Quantcast

Kaip ištverti darbe po puikių atostogų?

Iš atostogų rojaus į darbo velniavą žengiančius daugumą darbuotojų lydi vadinamasis atostogų pabaigos sindromas, tvirtina psichologai.

Šaltkrėtis, nervinis tikas gal ir neištinka, tačiau fizinis bei psichologinis nuovargis, stresas yra puikiai pažįstami atostogų pabaigos palydovai. Jei manote, kad po atostogų jums reikia...atostogų ar bent geros reabilitacijos, jei išmuša karštis galvojant, kaip sugrįžus reikės iškentėti pirmąsias dienas ir išsilaikyti darbo vėžėse, portalas siūlo keletą veiksmingų patarimų, padėsiančių sušvelninti šį procesą.

1. Toliau mėgaukitės atostogų malonumais

Pasinėrę į atostogas vėl atradote mažus malonumus, džiaugsmą neskubėti, būti čia ir dabar, ramybę, prisiminėte svajones ar pasiilgtą veiklą. Taip, atostogos neišvengiamai baigiasi, bet nuoširdžiai atsakykite patys sau: kas kliudo gyvenimo prozą pakylėti iki poezijos, kas kliudo pastebėti kasdienybės smulkmenų grožį ir įprastą dieną paversti malonesne ir įdomesne?

Daugiau laiko su artimais žmonėmis, ilgos vakarienės, pasivaikščiojimai (kodėl nenužingniavus į darbą užuot šokus į automobilį ar autobusą?), aperityvas ir užkandžiai, knygų skaitymas, masažai, koncertai – ar tikrai tai būtina palikti tik atostogoms? Rūpinkitės savimi, suteikite sau prabangą įterpti atostogų malonumus į kasdienybę – sugrįžimas į darbą toli gražu nereiškia jų pabaigos.

2. Planuokite bent trumpą „pabėgimą“

Sugrįžus po atostogų labiausiai slegia mintis, kad galimybę ištrūkti ir pailsėti turėsite dar labai negreitai. Vieni turi įprotį iškart planuoti kitas atostogas, – nusipirkę bilietus, gyvendami būsimos kelionės planavimu, jaučiasi laimingi. Kitiems patartina susikurti bent įdomios savaitgalio išvykos planą, tegu ir po kelių mėnesių. Jei norus keliauti apriboja finansai, yra ir kitų malonių veiklų: savaitgalis pas draugus, ramybė kaimo sodyboje, išvyka į kurį nors Lietuvos dvarą, ekskursija po miestą, romantiškas savaitgalis dviese ir t.t.    

3. Įsivažiuokite palaipsniui

Pirmosiomis dienomis jaustis šiek tiek pasimetusiam ir nedarbingam yra normalu: psichologų teigimu, daugumai įsivažiuoti į įprastą darbo ritmą reikia nuo 1 iki 4 dienų, o kai kuriems – net ir 10-ies. Nepulkite į darbą stačia galva, nėra reikalo iškart lėkti į itin svarbų susitikimą – jei turite galimybę, luktelkite, susidėliokite paprastesnes užduotis: susitvarkykite elektroninį pašto laiškus, susisiekite su klientais / kolegomis / darbui reikalingais žmonėmis, susiplanuokite dienotvarkę, iš pradžių pasistenkite atlikti sunkiausias užduotis.

4. Vertinkite tai, kas buvo gera

Per atostogas jūsų galvos nekvaršina perkrauta darbotvarkė, nevargina buities rūpesčiai, nematote vadovo ar nemėgstamo kolegos, jokių nenumatytų sąskaitų – trumpai tariant, niekas negadina puikios nuotaikos ir netrikdo ramybės. Rezultatas: jūs daugiau laiko skyrėte išklausyti mylimus žmones, draugus, daugiau šypsojotės, buvote dėmesingesni, labiau domėjotės tuo, kas jus supa, ir naujų dalykų atradimu. Ar pajutę gyvenimo skonį be streso, be įtampos ir verdančių nervų tikrai norite jį apkartinti slegiančia rutina ir mintimi „ir vėl tas pats“. Įvertinkite tai, ką jums davė atostogos, – gal pats laikas įsileisti į gyvenimą pozityvius pokyčius ir išmokti streso valdymo būdų.

5. Pasidalinkite įspūdžiais

Pasidalinkite įspūdžiais, papasakokite apie atostogas draugams, kolegoms – ne tik dėl to, kad patenkintumėte jų smalsumą, bet ir dėl savęs pačių – atgaivintas atostogų pojūtis palengvins sugrįžimą į darbą. Improvizuokite bendrą kavos gėrimą. Jei lauktuvės iš svečios šalies – įprasta praktika jūsų įmonėje, nepamirškite jomis pasirūpinti, tai bus ir proga pasidžiaugti tuo, ką atradote, pamatėte, sužinojote. Eikite kartu pietauti. Kartu pasidomėkite, kokius darbo gyvenimo epizodus praleidote, kas svarbaus ir įdomaus nutiko, kol jūsų nebuvo. Dieną malonesne gali padaryti ir menka smulkmena: kompiuterio ekraną papuoškite atostogų prisiminimo nuotrauka – žvelgdami į ją atrasite jėgų darbuotis.

6. Apsvarstykite darbo perspektyvas

Kiek žmonių atostogų laukia kaip išsigelbėjimo, o sulaukia būdami išsekinti, išsunkti, apatiški ir vildamiesi, kad kitąmet tikrai bus kitaip? Išties, atostogos yra puiki reta galimybė pažvelgti į savo darbą iš šalies, įvertinti jį ir galbūt pasvarstyti apie jo keitimą. Ką aš mėgstu savo darbe, ko negaliu pakęsti, ką norėčiau pakeisti, kad jausčiausi geriau, kaip darbą padaryti įdomesnį, ar aš jaučiuosi patenkintas savo darbu, ar aš esu laimingas gyvendamas būtent taip, ar tai, kuo užsiimu, man yra prasminga, – užduokite sau šiuos ir panašius klausimus.

Pagalvokite ir apie tai, kad darbas – tai ne tik pinigai, kurie, žinoma , jums leido įdomiai atostogauti, tai yra pats gyvenimas – jūsų gyvenimas. Kuris patiems jums teikia laimės, pasitenkinimo, džiaugsmo virpesius arba kelia neviltį, nerimą, nežinomybę, stresą, apmaudą. Jei pastarosios emocijos jums pažįstamos labiau, susimąstykite, vardan ko švaistote gyvenimą, kodėl nesiryžtate keisti padėties ar ką realiai galėtumėte pakeisti.

7. Keiskite požiūrį

Jei manote randą svarių priežasčių, kodėl kol kas negalite pasidžiaugti būtent tokiu darbu, kuris teiktų malonumo, pabandykite pakeisti savo požiūrį į tai, ką darote. Dabartinį etapą vertinkite kaip galimybę pasisemti reikalingos patirties, ugdyti kantrybę, būdą pažinti save ir įvertinti savo galimybių ribas stresinėse situacijose ir dirbant tai, kas visai ne prie širdies. Liūdesio nata suskambės ir nutils, o jei galėjote atostogauti, vadinasi, turite darbą, kuris leido tas atostogas apmokėti. Ne taip ir blogai, ar ne? Jaustis nedarbingam, pavargusiam po atostogų – normalu, tačiau tai – tik įtampa, kuri netrukus išsisklaidys, o kūnas už poilsį jums dar ilgai dėkos. Iš tiesų užsidarymas tarp keturių biuro sienų nedvelkia įkvėpimu, bet gal vertėtų prisiminti, kad, pvz., po 1 valandos darbo su kompiuteriu turite teisę į 5–10 minučių pertraukėlę. Kodėl nepasinaudojus ja išeiti pakvėpuoti grynu oru, persimesti žodžiu su kolegomis ar ramiai išgerti arbatos iš saulėtos Šri Lankos lankų? Galų gale, pažvelkite filosofiškai: jei atostogos truktų visus metus, tai būtų ne atostogos, o rutina. Kitos atostogos – ne taip ir toli, o įdomiai gyventi neuždrausta ir kasdien. Ir dar – jei darbe jūsų pasigedo ir laukia bent vienas kolega, jau turite priežastį sugrįžti ne tokie paniurę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių