Quantcast

T. Meškonis: yra sprendimas, kaip priversti FIBA atšaukti sankcijas Rusijai

Jeigu Rusija sugebės išspręsti problemas dar rugpjūčio 8–9 dienomis sankcijos Rusijos krepšiniui gali būti atšauktos. Taip teigia sporto žurnalistas Tautvydas Meškonis. Anot jo, jei vis dėlto susiklostytų kita situacija, tai būtų pirmosios olimpinės žaidynės, kuriose nedalyvauja nei viena Rusijos komanda.

„Rusijos moterų komanda netgi oficialiai nepateko į olimpines žaidynes, į papildomą atrankos turnyrą. Vyrai, žinome, braškėdami pateko į Europos čempionatą. Jeigu jiems nebus leista žaisti čempionate, tai bus pirmas kartas rusų krepšinio istorijoje, skaičiuojant net ir buvusią Sovietų Sąjungą, kai nei vyrai, nei moterys nedalyvaus olimpinėse žaidynėse“, – LRT RADIJO laida „60 minučių“ sako T. Meškonis.

Dėl nesutarimų Rusijos krepšinio federacijoje ir nešvarių politinių sprendimų FIBA diskvalifikavo šios šalies federacija. Apie tai trečiadienį pranešė Rusijos žiniasklaida. Tos sprendimas reiškia, kad Rusijos rinktinės negalės varžytis tarptautiniuose turnyruose, tarp kurių – ir artėjantis Europos vyrų krepšinio čempionatas.

– Kol kas apie tai praneša tik Rusijos žiniasklaida. Ar oficialiai ši informacija patvirtinta?

– Galima teigti, kad patvirtinta, nes Rusijos spaudoje, interneto portaluose jau pasirodė laiško, kuris buvo išsiųstas dabartinei Rusijos krepšinio federacijos prezidentei Julijai Anikejevai, kopija. Joje viskas tiksliai surašyta. Noriu patikslinti, kad išmestos ne rinktinės, o federacija – Rusijos krepšinio federacija pašalinta iš Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA). Tai reiškia, kad nei rinktinės, nei klubai, nei teisėjai negali dalyvauti. Kalbant apie klubus, labiau turimi omenyje moterų klubai, tie klubai, kurie rungtyniauja FIBA organizacijos taurės turnyruose. Pašalintos visos komandos, bet iš esmės pašalinta federacija iš FIBA.

Išimtis taikoma rinktinėms, kurios jau dalyvauja arba netrukus, po kelių dienų, dalyvaus rungtynėse. Tai galioja aštuoniolikmečių vaikinų rinktinę. Jai leista užbaigti turnyrą Europos čempionate. Taip pat ketvirtadienį prasideda aštuoniolikmečių merginų turnyras. Šiai komandai taip pat dar leista dalyvauti. Visoms kitoms – šešiolikmečiams, nacionalinei komandai uždrausta dalyvauti krepšinio varžybose.

– Nacionalinė Rusijos vyrų krepšinio rinktinė, bent jau pagal šios dienos duomenis, nedalyvaus Europos čempionate?

– Nedalyvaus, jeigu neišspręs problemų. Iš karto noriu pasakyti, kad nėra taikoma politika. Esame pripratę, kad rusai, sprendžiant bet kokius klausimus, reaguoja gana audringai. Šioje situacijoje yra kitaip – rusai tiek dabartinės federacijos vadovai, tiek ir krepšininkai, pavyzdžiui, Adrejus Kirilenko (kuris greičiausiai netrukus įvyksiančioje rinkiminėje ataskaitinėje konferencijoje sieks prezidento posto) ir olimpinis čempionas Sergėjus Tarakanovas, žaidęs su Arvydu Saboniu Seulo olimpinėse žaidynėse reaguoja labai ramiai. Jie pripažįsta, kad rusai kalti dėl susidariusios situacijos.

Ji susidarė dėl to, kad 2013 m., kai atsistatydino buvęs prezidentas Aleksandras Krasnenkovas, įvyko skilimas tarp senosios Rusijos federacijos krepšinio valdybos ir dabartinės. Visus tuos metus Rusijoje kone yra dvi krepšinio federacijos. Jos niekaip negali susėsti prie derybų stalo ir išsiaiškinti. Pavyzdžiui, dabar vadinamoji senoji federacijos valdyba jau paskelbė, kad ji organizuoja rinkiminę ataskaitinę konferencija, nors oficiali konferencija turi vykti rugpjūčio 2 d.

Neseniai Rusijos pamaskvės Čevhovo mieste vyko devyniolikmečių merginų pasaulio čempionatas. Ten lankėsi ir FIBA prezidentas. Jis bandė kalbėtis su Rusijos krepšinio federacijos vadovais. Jam nepavyko susitarti, kantrybė trūko, todėl buvo priimtas toks sprendimas.

– Jeigu pačioje Rusijoje bus išspręstos problemos, tai ar realu, kad vyrų krepšinio rinktinė žais Europos krepšinio čempionate?

– Rusai to tikisi. Jie tarsi ramina save, kad FIBA susikurtų sau problemų. Šiuo metu nedalyvauja šešiolikmečių rinktinė. Kas ją pakeis? Byra visa varžybų sistema. Tokią pat įtaką turės ir nacionalinė Rusijos vyrų komanda. Kas žais vietoje jos? Ar komandų bus mažiau, ar kažkas pakeis rusus?

Be to, FIBA laiškas nėra toks griežtas, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio. Kaip minėjau, rugpjūčio 2 d. vyks dabartinės oficialios Rusijos krepšinio federacijos rinkiminė ataskaitinė konferencija. Jos metu, tikėtina, A. Kirilenko pretenduos į federacijos prezidento postą. Jis žada įvesti tvarką Rusijos krepšinyje. Dabartinė federacijos prezidentė kviečiama į rugpjūčio 8–9 dienomis Tokijuje vyksiantį FIBA valdybos posėdį. Jeigu rusai atvyks ten ir įrodys, kad jie padarė tvarką, (o rusai to tikisi) greičiausiai sankcijos bus atšauktos.

Noriu priminti – kai buvo išrinkta J. Anikejevos, Rusijos krepšinyje vyko savotiški votergeitai – buvo viešinami slapti telefoniniai pokalbiai, kuriuose figūravo ir dabartinis Rusijos prezidento administracijos vadovas Sergejus Ivanovas. Jis buvo kaltinamas nevisai švariais žaidimais ir netgi buvo minimas tuose pokalbiuose. Esmė tokia, kad šiuo metu yra tarsi dvi krepšinio federacijos. Jeigu jos nesusitars, rinktinės negalės dalyvauti.

Rusijos moterų komanda netgi oficialiai nepateko į olimpines žaidynes, į papildomą atrankos turnyrą. Vyrai, žinome, braškėdami pateko į Europos čempionatą. Jeigu jiems nebus leista žaisti čempionate, tai bus pirmas kartas rusų krepšinio istorijoje, skaičiuojant net ir buvusią Sovietų Sąjungą, kai nei vyrai, nei moterys nedalyvaus olimpinėse žaidynėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių