Quantcast

Patyčioms mokyklose mažinti – „popierinės“ pataisos?

Naujos prievolės švietimo įstaigose tramdyti prieš vaikus nukreiptą smurtą ir patyčias kol kas pakibusios ore. Pirmasis barjeras – vos po vieną psichologą turi mažiau nei pusė bendrojo ugdymo mokyklų, o pagalbos pedagoginėje psichologinėje tarnyboje tenka laukti ir kelias savaites.

Įpareigojo teikti skubią pagalbą

Šalyje kas trečias vaikas patiria psichologinį smurtą, per metus iš gyvenimo pasitraukia per 40 paauglių. Todėl prezidentė Dalia Grybauskaitė inicijavo, o nueinantis Seimas ką tik priėmė Švietimo įstatymo pataisas, kurių tikslas – mažinti smurtą ir patyčias švietimo įstaigose.

Nuo kitų mokslo metų apie smurto atvejus reikės nedelsiant informuoti tėvus ir atsakingas institucijas, ir tiek smurtą patiriančiam mokiniui, tiek smurtautojui, tiek tėvams, o esant poreikiui – ir mokytojams turės būti skubiai – per penkias darbo dienas – pradėta teikti nemokama psichologinė pagalba. Tą turės padaryti mokyklos psichologas, jam nesant – pedagoginės psichologinės tarnybos specialistai.

Trūksta kvalifikuotų specialistų

Tačiau realybė gerokai skiriasi nuo įstatymo nuostatų, mat šiuo metu tik mažiau nei pusėje šalies bendrojo ugdymo mokyklų dirba psichologas, dažnai – nepilnu etatu.

„Kvalifikuotų specialistų trūksta tiek mokyklose, tiek pedagoginėse psichologinėse tarnybose. Ypač mažesniųjų miestų centrai turi tik po vieną kitą specialistą. Todėl padaugėjus besikreipiančiųjų skaičiui išaugs ir psichologų poreikis“, – sakė Vilniaus universiteto Bendrosios psichologijos katedros docentė, socialinių mokslų daktarė Sigita Girdzijauskienė.

Ar gali būti kuriamas mokykloje psichologo etatas, priklauso ir nuo mokinių skaičiaus. Mažesnėse mokyklose pasitelkiama specialiojo ar socialinio pedagogo, kapeliono (esant religinei pakraipai) pagalba. Tačiau S. Girdzijauskienė pabrėžė, jog socialiniai pedagogai ir psichologai – tai dvi visiškai skirtingos profesijos, kurios dažnai painiojamos: „Daug problemų įžvelgti ir spręsti socialinis pedagogas neturi pakankamai kompetencijos“.

Teks skėstelėti rankomis

Nuogąstavimus dėl griežtų pagalbos terminų, didesnio darbo krūvio patvirtino ir Šiaulių miesto pedagoginės psichologinės tarnybos vadovė Janina Urnikienė.

„Neaišku, ar per nurodytą tam tikrą dienų skaičių su dabartinėmis pajėgomis galėsime dirbti kaip laikrodukas. Jau dabar turime kelių savaičių eiles. Žmonių psichologinis raštingumas didėja, per pastaruosius dvejus metus besikreipiančiųjų srautas stipriai išaugo.

Daug tėvų atveda jau ikimokyklinio amžiaus vaikus. O pagal naująjį įstatymą turėsime priimti ne tik mokinius, tėvus, bet ir pedagogus“, – sako specialistė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
Juokas ima kai tiek kalbama o daroma nulis,yra mokytojų kurie toleruoja ir net gi skatina patyčias
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių