Quantcast

Techninės pražangos: nesuvaldote emocijų? Susimokėkite!

  • Teksto dydis:

Kauno "Žalgirio" strategas Šarūnas Jasikevičius šį Lietuvos krepšinio lygos (LKL) sezoną nėra techninių pražangų lyderis – estafetę perėmė Utenos "Juventus" vyriausiasis treneris Žydrūnas Urbonas.

Akmuo į FIBA daržą

42-ejų metų Ž.Urbonas techninėmis pražangomis per LKL organizuojamas varžybas (šalies čempionatą ir Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą) nubaustas jau 15 kartų.

Devynias pražangas uždirbo Klaipėdos "Neptūno" vairininkas Kazys Maksvytis, šešias – Pasvalio "Pieno žvaigždes" treniruojantis Gediminas Petrauskas, penkias – Š.Jasikevičius, tris – Prienų "Skycop" strategas Virginijus Šeškus.

Ž.Urbonas metė akmenį į Tarptautinės krepšinio asociacijų federacijos (FIBA), sugriežtinusios taisykles, daržą.

"Mūsų teisėjai yra geri, aš jų pusėje, bet man keistas FIBA taisyklių sugriežtinimas, emocijų gniaužimas, – teigė Ž.Urbonas. – Jei treneris užsiplieskia, be keiksmažodžių, tik gal kažkiek karščiau, tai kažkodėl netoleruojama. Juk tai – sportas, mes perduodame emocijas. Treneris turėtų būti baudžiamas už keiksmažodžius, agresyvų elgesį, o ne emocijas. Suprantu, kad pagal taisyklių raidę teisėjai elgiasi teisingai, bet FIBA taisyklės tokios, kad... Ar norime nužudyti sportą?"

Treneris turėtų būti baudžiamas už keiksmažodžius, agresyvų elgesį, o ne emocijas.

Teisėjų revanšas – aikštėje?

Techninių pražangų šį LKL sezoną – gerokai daugiau nei praeitą.

Pernai tarp trenerių nedrausmingiausias buvo Š.Jasikevičius, techninėmis pražangomis nubaustas 11 kartų, o iš viso LKL strategai tokio pobūdžio nuobaudų sulaukė 46 kartus.

Šį sezoną LKL treneriai jau surinko 43 technines pražangas.

"Kai atsirado galimybė kritikuoti teisėjus po rungtynių, jie techninėmis pražangomis bando valdyti situaciją aikštėje. Pernai taip tikrai nebuvo", – kitą medalio pusę įžvelgė nedrausmingiausias (6 techninės pražangos) LKL čempionato krepšininkas – "Pieno žvaigždžių" puolėjas Tomas Lekūnas.

Vis dėlto ne visi LKL strategai linkę netramdyti emocijų ar priekaištauti arbitrams – Alytaus "Dzūkijos" vyriausiasis treneris Andrejus Urlepas kol kas nė karto nenubaustas technine pražanga.

Praeitą ir šį sezoną nė karto taisyklėms nenusižengė buvęs Kėdainių "Nevėžio" strategas Ramūnas Cvirka.

Pildo LKL biudžetą

Tarp žaidėjų po tris technines pražangas yra surinkę "Skycop" snaiperis Martynas Gecevičius, Panevėžio "Lietkabelio" veteranas Simas Jasaitis bei LKL jau nebežaidžiantys krepšininkai – buvęs Vilniaus "Ryto" puolėjas Dominique‘as Suttonas ir "Nevėžio" gynėjas Simas Buterlevičius.

"Techninių pražangų nesureikšminu, bet žinau, kad reikės susimokėti, – šyptelėjo nedrausmingiausių žaidėjų lyderis T.Lekūnas. – Komandai nėra gerai, bet tai – žaidimo dalis. Teisėjai jaučia spaudimą, treneriai ir žaidėjai – taip pat, tačiau toks yra krepšinis. Jokių pykčių, tik emocijos. Galbūt reikėtų susivaldyti, bet man, matyt, tai sekasi sunkiausiai."

Minimali bauda už techninę pražangą – 60 eurų, už diskvalifikacinę (dvi technines pražangas per rungtynes) – 120 eurų žaidėjui ir 300 eurų treneriui.

Nedrausmingiausia LKL komanda šį sezoną – 19 techninių pražangų pelniusi "Juventus".

Į pirmą penketuką taip pat pateko "Neptūnas" (18), "Pieno žvaigždės" (18), "Skycop" (16) ir "Lietkabelis" (11). Čempionato lyderis "Žalgiris" yra surinkęs 8 technines pražangas.

Ėmėsi eksperimento

Apie susivaldymą pastaruoju metu daugiau galvoja ir Ž.Urbonas.

Trenerio techninės pražangos "Juventus" ekipai brangiai kainavo per atkaklų Karaliaus Mindaugo taurės turnyro ketvirtfinalio mačą su "Rytu" – Ž.Urbonas per dvejas rungtynes buvo nubaustas tris kartus.

Už dvi pražangas Ž.Urbonui teko išeiti iš aikštės per rungtynes Vilniuje.

"Nusprendžiau nebeeikvoti tiek energijos dėl teisėjų, – sakė Utenos komandos strategas. – Tęsiu šį eksperimentą ir dar kelias rungtynes pabrėžtinai ramiai reaguosiu į arbitrų darbą, klaidas. Pažiūrėsiu, ar tai naudinga mūsų komandai ir organizacijai, nes tai – svarbiausia. Tačiau klostosi įdomi situacija: matau, kad teisėjų klaidos kartojasi."

Šį LKL sezoną už dvi technines pražangas rungtynių su komanda nebaigė "Pieno žvaigždžių" vyriausiasis treneris G.Petrauskas ir "Neptūno" stratego K.Maksvyčio asistentas Jurica Žuža.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių