Quantcast

Didelių miestų pavojai: sugriauti tradiciniai santykiai

XXI a. megapoliai klesti. Juose atsiranda naujų darbo formų. Formuojasi nauji tarpusavio santykių modeliai. Pamažu nyksta tradicinės vertybės. Šiuolaikinė ekonomika, naujausios technologijos transformuoja ne tik žmonių buitį, gyvenimo tempą, bet keičia ir seksualinius santykius.

Susiformavęs pseudomodernus žmogaus tipas visais įmanomais būdais stengiasi išgyventi: dirba 20 valandų per parą. Meilės sąvoka kinta. Kaip ir kodėl tai vyksta?

"Klasikinei romantinei meilės kultūrai šitokios meilės rūšys nepriimtinos. Bet jos egzistuoja. Pseudomodernus žmogus peržengia tabu", – sako psichologas, Kauno suaugusiųjų mokymo centro direktorius Tomas Lagūnavičius.

1. Poliamorizmas. Tai toks santykių tipas, kai žmogus vienu metu bendrauja ir mėgaujasi seksu ne su vienu partneriu. Bet ne su visais iškart. Pakaitomis, kai turi laiko atsiplėšti nuo darbų. Tai su vienu, tai su antru, tai su trečiu... Jei kas nors pareiškia nepasitenkinimą, iškart išbraukiamas iš mylimųjų sąrašo.

Draugas su privilegijomis – tai toks žmogus, su kuriuo pirmiausia užsiimama seksu, o tik po to galvojama, ar verta tęsti santykius.

2. Didžiulis miestas – tai ta vieta, kur lengva pasislėpti. Išlikti anonimu. Atsiranda nauji santykiai. Nuolat keičiant darbus, ieškant naujų formuojasi didelis pažinčių ratas. Ieškant papildomų darbų nebelieka laiko kurti santykius. Draugas su privilegijomis – tai toks žmogus, su kuriuo pirmiausia užsiimama seksu, o tik po to galvojama, ar verta tęsti santykius. Jei ne, atsiranda kitas draugas.

3. Paplitusi savaitgalio kultūra. Kai daug tūsų, pažinčių ir, aišku, sekso. Jis tampa tik atsipalaidavimo priemone. Ir jokio ryšio su jausmais nebeturi. Nes žmonės skuba. Dirba. O norint kurti santykius reikia ir laiko, ir pastangų. "Tai kam be reikalo vargintis?" – mąsto pseudomodernus didmiesčio žmogus.

4. Jau XX a. pabaigoje megapoliuose pradėjo plisti aseksualumas. Dalis žmonių sąmoningai atsisako santykių dėl įvairiausių priežasčių (nuovargis, problemos, ligos, baimė įsipareigoti...). Jie nebenori sekso. Šiame amžiuje tokios tendencijos tik stiprėja. Ir radikaliai keičia žmonių tarpusavio santykius.

"Tradicinės visuomenės požiūriu tai yra labai blogai, todėl ji visais būdais priešinasi. Didmiesčiuose formuojasi gyvenamieji kvartalai, kur pseudomodernių pažiūrų žmonės išvis nepageidaujami. Tačiau tokių tendencijų sustabdyti neįmanoma. Jos turi ekonominį ir socialinį pagrindą", – sako T.Lagūnavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sidas

Sidas portretas
Galima tik uzjausti tuos megapoliu vargsus...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių