Quantcast

Akmenėliai poros batuose: kaip nesugriauti santykių

Populiarus mitas, esą vyro ir moters santykius sugriauti gali tik neištikimybė, finansinė krizė, atitolimas. Psichologai tvirtina, kad net ir tvirčiausios draugystės pamatus gali išjudinti mažos smulkmenos.

Interneto svetainėje redbook.com santykių ekspertė Karyn Gordon pateikia dešimt smulkmenų, kurių neišsprendus, porą gali ištikti rimta krizė.

Buitis atskleidžia skirtumus

Kai pradedama ginčytis dėl to, kieno eilė iš indaplovės išimti indus, tai yra skirtingų asmenybių susidūrimas. Santykių ekspertė K.Gordon aiškina, kad yra net šešiolika asmenybės tipų ir tik pusė jų organizuoti ir mėgstantys tvarką.

Kadangi priešingybės traukia, vienas partneris gali būti ypač tvarkingas, o kitas net nesusimąstytų valyti dulkes.

"Paaiškinkite, kad švara jums yra labai svarbi ir kad jūs suprantate, jog galbūt ji nėra tokia svarbi partneriui, – pataria santykių ekspertė. – Pamokykite savo partnerį, ką reikia daryti, ir leiskite jam žinoti, kodėl švarai teikiate prioritetą."

Kai vienas dominuoja

"Kai kurie žmonės daug geriau sugeba išrinkti filmus ar restoranus nei kiti, nes tiesiog turi geresnius įgūdžius. Tačiau jei taip nėra ir vienas iš partnerių tiesiog visuomet dominuoja priimant sprendimus, tai gali reikšti tam tikras su kontrole susijusias problemas", – sako K.Gordon.

Ekspertė pataria kalbėtis su partneriu, nes jei tylėsite, vadovauti mėgstantis žmogus gali net nesusimąstyti apie šią problemą.

Norėjai kartu? Tikrai?

Kartais būna taip, kad partneriai savo darbotvarkes planuoja taip, kaip reikia jiems. Penktadienio vakarą jis išėjo pasilinksminti su draugais, nežinodamas, kad norėjote kartu su juo ką nors nuveikti.

Svarbu kalbėtis ir pasakyti, kad jaučiatės išstumti iš partnerio planų. Kitaip tai gali virsti nemaloniu bendravimu ir apmaudu. "Partneriai turi jaustis svarbūs. Jei jie manys esantys nereikšmingi, jausis beviltiškai", – aiškina psichologė.

Pamiršau, kada mes tuokėmės

K.Gordon teigia, kad daug kas priklauso nuo to, kaip žmogus buvo auklėjamas šeimoje – ar tėvai rengdavo dideles gimtadienio, jubiliejų ar kitas šventes. Apie tai santykių ekspertė žino daug. Štai Koryn šeimoje visa tai buvo, o jos vyras užaugo tokioje šeimoje, kurioje svarbios datos nebuvo sureikšminamos. Pavyzdžiui, jis nepamiršta jubiliejų, bet jų nešvenčia taip, kaip K.Gordon.

"Tai įgūdis, kurio reikia išmokti, taip pat būtina kalbėti apie savo lūkesčius. Esant tokiai situacijai padėtų bendras šeimos kalendorius, kuriame būtų įrašytos svarbiausios datos", – pataria santykių ekspertė.

Tėvų šeimos paveldas

Ir vėl tai priklauso nuo to, kaip žmogus buvo auklėjamas šeimoje. Ar jie buvo iš tų žmonių, kurie lyg laivai prasilenkia naktyje, nepasakydami vienas kitam nei "labas", nei "viso gero", nei "iki pasimatymo"?

"Toks elgesys įsišaknija mumyse ir suaugę mes elgiamės taip pat kaip tėvai. Daug porų laikui bėgant praranda sveikinimosi ir bučinių ar apkabinimų akimirkas, nes būna užsiėmę kitais reikalais – elektroninio pašto tikrinimu ir pan. Perprogramuokite save: kai tik grįžtate namo, perjunkite save į namų režimą", – sako K.Gordon.

Ar rodote meilę?

Tai dar vienas patarimas mokytis iš pavyzdžių. Jei norite daugiau meilės iš partnerio, pasistenkite jį padrąsinti. Laikykitės rankomis žiūrėdami televizorių ar eidami pasivaikščioti. Tačiau jei jaučiatės nutolę esant kitoms situacijoms, tai leidžia susimąstyti apie galbūt esamas problemas. Santykių ekspertė pataria tiesiog pasikalbėti.

Nenutraukite ryšio per dieną

Ar tai, kad jūsų antroji pusė vieno iš jūsų darbo metu nerašo SMS, elektroninių laiškų ar neskambina, yra blogai?

"Skirtingi žmonės skirtingai elgiasi susiklosčius tokioms situacijoms. Tiesiog paklauskite, kodėl jūsų antroji pusė jums neskambina. Gal paaiškės, kad jo darbo grafikas toks įtemptas, kad jis net ir norėdamas negali jums paskambinti", – sako K.Gordon.

Tačiau jei antroji pusė neturi pasiteisinimo, o tiesiog dienos metu nebendrauja, pasikalbėkite su ja ir paaiškinkite savo lūkesčius.

Skirtingas ribų suvokimas

Jūsų antroji pusė paliko kompiuteryje įjungtą savo "Facebook" paskyrą. Ar jūs tikrinsite, su kuo jis susirašinėjo?

"Netgi jei vienas nuo kito nieko neslepiate, jūs galite turėti skirtingą požiūrį į asmenines ribas, tokias kaip elektroninių laiškų ar "Facebook" skaitymas. Jei žmogus, šnipinėjantis savo antrąją pusę, to nesupranta, vadinasi, kad yra rimtų pasitikėjimo problemų", – aiškina santykių ekspertė.

Kartais sarkazmas erzina

"Tai, ką jūs sakote ir kaip sakote, jums gali atrodyti linksma, tačiau jūsų partneris tai gali interpretuoti visiškai kitaip. Jei aš išgirstu sakinį su sarkazmo gaidele, suprantu, kad jame yra dalis tiesos. Todėl skatinu poras jo nenaudoti", – patarė K.Gordon.

Asmeninio gyvenimo apsauga

Kaip reaguoti į privatumą socialiniuose tinkluose, priklauso nuo kiekvieno individualybės. Intravertas gali dėl bet kokios asmeninių santykių paviešinos detalės supykti, o štai ekstravertai nesupras, kodėl tai kam nors yra problema.

"Jei taip atsitiks, tiesiog leiskite savo antrajai pusei žinoti, kas jums nepatinka, pavyzdžiui, tai, kad jums nepatinka asmeninių santykių viešinimas socialiniuose tinkluose", – rekomendavo K.Gordon.


Šiame straipsnyje: tarpusavio santykiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Reikia

Reikia portretas
pasikonsultuot su Greta Kildišiene,jinai gerai žino apie tuos akmenėlius batuose,girdėjau per žinias, kaip komentavo viešųjų ryšių specialistai, nes savo niekieno neperkamoje knygoje pasakoja apie savo sugulovus,kurios metė per bortą ir įvardino kaip akmenėlius savo batuose. Tik vienas matomai ne akmenėlis atsirado,o brangakmenis. Vat ir sužinosite kaip ne tik nesugriaut sąntykių,bet ir rast pinigų donorą.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių