Quantcast

Egzotiški kvapai gali įkvėpti pokyčiams

  • Teksto dydis:

Gyvenime trokštame pokyčių, bet niekaip nesiryžtame jų imtis? Apie kvapų įtaką žmogaus savijautai ir net elgesiui pasakojanti psichologė Beatričė Kaziliūnaitė rekomenduoja į pagalbą pasitelkti netikėtus aromatus.

Pasirodo, jei savi, artimi kvapai, pavyzdžiui, bandelių su cinamonu, kurias kepdavo močiutė ar mama, aromatas nukelia į vaikystę ir taip ramina, suteikia saugumo jausmą, tai egzotiški, netikėti kvapai gali tapti impulsu didžiausioms mūsų gyvenimo permainoms. 

Didžiausias permainų priešas yra rutina. Kuomet viskas gyvenime yra nusistovėję ir užvaldo buitis, tuomet ne tik dienos nebesiskiria viena nuo kitos, bet ir savaitgaliai, ir ištisos savaitės tampa vienodos. Iš dalies toks gyvenimas teikia saugumo, tačiau jis nebeneša žmogui reikalingo atradimo džiaugsmo. „Rutina gali nužudyti ir spontaniškumą bei gebėjimą improvizuoti, o būtent tokiose situacijose žmogus jaučiasi gyvybingas, gimsta gražiausios idėjos ir kūrybiniai sumanymai, o humoras liejasi fontanais“, – pasakojo psichologė. 

Išblaškyti rutiną ir sugrąžinti gyvenimui skonio gali net ir patys mažiausi pokyčiai, bet atsiranda užburtas ratas – pokyčių nesiimame, nes su rutina ateina ir apatija, ir apskritai atsiranda baimė kažką gyvenime keisti. Todėl kvapai – vienas galimų ir vienas paprasčiausių būdų padėti sau ir įkvėpti taip trokštamas permainas, – ir tiesiogine, ir perkeltine žodžio „įkvėpti“ prasme. 

„Tiems, kurie į savo gyvenimą kviečiasi pokyčius, rekomenduojami gaivūs, aktyvinantys ir net egzotiški kvapai. Kas kam yra egzotika – jau išsilavinimo bei akiračio klausimas. Vis dėlto, jei egzotiką apsibrėžtume pagal geografinę padėtį, Lietuvoje gyvenantiems žmonėms tai yra rytietiški kvapai, taip pat aromatai augalų, kurie mūsų kraštuose neauga ir panašiai“, – sakė B. Kaziliūnaitė.

Pavyzdžiui, vienas tokių egzotiškų aromatų yra lotosas, kurio grynas natūralus kvapas tiek keistas, jog sulig pirma pažintimi net gali pasirodyti nebūdingas augalų pasauliui. Dėl šios priežasties lotosas dažniausiai kvepaluose komponuojamas su kitais, žmogui lengviau atpažįstamais, aromatais: jazminų, rožių, mandarinų ir kitų. Atrasti žalumą ir vandens gaivą sujungiantį lotoso aromatą ir, galbūt, leistis jo nešamam į naujus nuosavo gyvenimo tolius, galima nuvykus į egzotiškus kraštus ir panardinus veidą į vieną įstabiausių pasaulio žiedų.

„Egzotiški, Lietuvoje rečiau sutinkami, netikėti kvapai ne tik praplečia mūsų akiratį, bet ir praturtina mūsų gyvenimo kokybę, kūrybingumą lemiančią vaizduotę. Todėl atrastas egzotiškas, netikėtas  kvapas gali paskatinti, pavyzdžiui, leistis į kelionę po tolimus dar nematytus kraštus, užsirašyti į patinkančių rankdarbių būrelį ar ko nors mokytis, ar imtis kitokių naujus potyrius, įspūdžius į gyvenimą įnešančių permainų“, – sakė B. Kaziliūnaitė.

Beje, mokslo  įrodyta, jog per orą (t. y. per plaučius) natūralūs eteriniai aliejai dėl savo itin smulkių bei lakių dalelyčių patenka į kraują ir mus paveikia greičiau nei, pavyzdžiui, šios medžiagos įsisavinamos per skrandį. Tad kvapų poveikis ir mūsų reakcija į juos yra žaibiška.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių