterį ištinka depresija po gimdymo? Ar ši mamos psichologinė būsena nepakenkia kūdikio vystymuisi?

Psichologė Vilma Petrikienė, Vilniaus visuomenės sveikatos centro "Šeimų mokyklėlės" lektorė, sako, kad šie klausimai labai aktualūs jauniems tėvams.

"Moksliniais tyrimais nustatyta, kad mamos, o jei pagrindinis asmuo, besirūpinantis kūdikiu, yra tėtis, tada jo psichologinė savijauta tiesiogiai veikia visokeriopą kūdikio vystymąsi. Kūdikio polinkis į depresiją yra ne tik arba ne tiek genetiškai paveldimas, kiek tokią žmogaus būseną gali lemti santykis su depresyvia motina", – sako psichologė V.Petrikienė.

Psichinių sunkumų turinti motina mažiau bendrauja su savo kūdikiu, mažiau jį glaudžia, čiūčiuoja. Vaikui gali susidaryti įspūdis, kad jis nėra mylimas, svarbus, jo poreikiais artimiausias žmogus gali ir nepasirūpinti. O tai kūdikiui kelia didžiulį nesaugumo jausmą, taip klojamas augančio žmogaus menkos savivertės pagrindas.

Galbūt kalti hormonai

Taigi, kas yra depresija po gimdymo ir kaip jaunos mamos gali sau padėti?

"Tai staigus nuotaikų svyravimas, nes po gimdymo labai keičiasi hormonų kiekis organizme ir reikia laiko, kad tai normalizuotųsi. Sutrikęs miegas, apetitas, savigrauža, pyktis ant kūdikio, kad jis dėl visko kaltas", – depresijos požymius vardija psichologė V.Petrikienė.

Jei mama viena nenori pasilikti su kūdikiu, nes bijo, kad nesugebės tinkamai juo pasirūpinti, baiminasi, jog kažkas tragiško gali nutikti kūdikiui ir jai pačiai, nenori kūdikio imti ant rankų, čiūčiuoti, myluoti jo – tai taip pat pogimdyvinės depresijos simptomai.

Tokių ir panašių jausmų ir minčių kyla ne vienai ką tik pagimdžiusiai moteriai. Psichologės teigimu, kas antra ar net daugiau gimdyvių patiria tai, ką galima pavadinti motinystės melancholija. Tokia būsena pasireiškia per pirmas dienas po gimdymo.

Laimė, staiga prasidėjusi, taip staiga ir išnyksta, per savaitę, dvi sėkmingai apsiprantant su savo nauju vaidmeniu, stiprėjant pasitikėjimui savimi.

"Man puikiai sekasi atliepti kūdikio poreikius. Aš vis labiau pasitikiu savimi. Aš esu geriausia šio kūdikio mama", – tvirtybę skatinančius jaunų mamų žodžius cituoja V.Petrikienė.

Priežasčių yra daug

Su depresija po gimdymo susiduria viena iš aštuonių šeimų – kartais ne tik mamą kankina slogi nuotaika ar nemiga.

Psichologė atkreipia dėmesį, kad ir ką tik tapusiam tėčiu vyrui gali reikėti pagalbos. Dėl depresijos pagimdžius prasidėję sunkumai tęsiasi pusę metų ar ilgiau. Dažnai šeimoms būna gėda apie tai kalbėti. Tačiau tai yra situacija, kurią reikia spręsti kuo greičiau, kad visos šeimos narių sveikata sugrįžta ir vaikas galėtų augti su laimingais mama ir tėčiu.

Priežasčių, galinčių sukelti depresiją po gimdymo, yra daugybė. Visų pirma, tai asmenybės savybės.

"Jei jau iki nėštumo ir gimdymo moteris buvo linkusi kritikuoti save ir kitus, išgyveno dėl menkos savivertės, kūrė sudėtingus santykius, tikėtina, kad šie dalykai gali sukelti depresiją po gimdymo", – aiškina psichologė.

Kalbant apie besilaukiančią moterį, labai svarbu, kad pasiruošimas nėštumui ir pats nėštumas būtų ramūs. Stebima tendencija, kad moterys jau iki nėštumo būna pervargusios, išsekusios nuo streso darbe, santykių, rūpesčių dėl būsto ir pan.

Depresiją gali apskatinti nusivylimas gimdymu ir savimi. Jeigu lūkesčiai dėl idealaus gimdymo nepasitvirtino, moteris gali pradėti manyti, kad su tuo tiesiog nesusidorojo.

Pasikeitusi išvaizda, laiko sau ir partneriui nebuvimas, profesinio gyvenimo ilgesys taip pat gali paveikti neigiamai.  Darbe užduotys būdavo aiškios, rezultatai greitai matomi, gaunamas piniginis atlygis. Tapus mama gali apimti jausmas, kad sukiesi kaip voverė rate, dienos suvienodėja, sutvarkyta buitis tampa įprastu reiškiniu, tad sulaukti įvertinimo, pripažinimo, padėkos darosi vis sunkiau.

Kaip to išvengti?

Dar besilaukdama moteris galėtų susirasti ir lankyti patinkančią mokyklėlę ar kursus besilaukiančioms šeimoms. Geriausia, jei lankytų kartu su vyru – tada šeimai taps aiškiau, ko tikėtis gimdymo metu ir po vaiko gimimo.

Po gimdymo reikia priimti vyro ir kitų artimųjų pagalbą tiek prižiūrint namus, tiek gaminant maistą. O ir kūdikiu, bent trumpai, tegu pasidžiaugia tėtis, seneliai.

Per pirmus vaiko auginimo metus mamos patiria maždaug septynių šimtų miego valandų deficitą. Tad rekomenduojama ilsėtis, kai tik yra tokia galimybė.

Pagrindinis darbas, ypač per pirmus tris keturis mėnesius, – žindyti kūdikį. Visa kita gali palaukti. Beje, pačios mamos maitinimasis yra labai svarbus. Maistas turi būti šviežias ir visavertis, valgyti būtina reguliariai – tai kelias į gerą savijautą.

Bendravimo terapija

"Jaunai mamai reikia išsikalbėti apie jausmus, gimdymo patirtį. Jei artimieji – vyras, močiutė sako: "Ko tu čia virkauji, turi sveiką vaiką ir džiaukis!", verta ieškoti kito, galinčio išklausyti ir suprasti žmogaus", – pataria psichologė V.Petrikienė.

Anot jos, jei moters aplinkoje nėra mamų su mažais vaikais, jų galima sutikti mokyklėlėse, žaidimų aikštelėse. Dalijimasis patirtimi labai daug padeda.

Artimas bendravimas su vyru, pokalbiai apie tai, kaip praėjo diena, yra puikus būdas įveikti besikaupiančius jausmus. Laikas, praleistas tik dviese su vyru, reikalingas norint patirti poros intymumą, tad vertėtų prašyti senelių ar auklių pagalbos.

"Mažiau išsivysčiusiose šalyse teigiama, kad reikia kaimo, jog užaugintum kūdikį. Aš su tokia mintimi sutinku. Kita vertus, auklės paslaugos kainuoja mažiau nei skyrybos", – teigia psichologė.

Aktyvi veikla, pasivaikščiojimai gryname ore vienai ar su šeima taip pat padeda pravėdinti mintis, atsipalaiduoti.

Iki kito nėštumo ir gimdymo moteris turėtų spėti atgauti jėgas ir vidinę pusiausvyrą. Tik tada, kai moteris pagalvoja, kad būtų visai smagu ant rankų vėl laikyti mažą kūdikėlį, tai gali būti ženklas, kad ji jau pasirengusi. Gimdymai vienas po kito, o kartais net du gimdymai tais pačiais kalendoriniais metais, jauną mamą gali labai išvarginti, tikimybė patirti visus depresijos po gimdymo sunkumus labai padidėja.

"Jeigu prevencinės priemonės nepadeda įveikti depresijos pagimdžius, būtina kreiptis asmeninės arba grupinės psichoterapijos ar medikamentinės pagalbos. Taip pat vertėtų atlikti hormonų kiekio organizme tyrimus ir prireikus juos koreguoti", – pataria psichologė V.Petrikienė.


Šiame straipsnyje: gimdymasdepresijamotinystė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių