Quantcast

Emocinis pasaulis: berniukams ugdomas kario mentalitetas?

JAV psichologai knygoje „Augant Kainui: kaip apsaugoti berniukų jausmų pasaulį“ atkreipia dėmesį, kad šiuolaikinėje visuomenėje per mažai dėmesio skiriame emocinio berniukų pasaulio supratimui. Psichologai nagrinėja, kaip kultūra, brukdama sustabarėjusius vyriškumo idealus, skurdina jausmų pasaulį, ugdo agresiją, keršto jausmą.

Vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys pažymi, kad visuomenė vyrų nemoko emocinės išminties.

„Mes nemokome emocinės išminties, apie ką šioje knygoje labai daug kalbama. Emocinė išmintis vyrams yra tokia pat svarbi kaip ir moterims. Mes čia tarsi segreguojame. <...> Mes juos [vyrus – LRT.lt] mokome būti stipriais, galingais, nepasiduodančiais, jau nekalbant apie tai, kad apie emocijas mes iš viso nekalbame. Verkiantis vyras? Tada tu neva esi kažkoks nesusipratimas“, – pastebi psichiatras.

Tokiu būdu, anot psichiatro, berniukai tarsi įgauna karo lauko mentalitetą bet kokiai gyvenimo situacijai.

„Mes einame kariauti. <...> Tas keršto jausmas mumyse tiesiog tarpte tarpsta. Jeigu mes pažiūrėtume į lietuviškas istorijas, skyrybų istorijas... Kai pažiūriu, kaip elgiasi vyrai – tai tas pats: įžeista ambicija, ir vyras kariauja, visiškai nebodamas situacijų – ar vaikui gerai, ar blogai. Jis eina į karą, ir tas karas tęsiasi, o sistema dar ir palaiko visa tai“, – teigia L. Slušnys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ne kario

ne kario portretas
o nemąstančio žudiko

nusišnekėjo avigalvis-

nusišnekėjo avigalvis- portretas
Matyt pydaram "grobio" pradėjo trūkt. Jei klausysi tokiu padaru nuomones, tai iškrypėliu neatsiginsi po kokiu 20 metu. Vyras yra Vyras, Moteris yra Moteris, jei pseudoidiotai mąsto kitaip, tai gaila jų tėvu, išaugino IŠKRYPĖLI!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių