Quantcast

Kaip neatimti iš vaiko noro pažinti vandenį

Prasidėjus maudynių atviruose vandens telkiniuose sezonui daug tėvų naudojasi proga išmokyti atžalas plaukti. Tačiau vien noro čia neužtenka – reikia ir elementarių žinių.

Svarbu – neišgąsdinti

Specialistai pataria prieš mokant vaiką plaukti pirmiausia tinkamai jį paruošti – negąsdinti vandeniu, paaiškinti, kad svarbu jame išmokti saugiai elgtis. Tėvai turėtų skatinti norą pažinti vandenį, bet jokiu būdu neversti to daryti per prievartą.

Pasak plaukimo trenerės Mildos Šeibokaitės, nemažai tėvų mokydami vaikus imasi kraštutinių priemonių. Pavyzdžiui, įmeta atžalą į vandenį ir sako: „Tavo laimė, jei išsikapanosi“.

„Po tokių „mokymų“ vaikas vėliau išvis gali bijoti artintis prie vandens. Kitas kraštutinumas – vaikas įkišamas į pripučiamą ratą, uždedamos pagalbinės rankovės ir paleidžiamas plaukti vos ne į ežero vidurį. O kas bus, jei ratas nuslys, iš jo išsileis oras? Kas nors vaiką aptaškys? Tėvams neretai pristinga atsakingesnio požiūrio“, – pastebėjo specialistė.

Ji pabrėžė, kad nereikia plaukti ilgų distancijų lyg ruošiantis didžiajam sportui. Reikia tikslas – išmokyti vaiką ramiai orientuotis vandenyje, teisingai kvėpuoti, plūduriuoti be pagalbinių priemonių, išplaukti į krantą.

Pradėti nuo apsipylimų

Prieš brendant į vandenį visų pirma reiktų įvertinti jo temperatūrą – neturėtų būti per šalta. „Kartais iš pradžių žmogus gali apgaulingai jaustis gerai, tačiau neigiami padariniai išryškėja vėliau – peršąlama, sustingsta kūnas, surakina mėšlungis. Pradėti reikėtų nuo elementarių apsipylimų vandeniu – ant galvos, veido, akių“, – sakė M.Šeibokaitė.

Ne mažiau svarbu ištyrinėti dugną – ar nėra kokių susižalojimų galimybės. Taip pat – neiti į gilią vietą, mokytis plaukti lygiagrečiai krantui. Vaikas turi išmokti nebijoti vandens, pajusti jį kaip terpę, kurioje galima judėti.

„Svarbiausia yra išmokti tiesiog plūduriuoti vandenyje. Tam skirti specialūs pratimai, t.y. atsigulimai vandenyje – plūdė, žvaigždutė – veidu į vandens paviršių. Svarbiausia yra atsipalaiduoti vandenyje, kitu atveju kūnas grims“, – kalbėjo trenerė.

Pravers plaukimo akiniai

Atliekant specialius rankų ir kojų judesius reikia išmokti ir tinkamai kvėpuoti, t.y. pūsti burbulus vandenyje. Didelę klaidą daro tėvai rodydami, kaip neria užsikimšę nosį.

„Natūraliai mes kvėpuojame apie tai negalvodami, o plaukiant reikia tam tikros technikos: įkvepiame ore, o iškvepiame – vandenyje. Tuo metu gali vykti valymosi procesas, išsiskirti gleivės, tačiau tai normalu. Nereikia išsigąsti, jei vaikas iškilęs iš vandens pradėjo žiopčioti arba kosėti. Tereikia jį nuraminti, parodyti, kaip atsikosėti“, – aiškino M.Šeibokaitė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių