Quantcast

Patarimai, kaip neblaiviam žmogui „atmušti“ norą vairuoti

Sustabdyti ryžtingai prie vairo besiveržiantį gerokai alkoholio padauginusį žmogų – misija, atrodo, neįmanoma. Tačiau specialistai pastebi, kad apsisprendimui vairuoti išgėrus didelės įtakos gali turėti ir asmens artimoji aplinka.

Pirmiausia nereikėtų skatinti

Adekvatumo stokodamas apgirtęs žmogus paprastai pervertina jėgas, tvirtina galįs vairuoti dar geriau, nei būdamas blaivus. Visgi statistika rodo ką kita – užtenka ir kelių šimtųjų promilių, kad vairuotojas sukeltų pavojų ne tik savo, bet ir kitų eismo dalyvių saugumui.

Kokie argumentai galėtų padėti užkirsti kelią neblaiviam draugui ar mylimajam sėsti prie vairo, priklauso nuo situacijos: žmogaus girtumo laipsnio, jo sąmoningumo bei apskritai charakterio. Tačiau specialistai pabrėžia, kad visų pirma kalbėti reikėtų ne apie būdus sustabdyti žmogų, bet apie tai, kaip nepaskatinti jo vairuoti tokios būsenos.

„Kai per šventę ar tiesiog susibūrus draugams išgėręs taurę vyno arba bokalą alaus, po darbo dienos pavargęs žmogus suabejos, ar saugu būtų sėsti prie vairo, iš aplinkinių jis kaip tik gali sulaukti pritarimo ir paskatinimo. Dažnai giminės ar draugai sako irgi taip darę ir nieko nenutikę, kad tos promilės nieko nereiškia, jei gerai jautiesi“, – pastebėjo psichologė, „Lietuvos draudimo“ pykčio keliuose valdymo konsultantė Eglė Masalskienė.

Pasak jos, ypač jaunas žmogus draugų kompanijoje dažniau linkęs elgtis ne taip, kaip pats galvoja, o pasiduoda bendraamžių įtakai, baiminasi, ką jie pagalvos.

Moralizavimas nepadės

Dar vienas būdų perkalbėti šitokį nuo alkoholio lengvai apsvaigusį vairuotoją – draugiškas patarimas, jog „tavo vietoj aš to nedaryčiau“. Moralizavimas ar imperatyvūs nurodymai gali būti neefektyvūs ir tik sukelti priešingą reakciją.

„Psichologiškai geriau veikia netiesioginiai argumentai. Galima papasakoti kokią nors istoriją, pavyzdžiui, apie pažįstamajam ar kaimynui nutikusį įvykį, įspėti apie policijos reidą bei paklausti, ar jis pasiruošęs prisiimti tokią riziką. Galima tai pateikti ir humoro forma. Svarbiausia yra sužadinti ketinančiojo vairuoti išgėrus atsakomybę, paskatinti susimąstyti“, – sakė specialistė.

Jos nuomone, galimi piniginiai nuostoliai, automobilio remontas, išlaidos ir papildomas laikas pakartotiniams vairavimo mokymams kam nors irgi gali būti svarus argumentas. Tačiau kitiems daug labiau rūpi savigarba, įvaizdis, kitų, ypač artimųjų, nuomonė.

„Tuomet motyvuoti galima klausiant, o ką tavo mama, sesuo pagalvotų? Kaip tokį poelgį įvertins, pavyzdžiui, sužadėtinė ar sergantis artimasis?”, – aiškino E. Masalskienė.

Kai argumentai neveikia

Tačiau agresyviau nusiteikusio, labiau alkoholio padauginusio žmogaus gali neveikti jokie argumentai. Tuomet psichologė patarė imtis kitų priemonių. Viena jų – tiesiog neleisti sėsti į automobilį, t.y. paslėpti jo raktelius. Daug radikalesnis variantas – nuleisti transporto priemonės padangą. „Atrodytų, taip elgtis visai nerimta, tačiau vėliau ryte žmogus už tai tik padėkoja“, – pastebėjo psichologė.

Dar vienas galintis suveikti būdas – dėmesio nukreipimas kitur, bandymas „užkalbėti dantis“, kad girtas žmogus tiesiog pamirštų apie ketinimus sėsti prie vairo. Taip „nuvilioti“, įtraukti neblaivųjį į ilgą diskusiją gali lengviau pavykti moterims.

Tačiau jei pastebėjote gerokai išgėrusius ir į mašiną besiruošiančius sėsti nepažįstamus asmenis viešoje vietoje, racionaliausia būtų kviesti policijos pareigūnus, nei asmeniškai veltis į konfliktą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

KKK

KKK portretas
Reikia nugirdyti iki "galo" kad nepaeitu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių