Quantcast

„Negalia“ ar „invalidumas“?

Lietuvių kalboje apstu žodžių, dėl kurių vartojimo netyla diskusijos. Kaip sinonimai vartojami žodžiai "neįgalusis" ir "invalidas" – vieni tokių. Lituanistams jiedu lygiaverčiai, o žmonės pastarąjį norėtų ignoruoti.

Lietuvių kalboje apstu žodžių, dėl kurių vartojimo netyla diskusijos. Kaip sinonimai vartojami žodžiai "neįgalusis" ir "invalidas" – vieni tokių. Lituanistams jiedu lygiaverčiai, o žmonės pastarąjį norėtų ignoruoti.

Dabartiniame lietuvių kalbos žodyne šie žodžiai traktuojami vienodai: "Kalbos požiūriu žodžiai "neįgalusis" ir "invalidas" vertinami kaip lygiaverčiai bendrinės kalbos normos variantai, tarp kurių gali būti funkcinis stilistinis skirtumas, todėl jie vartotini pasirinktinai."

Kad abu žodžiai tinkami vartoti, patvirtina ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos konsultantė Nomeda Šopauskienė. "Dabartiniame lietuvių kalbos žodyne žodis "invalidas" apibūdinamas kaip visai ar iš dalies netekęs darbingumo žmogus, o "neįgalusis" – visai ar iš dalies negalintis dirbti. Vadinasi, abiejų reikšmės tokios pačios ir šie žodžiai gali būti vartojami sinonimiškai", – sakė ji.

VLKK atstovės teigimu, žodis "invalidas" neturi menkinančios reikšmės. "Prie menkinančią ar niekinančią reikšmę turinčių žodžių žodyne būna žyma "menk." ar "niek.", o prie žodžio "invalidas" nė vienos iš šių žymų nėra", – aiškino N. Šopauskienė. Jos žiniomis, dėl žodžio "invalidas" VLKK nėra gavusi jokių nusiskundimų.

Ne tik dabartiniame lietuvių kalbos žodyne, bet ir Europos terminų žodyne "Eurovoc" abu terminai pateikiami kaip tinkami vartoti: "Neįgalusis (angl. disabled person, vok. Behinderter, pranc. handicapé) ir invalidas (angl. invalid)".

Tiesa, viena iš angliško žodžio "invalid" reikšmių yra "negaliojantis, netinkamas" ir vartojant  žodį "invalidas" galima įžvelgti menkinimo ženklų. Suklusti priverčia ir į lietuvių kalbą išversto lotyniško žodžio "invalidus" reikšmė – "bejėgis", "liguistas".

Kad žodis "invalidas" yra nepagarbus ir nuvertinantis žmogaus galimybes, mano ir Lietuvos žmonių su negalia sąjungos atstovė Elvyra Gančauskienė. Moteris patikino, kad jų įstaigoje žodžio "invalidas" nevartoja niekas. "Manau, kad šis žodis sumenkina ir žeidžia žmones. Kai patys neįgalieji tokį žodį išgirsta, tikrai būna nepatenkinti. "Neįgalusis" arba "žmogus su negalia" skamba švelniau ir maloniau", – sakė E.Gančauskienė.

Kauno miesto neįgaliųjų draugijos pirmininkas Ignas Mačiukas sutiko, kad žodis "neįgalusis" tinkamesnis, tačiau griežtai nepasisakė ir prieš žodžio "invalidas" vartojimą. "Gal "neįgalusis" tiesiog švelniau skamba, todėl tą žodį "invalidas" geriau pamiršti", – sakė jis.

I.Mačiukas prisiminė, kad vartojimo tendencija ėmė keistis maždaug prieš dešimtmetį. "Dar 2004 m. visos su neįgaliaisiais dirbančios įstaigos savo pavadinimuose turėjo žodį "invalidas". Buvo Lietuvos invalidų draugija, pavyzdžiui, mes vadinomės Lietuvos invalidų draugijos Kauno miesto skyrius ir panašiai. Nežinau, kas inicijavo, bet tada prasidėjo masinis perregistravimas ir žodis "invalidas" pakeistas į "neįgalusis". Manau, kad tiesiog tampa labiau priimtina vartoti žodį "neįgalusis", – samprotavo I. Mačiukas.

Beje, Lietuvos teisės aktuose ir dokumentuose pasirinkta vartoti terminą "neįgalusis". Nuo 2005 m. liepos 1 dienos įsigaliojus atnaujintam Lietuvos Respublikos neįgaliųjų socialinės integracijos įstatymui, nebevartojamos sąvokos "invalidas", "invalidumas". Jas pakeitė naujos – "neįgalusis", "neįgalumas", "neįgalumo lygis", "darbingumo lygis".


Komentaras

Jonas Ruškus, JTO Neįgaliųjų teisių komiteto narys

"Invalido" sąvoka yra visiškai nevartotina, nes ji žemina negalią turintį žmogų. Žemina, nes ši sąvoka yra įgavusi stiprų neigiamą atspalvį, dėl kurio žmogus yra klasifikuojamas į netinkamųjų, mažai kam tinkamųjų būrį. Invalido sąvoka atsirado po pirmojo pasaulinio karo, iš karo grįžus vyrams be rankų ar kojų, kai jie buvo pripažinti netinkamais karinei tarnybai. Vakarų Europos šalyse, rūpinantis žmogaus teisėmis, invalidumo sąvokos atsisakyta būtent dėl žmonių klasifikavimo netinkamais. Sovietų Sąjungoje vadinti žmogų invalidu buvo teisėta ir normalu. Deja, žmonės, turintys negalią, vis dar pavadinami invalidais. To tikrai nebederėtų daryti gerbiant bet kurį žmogų. Šiandien geriausia žmones, turinčius negalią, taip ir vadinti: žmogus, turintis judėjimo (psichikos, regos, klausos, kt.) negalią. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

RITA

RITA portretas
LABAS VAKARAS KUO SKIRIASI INVALIDUMAS NUO NEĮGALIOJO ?

Nežinai patylėk

Nežinai patylėk portretas
"Invalido sąvoka atsirado po pirmojo pasaulinio karo, iš karo grįžus vyrams be rankų ar kojų, kai jie buvo pripažinti netinkamais karinei tarnybai." JTO parodo savo žemą darbuotojų lygį ir nekompetingumą. 1670 metais Paryžiuje buvo pastatyti Invalidų rūmai, kurie jau tada priiminėjo po karo suluošintus karius - invalidus. O kada pasibaigė pirmas pasaulinis?

Arunas

Arunas portretas
Kreipiuosi i O tai, tai tikiuosi cia sarkazmas?
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių