Quantcast

13 veiksmingų būdų, nugesinančių pykčio protrūkius darbe

Neįvertinamos pastangos, nuolatinė kritika, erzinantis, pagiežingas kolega ir nuo PMS visos paeiliui kenčiančios kolegės, menkas atlygis, tūžmingas vadovas – kiek priežasčių tarpti pykčiui darbe.

Vieni, pagauti pykčio, šaukia, ieško kaltų, svaido daiktus, tranko duris ar tuština keiksmažodžių atsargas. Kiti savo nepasitenkinimą malšina, užgniaužia ir nešioja širdyje tol, kol vieną dieną vis tiek užverda ir pratrūksta. Bet turėtumėte prisiminti sutikę ir šaltakraujų kolegų – jie nesuka galvos dėl neteisybių, negirdi priekaištų ir nė nemoka jausti pykčio. Ar taip gali būti? Ne. Pyktis – natūrali žmogaus emocija. Tik tie šaltakraujai savo nepasitenkinimą moka reikšti socialiai priimtinais būdais, nekeldami dramų ir nenuodydami savęs neigiamomis emocijomis, nekeldami balso ir nesureikšmindami darbinių konfliktų bei juos spręsdami, pvz., kalbėjimu.

Pykčio atpažinimas, jo priežasčių identifikavimas ir valdymas – ilgas kelias į laimingesnį gyvenimą. O būdus, kaip veiksmingai ir greitai nugesinti pykčio protrūkius darbe, siūlo portalas.

1. Pasišalinkite iš karštosios zonos

Šiuo atveju labiau nei bet kada turite teisę į pauzę – pakvėpuokite grynu oru, bent pavaikštinėkite koridoriumi, pastoviniuokite gatvėje, eikite gerti kavos kur nors ir kuo toliau.

2. Kontratakuokite empatija

Empatija žmogų, kuris jums sukėlė pyktį, apšaukė, pažemino privers suglumti, nustebti, kas natūraliai ir jūsų pykčio kreivę nukreips žemyn. Įtampą sumažinti padės tokios frazės kaip: „Kas tave apsėdo?“, „Negaliu tuo patikėti“, „Kas tau nutiko?“, „Koks velnias kalba tavo lūpomis?“, „Ir ką tu sau galvoji“, „Ar visai pablūdai?“ ir pan.

3. Parašykite laišką

Kai sprogstate nuo emocijų dėl neteisybės, nesupratimo, nusivylimo ir norisi išrėkti viską, ką manote, taip ir padarykite – tik raštu. Taip į nemalonią situaciją pažvelgsite iš šono, berašydami paanalizuosite ją ir gerai apgalvoję kur kas tinkamiau išsakysite savo mintis. O galbūt viską apgalvoję galiausiai to laiško net neišsiųsite.

4. Giliai kvėpuokite

Tai žymiai sumažins pykčio stiprumą. Bet kuris sveikos gyvensenos specialistas ir propaguotojas paliudytų, kad išmokus taisyklingai kvėpuoti ir mąstyti darosi kur kas lengviau. Į pykčio bangą kūnas atsako kovine parengtimi: „išmuša“ karštis, smarkiau ima plakti širdis, virpa rankos, kojos, daužosi smilkiniai. Jei iki šiol nesate pasidomėję atpalaiduojančiais kvėpavimo pratimais, būtų pravartu tai padaryti. O kol kas bent giliai kvėpuokite.

5. Skaičiuokite

Nuo 1 iki 10-ies ar nuo 50-ies iki nulio.

Kol skaičiuojate, jūsų pyktis garuoja, jūs turite laiko perkratyti mintyse pyktį sukėlusią priežastį, o jei ir nesusivaldysite neatsikirtę, reakcija bus jau ne tokia emocinga.

6. Greitoji pagalba – greitas seksas

Tobula, jei jūsų antroji pusė dirba toje pačioje darbovietėje ar netoliese. Suteikti tokią greitąją pagalbą vargiai kas atsisakytų. Beliks sumąstyti, kur suteikti dirbtinį kvėpavimą. Tiesa, jei pykčio protrūkiai jus ištinka dažniau nei porą kartų per dieną, vertėtų išmėginti ir kitokias jų valdymo priemones. Jei tokio iškvietimo galimybių nėra, „tai“ galima daryti ir mintyse.

7. Paverskite pyktį pozityvia energija

Energijos pliūpsnis, atėjęs kartu su pykčiu, gali būti net labai naudingas. Pats metas apsikuopti popieriais, laikraščiais, juodraščiais nuklotą darbo stalą. Palaistykite apdžiūvusius kaktusus. Pagaliau pratrinkite kompiuteryje nereikalingus dokumentus ir nuotraukas, o reikalingus surūšiuokite, įveskite tvarką elektroniniame pašte.

8. Tylos

Susilaikykite nuo skubotų išvadų ir garsaus jų pareiškimo. Penkios minutės tylos ar penkios dienos, penki mėnesiai, penkeri metai bandant išpirkti kaltę dėl to, ką pasakėte? Daugiausia klaidų padaroma bandant konfliktą išspręsti tuomet, kai mąstote ne jūs, o jūsų pyktis. Sprendimo čia ir dabar nebus.

9. Fizinė iškrova

Jei jaučiate, kad iki nieko gero nežadančio sprogimo jums tereikia išgirsti dar vieną priekaištą, išliekite pyktį degindami kalorijas. Biuro sienų naudoti vietoje bokso kriaušės nederėtų, tikrinti durų skambesio – taip pat, bėgioti su kostiumu, aukštakulniais ar šilkine palaidine, matyt, irgi nėra geriausia išeitis, tačiau galite prisiminti greito vaikščiojimo naudą. 

10. Pasimelskite.

Visai be juokų. Dievo pagalbos šaukiasi net ir netikintys. Jei nemokate poterių, melskitės, kaip išeina: mokslininkai seniai įrodė, kad bet kokia ir bet kokios religijos nuoširdi malda ramina bei gydo. Jei mokslas patvirtina net maldos galių sukeltus stebuklus, tai jūsų pyktis dievams bus tik dulkės nupūtimas.

11. Pajuokaukite

Nukreipkite dėmesį pajuokaudami, tik nepulkite į sarkazmą ar patyčias. Galbūt iš atminties kertelės ištrauksite komedijos sceną, kurios herojus atsidūrė panašioje situacijoje kaip ir jūs. Gal priversite visus suglumti suskėlę karštą anekdotą, kai virš jūsų galvos šniokščia viršininko paleistas šaltas dušas. O gal nustebinsite drąsa ir pats save, į priekaištus, riksmus atsakę visiškai ne į temą, pvz.: „Nebelinksmas mūsų kaimas“ arba „Jei meškiukas būtų bitė, aš kalbu visai rimtai“.

12. Įsivaizduokite juokingą situaciją

Juokas – ne tik pykčio, bet ir apskritai daugybės gyvenimo negandų priešnuodis. Jei juokauti nedrįstate, nukreipkite pyktį bent mintyse sukurdami situacijų komediją, kurioje jus supykdęs asmuo, pvz., šoka apie Kalėdų eglutę ir dainuoja pasipuošęs kiaulės kostiumu.

13. Ir tai praeis

Kartokite patys sau: ir tai praeis, tai – ne pasaulio pabaiga, tai vis tiek vienaip ar kitaip išsispręs. Jei situacija išsprendžiama, tai kam reikia nervintis. O jei neišsprendžiama, juolab – kam nervintis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių