Quantcast

Odos priežiūra žiemą: maitinti ar drėkinti?

  • Teksto dydis:

Žvarbus vėjas, svyruojanti oro temperatūra lauke, sausas oras patalpose, dažniau naudojamas karštas vanduo – šie sveikos, gyvybingos ir spindinčios odos priešai šaltuoju metų laiku itin neigiamai veikia bet kokio tipo odą. Pasak kosmetologės Ingridos Česevičienės, rudenį ar žiemą reikia neužmiršti svarbiausios taisyklės – atvėsus orams būtina odą ne tik maitinti, bet ir drėkinti. Taip pat svarbu tinkamai ją paruošti tiek einant į lauką, tiek planuojant praleisti ilgesnį laiką uždaroje patalpoje.

„Vis dar gajus mitas, kad šaltuoju metų laiku negalima drėkinti odos. Iš tikrųjų visais metų laikais būtina palaikyti odos drėgmės pusiausvyrą, ypač – žiemą, tik reikia žinoti, kada ir kaip tai daryti, kad išlaikytume gyvybingumą bei žavesį, kuriuo spinduliuoja sveika oda, – sako I. Česevičienė. – Labai klysta manantys, kad esant žvarbiam orui, geriausia priemonė yra tik riebus kremas – ilgainiui odai vis tiek pradeda trūkti drėgmės, tad net ir riebi oda pradeda pleiskanoti, dirgti, o sausa ir jautri oda tik dar labiau išsausėja“.

Kokio riebumo kremas turėtų būti, priklauso nuo odos tipo. Įprastai normaliai odai žiemą reikėtų rinktis priemones, skirtas sausai odai, o turintiems sausą odą – labai sausos odos priežiūrai skirtas priemones.

Pasak specialistės, sutrikdyta odos drėgmės pusiausvyra, neteisingai prižiūrint odą, užsuka ydingą ratą, iš kurio išeiti gana sunku. Oda tampa jautresnė, sumažėja jos elastingumas, taip pat tampa neatspari išoriniams dirgikliams, gali atsirasti ir rimtesnių problemų, antrinių infekcijų. Odos tempimo ir sausumo pojūtis – pirmieji požymiai, perspėjantys apie pažeistą odos apsauginį barjerą, sumažėjusį vandens ir lipidų kiekį odos viršutiniame sluoksnyje – epidermyje. Šerpetojimas, išsausėjimas, sudirgimas, niežėjimas, paraudimas – tai dažniausiai pasitaikančios odos problemos šaltuoju metų laiku. Tai tikras ekstremalus išbandymas odai.

Maitinti ir drėkinti odą, saugoti ją nuo šalčio – pagrindinės šaltojo sezono taisyklės. „Rudenį ir žiemą užtenka dviejų rūšių kremų, skirtų veido odos priežiūrai: vienas turi būti greitai susigeriantis, intensyvus drėkinamasis, kitas – tirštesnės konsistencijos, riebesnis“, – pataria I. Česevičienė.

Ryte, nusiprausus drungnu vandeniu, veido odą patariama tepti dieniniu drėkinamuoju kremu, jam susigėrus – naudoti apsauginį riebesnį kremą. Lipidai, esantys apsauginiame sluoksnyje, stabdo odos dehidrataciją, drėgmė neišgarinama iš giliausių odos sluoksnių, tad oda bus apsaugota ir nuo šalčio, ir nuo išsausėjimo.

Kosmetologė atkreipia dėmesį, kad norint atkurti natūralų odos drėgmės balansą, elastingumą ir sumažinti odos jautrumą reikėtų rinktis moksliškai pagrįstas, hipoalerginės linijos priemones, kuriose esantys komponentai subalansuoti taip, kad geriausiai atitiktų sausos ir jautrios odos poreikius – ramintų sudirgimus, drėkintų odą ir atkurtų odos apsauginį barjerą. 

Apsauginį kremą rekomenduojama tepti likus maždaug 20 minučių prieš einant į gryną orą. Vis dėlto spustelėjus labai dideliems šalčiams, drėkinamojo kremo naudoti nereikėtų – tuomet patartina odą tepti tik apsauginėmis riebesnėmis priemonėmis, kurių pagrindą sudaro lipidai, o įėjus į uždarą patalpą – raminamųjų savybių turinčiu toniku švelniai nuvalyti odą, kad ji nevargtų ir neužsikištų poros, taip pat patepti ją drėkinančia priemone.

Nepriklausomai nuo to, koks odas tipas, nakčiai rekomenduojama naudoti intensyvų drėkinamąjį kremą, kuris padės atkurti per dieną prarastą drėgmę bei neleis sausam šildomų patalpų orui jos dar labiau sausinti. Kartkartėmis veido odą reikėtų palepinti ir drėkinamąja-maitinamąja kauke. Savo odai dar labiau padėtume, jeigu naudojamų priemonių sudėtyje būtų kuo mažiau parabenų, kvėpiklių ir kitų cheminių medžiagų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių