Quantcast

A. Sireika: apie „Neptūno“ ir „Lietuvos ryto“ šansus

  • Teksto dydis:

Šiandien uostamiestyje 18 val. 50 min. startuos antrasis Vilniaus „Lietuvos ryto“ ir Klaipėdos „Neptūno“ mūšis, kuriame vilniečiai mėgins atstatyti serijos lygybę. Poros favoritais laikyti Rimo Kurtinaičio auklėtiniai krito pirmajame susitikime Vilniuje bei prarado namų aikštės pranašumą.

Sostinės ekipą pirmadienį vykusiame mače pribloškė puikus „Neptūno“ priekinės linijos žaidimas – Simas Galdikas, Edgaras Želionis ir Mindaugas Kačinas kartu pelnė 43 taškus bei atkovojo 23 kamuolius. Uostamiesčio ekipai pasiekti pergalės nesutrukdė net 23 padarytos klaidos.

Nors klaipėdiečiai pribloškė „Lietuvos rytą“ išvykoje ir perėmė namų aikštės pranašumą, tačiau avarinės situacijos Vilniaus klube dar neturėtų būti, teigia „Šiaulių“ ekipos strategas Antanas Sireika. Solidų žaidimą demonstruojantys ir į finalą po dvejų metų pertraukos sugrįžti norintys vilniečiai privalo nepanikuoti.

„Aš tikrai nesitikėjau, kad „Neptūnas“ seriją pradės pergale, tačiau sportas tuo ir gražus, kad būna netikėtumų, – tinklalapiui LKL.LT dėstė Sireika. – „Lietuvos rytas“ serijoje atsilieka 0-1, o tai tikrai nėra tragedija. Žinoma, 0-2 jau būtų blogai. Profesionalios komandos turėtų daug į tai nereaguoti. Klaipėdoje „Lietuvos rytas“ dar gali kažką keisti, ieškoti kitų variantų. Daug sunkiau tą daryti, kai jau yra 0-2. Nemanau, kad vilniečiai kažką prarado su namų aikštės pranašumu.

Matėme, kad mano žodžiai yra netoli tiesos, kuomet mano NBA favoritams „Golden State Warriors“ tai nemaišė pasiekti finalą. „Warriors“ lemiamas rungtynes žaidė išvykoje ir jas laimėjo įtikinamai. Be jokios baimės atakavo tiek namie, tiek išvykoje. Galvoju, kad „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“ rungtynės parodė, kad namų sienos jų neveikia, o veikia kiti faktoriai – labiau psichologiniai. Tą parodė klaipėdiečiai, kuriems žaidimas išvykoje nesutrukdė puikiai atakuoti krepšį. Tas pats gali nutikti ir „Lietuvos rytui“. Tikrai dabar nematau didelės tragedijos, tačiau, jei bus 0-2, tuomet bus blogai.“

– Treneri, kokios Jūsų mintys apie rungtynes?

– Galvoju, kad po dviejų klaipėdiečių persikėlimo į Vilnių tarp „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“ vyrauja savotiška priešprieša, kuri paliečia tiek krepšininkus, tiek žiūrovus. Krepšininkų energija yra svarbiausia. Mes, „Šiauliai“, vienas rungtynes sužaisdavome labai gerai, kitas ne taip gerai, kaip treneris tikisi. Tai priklauso nuo nusiteikimo, o vienas nusiteikimo faktorių – noras įrodyti save. Iš „Neptūno“ atvykę vyrukai niekaip negali sužaisti. Mindaugo Girdžiūno rolė nedidelė, nes vien žaidžia Chrisas Krameris, kuris traukia kaip įžaidėjas. Kol kas jie padeda nedaug, nes jiems dar nemažai trūksta.

Rungtynių paradoksas tame, kad nors „Neptūnas“ padarė labai daug klaidų, tačiau jie gerai pataikė. Paradoksas sporte, kai tikiesi vieno, o gauni kitką. Panašiai ir čia, atrodo, tiek daug klaidų padarė, tad laimėti galimybių nėra, tačiau pataikymas buvo fantastiškas. Tai kompensavo neigiamus dalykus.

– Ar Jūsų nenustebino toks geras „Neptūno“ priekinės linijos žaidimas?

– Manau, kad tokį „Neptūno“ aukštaūgių žaidimą lėmė papildomi faktoriai. Edgaras Želionis mane džiugino visą sezoną, jis džiugino ir būdamas „Juventus“ komandoje. Tuomet galvojau, kad jo sekantis žingsnis bus į „Žalgirį“ ar „Lietuvos rytą“, tačiau kažkodėl susidomėjimo nebuvo ir jis išvažiavo į Ventspilį. Edgaras puikiai žaidžia visą sezoną, ne tik praėjusias rungtynes Vilniuje. Kažkoks netikėtumas yra labai geras Simo Galdiko ir Mindaugo Kačino žaidimas. Galdikas yra tikras kovotojas, tikras vyras. Vien prisiminus, kaip jis stojo krūtine ant savo komandos draugų, kurie paliko komandą. Vien dėl to jam didžiulė pagarba – jis tikras vyras. Vis dėlto, kad jis taip sėkmingai atakuos krepšį buvo netikėtumas, nes tai nėra įprasta. Kačiną persekiojo traumos, tad jo toks žaidimas yra malonus siurprizas. Manau, kad tuo turėjo džiaugtis ir treneris.

„Lietuvos ryto“ aukštaūgiai sužaidė silpnai, ypatingai – gynyboje. Loukas Mavrokefalidis yra pavojingas centras, galintis pataikyti ir iš toli, tačiau jam buvo visiškai juoda diena, kurioje jis nepataikė nieko. Visiems aikštelėje sektis negali, jei puikiai žaidė „Neptūno“ priekinė linija, tuomet nesisekė Vilniaus komandai.

– Klaipėdiečiai pirmajame susitikime suklydo net 23 kartus, ar tai yra pagrindinis rezervas, kuriame „Neptūnas“ gali dar gerinti žaidimą?

– Žinoma, niekas nenori specialiai klysti. Klaidas išprovokuoja varžovų gynyba, netikėtas ar agresyvus spaudimas. Klaidas galima anuliuoti, tačiau krepšinis toks žaidimas, kuriame yra milijonas variantų. Sumažinsi klaidų skaičių – atsiras kitų problemų. Nėra taip, kad ištaisysi vieną problemą, o viskas ir taip buvo gerai, tai ir dabar taip bus. Taip nebūna. Atsiranda kitų problemų, kurias vėl reikia spręsti.

– Ketvirtfinalį „Neptūnas“ užbaigė triuškinama pergale Pasvalyje, o pusfinalį pradėjo įveikdamas „Lietuvos rytą“. Ar klaipėdiečiai geriausią savo formą pasiekė svarbiausiu metu?

– Treneriai geriau žino, ką darė ir kaip ruošėsi. Manau, kad didelę įtaką daro tai, kad baigėsi žaidėjų traumos ir jie grįžo į rikiuotę. Man maloniausia dirbti, kai yra nemažiau 12 sveikų žaidėjų, su kuriais gali dirbti, o ne kažką stumdai per pozicijas, keiti. Reikia lygiaverčių treniruočių, kuriose žaidėjai gali susikauti, tobulėti. Didžiausias „Neptūno“ džiaugsmas, kad sugrįžo M. Kačinas, sveiki yra Tomas Delininkaitis, Brandonas Fieldsas, Jerry Johnsonas. Visi sugrįžę, vienų formos geresnės, kitų blogesnės, tačiau tai džiaugsmas visai komandai, nes ji gali pilnavertiškai dirbti.

– Kokia buvo Jūsų prognozė prieš šią seriją ir ar ji nepasikeitė po pirmojo susitikimo?

– Džiaugiuosi už savo kolegą Kazį Maksvytį, kuris, nepaisant visų klubą ištikusių negandų, visada ieško ir dažnai randa išeitį. Mano prognozė išlieka 50 ant 50. Žinau, kad kartais namų sienos įvaro stresą, o ne suteikia pagalbos. Šioje serijoje aš persvaros neduodu niekam. Įdomu, kokias išvadas padarys „Lietuvos ryto“ krepšininkai, kurie neturi kur trauktis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių