Quantcast

A. Sireika apie Lietuvos grupę: nesuprantu, kodėl ji vadinama mirtininkų

  • Teksto dydis:

Šeštadienį ištraukus pasaulio krepšinio čempionato burtus, paaiškėjo, kad Lietuvos rinktinės laukia itin rimtas išbandymas – H grupėje Donguano mieste teks susitikti su NBA žaidėjų pilnomis Australijos ir Kanados rinktinėmis. Taip pat šioje grupėje – ir stiprus Afrikos atstovas Senegalas.

Tiesa, buvęs Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris, o šiuo metu už „Šiaulių“ vairo stovintis Antanas Sireika mano, kad situacijos nereikia dramatizuoti.

NBA atstovų gausybė Australijos rinktinėje

Dvikovoje su Australijos reprezentacine komanda lietuviai turės papildomą paskatą iškovoti pergalę. Mat 2016 metais vykusioje Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse vyrų krepšinio turnyro ketvirtfinalyje jie skaudžiai pralaimėjo šiems Okeanijos atstovams rezultatu 64:90 ir baigė kovą dėl medalių.

Tuomet mūsiškius į neviltį varė 5 iš 11 tolimų metimų pataikęs ir iš viso 24 taškus surinkęs Patty Millsas. 30-metis San Antonijaus „Spurs“ įžaidėjas neblogus rezultatus rodo ir šiemet – NBA jis vidutiniškai praleidžia 24 min. ir renka po 9,9 taško.

Sunkiai sustabdomas tuomet buvo ir 16 taškų pridėjęs Aaronas Baynesas. 32-ejų Bostono „Celtics“ „centras“ šį sezoną NBA vid. per 15 minučių pelno po 5,3 taško ir atkovoja po 4,2 kamuolio. Tašku mažiau tose rungtynėse surinko kitas NBA atstovas – Klivlando „Cavaliers“ gynėjas Matthew Dellavedova. 28-erių australas šiame sezone aikštėje vid. praleidžia po 20 minučių ir pelno po 7,3 taško.

Šiemet komplektuodamas komandą jos treneris Andrejus Lemanis galės įtraukti ir šioje lygoje spindintį Beną Simmonsą. 22-ejų puolėjas šį sezoną per 34 aikštėje praleidžiamas minutes renka po 17 taškų, atkovoja po 9,1 kamuolio bei atlieka po 7,8 rez. perdavimo.

Į NBA šiemet žengė ir Dalaso „Mavericks“ puolėjas Ryanas Broekhoffas. 28-erių australas per 30 rungtynių aikštėje praleidžia vid. po 8 minutės ir pelno po 2,7 taško. Taip pat šios lygos klubams atstovauja 22-ejų lengvasis krašto puolėjas Dengas Adelis, 23-ejų metų centras Jonah Boldenas, 22-ejų Thonas Makeris, 31-erių puolėjas Joe Inglesas ir 23-ejų Dante Exumas.

11-ą vietą FIBA reitinge užimanti Australija į čempionatą pateko ir be daugelio NBA žaidėjų, kai Azijos kvalifikacijoje per dvylika rungtynių iškovojo dešimt pergalių. Kinijoje reikėtų laukti kur kas stipresnės sudėties, tačiau Sireika ramina, kad ir galingai „ant popieriaus“ atrodanti komanda tikrai yra nugalima.

„Kai vadovavau Lietuvos rinktinei, teko žaisti su Australija, kurios sudėtį sudarantys tvirti krepšininkai visuomet propaguoja jėgos žaidimą. Dabar jie turi daug NBA žaidėjų, tačiau ir mes turėsime žaidėjų iš šios lygos. Taip, tai yra stiprybė, bet nėra taip, kad tie, kurie turės daugiau NBA žaidėjų, laimės.

Juk krepšinis yra komandinis žaidimas, tad svarbu, kaip sužais komanda. Mes esame komandinio stiliaus komanda, todėl individualiai stiprūs varžovų žaidėjai neturėtų mūsų gąsdinti. Beje, 2004 metais esame nugalėję ir JAV „Svajonių komandą“, tad neįveikiamų varžovų nėra“, – tvirtino 62-ejų metų krepšinio specialistas.

Klausimai dėl Kanados sudėties

Visą būrį NBA žaidėjų turi ir Kanada (FIBA-23). Vienu pagrindinių be didelio vargo į čempionatą patekusios rinktinės ginklų bus Denverio „Nuggets“ gynėjas Jamalas Murray.

22-ejų metų kanadietis per vidutiniškai 33 aikštėje praleidžiamas minutes pelno po 18,3 taško. Puikią formą šį sezoną demonstruoja ir 24-erių metų lengvasis krašto puolėjas Andrew Wigginsas – per rungtynes jis aikštėje praleidžia po 35 min. ir pelno po 17,5 taško. Tačiau šis Minesotos „Timberwolves“ žaidėjas praėjusią vasarą atsisakė prisijungti prie komandos, tad kyla klausimų, ar jis prie rinktinės prisijungs ir ateinančią vasarą.

Centro pozicijoje karaliauja Klivlando „Cavaliers“ atstovaujantis 28-erių Tristanas Thompsonas, kuris per 30 min. renka po 11,5 taško ir atkovoja po 11,1 kamuolio. Gynėjo pozicijoje žaidžia Los Andželo „Clippers“ 20-metis Shai`us Gilgeousas-Alexanderis – vid. 26 minutės aikštėje praleidžiantis krepšininkas pelno po 10,2 taško.

Komandą gali sustiprinti ir 27-erių metų Majamio „Heat“ puolėjas Kelly Olynykas – jis per 22 aikštėje praleidžiamas minutes pelno po 10,1 taško.

Domanto Sabonio komandos draugas 27-erių metų Indianos „Pacers“ įžaidėjas Cory Josephas per 25 min. renka po 7 taškus.

Tuo metu Jono Valančiūno bendraklubio Memfio „Grizzlies“ žaidėjo Dillono Brookso sezoną sausio pradžioje nutraukė trauma, dėl kurios jis turėtų praleisti likusį sezoną, tačiau pasaulio čempionatui jau gali būti pasiruošęs. Jei Kanadai pavyks surinkti geriausius šios šalies krepšininkus, tai bus rimtas varžovas visoms turnyro dalyvėms, tačiau, anot Sireikos, panikuoti nereikėtų.

„Iš burtų niekada nereikia kažko tikėtis. Tiesiog reikia tikėti savimi ir nereikia kažkokios panikos. Važiuojame į Kiniją kovoti dėl aukščiausių apdovanojimų. Tad neturime rinktis varžovų, nes juos visus reikės nugalėti. Nesuprantu, ir kodėl mūsų grupė vadinama mirtininkų, jei FIBA reitinge esame 6 vietoje, o varžovai 11, 23 ir 37 vietose“, – teigė treneris.

Taip pat mano ir lažybų bendrovės „Betsafe“ analitikas Mindaugas Grigaitis. Jo nuomone, itin svarbu, kokius žaidėjus pavyks sukviesti rinktinės treneriui Dainiui Adomaičiui.

„Dar sunku kažką komentuoti, nes čempionatas dar labai toli. Jei pavyktų surinkti geriausius žaidėjus, yra dideli šansai patekti į kitą etapą, bet jei nebūtų Valančiūno, Donato Motiejūno ar Sabonio, gali būti sunku. Taip pat traumos gali daug nulemti. Tačiau jei pavyks surinkti stiprią sudėtį, patekti į kitą etapą įmanoma“, – prognozavo Grigaitis.

Nesunkiai į Kinijoje rengiamą čempionatą pateko ir Senegalas (FIBA-37). Šios komandos žvaigždė – Minesotos „Timberwolves“ centras Gorgas Diengas, kuris NBA per 13 min. renka po 5,5 taško. Kvalifikacijos į turnyrą metu šis žaidėjas vid. pelnydavo po 18,3 taško.

„Afrikiečių krepšinis kyla ir atsiranda vis daugiau žvaigždžių. Todėl juos reikia vertinti, nors nemanau, kad tai labai rimtas varžovas. Visus reikia vertinti, bet nereikia jų bijoti“, – varžovus įvertino Sireika.

Iš viso turnyre pirmąkart dalyvaus 32 komandos, suskirstytos į aštuonias grupes po keturias komandas. Dvi stipriausios ekipos iš kiekvienos pasaulio krepšinio čempionato grupės pateks į kitą etapą. Turnyras prasidės rugpjūčio 31 dieną, o nugalėtojai paaiškės rugsėjo 15-ąją dieną Pekine. Dabar čempionų titulą gina JAV komanda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jonas

Jonas portretas
Žurnalistų eilinis pavadinimas.

Kaunas valdo

Kaunas valdo portretas
Blt seni ka senatvėje išvis protas atbuko?

ezys

ezys portretas
manau, kad taip vadina tik del to, kad tai tikriausiai vienintele grupe, kurioje neaisku, kurios 2 komandos iseis i kita etapa
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių