Quantcast

Pasibaigus Eurolygos pasakai: kokie pokyčiai vasarą laukia „Žalgirio“?

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai grįžta į realybę. Pirmadienį audringai sutikti Lietuvoje, antradienį vakare jie rinkosi į treniruotę, kurioje pradėjo pasiruošimą paskutinei sezono daliai – LKL atkrintamosioms varžyboms.

Vienas rungtynes šiame etape kauniečiai jau sužaidė, kai prieš Eurolygos finalo ketvertą 95:70 nugalėjo Kėdainių „Nevėžį“ ir LKL ketvirtfinalio serijoje iki trijų pergalių išsiveržė į priekį 1-0. Kitos dvejos serijos rungtynės bus žaidžiamos ketvirtadienį ir penktadienį.

Į LKL batalijas kauniečiai grįžta po emocingo savaitgalio Belgrade. Iškovoję trečiąją vietą, „Žalgirio“ krepšininkai vainikavo pasakišką sezoną pergale, o ne vieno jų galvose jau buvo mintys apie kitą sezoną.

Eurolygos finalo ketvertas tradiciškai yra vieta, kurioje skamba daugybė kalbų ir gandų apie žaidėjų ateitį. Čia suvažiuoja visų klubų vadovai ir svarbiausi agentai, todėl sprendžiasi žaidėjų perėjimų ar kontraktų pratęsimų klausimas.

Kokios kalbos girdėti apie „Žalgirį“? Kaip Kauno klubas atrodys kitą sezoną? Tinklalapis „BasketNews.lt“ žvelgia į būsimo „Žalgirio“ paveikslą.

Šarūno Jasikevičiaus ir įžaidėjų klausimas

Nepasakysime nieko naujo, paskelbdami, kad „Žalgirio“ komplektacijai didelę įtaką turės Š. Jasikevičiaus sprendimas. Nuo to, lieka jis ar ne, gali priklausyti mažiausiai dviejų žaidėjų likimas.

Kalbama, kad Š. Jasikevičiaus apsisprendimo labiausiai laukia Kevinas Pangosas ir Vasilije Micičius. Pirmojo kontraktas baigiasi, tačiau „Žalgiris“, „BasketNews.lt“ žiniomis, būtų pasirengęs pasiūlyti kur kas daugiau pinigų, kad išsaugotų kanadietį savo gretose. „Žalgirio“ finansinė padėtis po sėkmingo pasirodymo Eurolygoje tapo kur kas geresnė ir tai gali leisti dėl K. Pangoso varžytis net su Europos turtingaisiais.

Pats kanadietis norėtų išmėginti savo jėgas NBA, tačiau tokiu atveju jam gali tekti laukti iki liepos pabaigos. Oficialiai NBA sutartis galima pasirašinėti nuo liepos 1-osios, tačiau pirmiausia išgaudomos stambiausios žuvys. Liepos viduryje vyksta NBA vasaros lyga, o komandų sąrašai baigiami pildyti mėnesio pabaigoje. K. Pangosas, veikiausiai, turėtų laukti būtent iki liepos pabaigos.

Tokiu metu pagrindinės pozicijos Europoje jau būna užpildytos, todėl įžaidėjas rizikuotų likti be solidaus pasiūlymo Europoje. Todėl realu, kad jis liks Europoje dar bent metams, o „Žalgiris“ dalyvaus varžytuvėse dėl jo.

Tuo metu V. Micičius kontrakte turi „pliusą“. Tai reiškia, kad klubas gali su juo pratęsti sutartį, arba serbas gali nutraukti kontraktą, sumokėdamas išpirką. „BasketNews.lt“ žiniomis, įžaidėjo sprendimas likti Kaune ar kelti sparnus kitur, labai priklausys nuo to, ar komandai toliau vadovaus Š. Jasikevičius.

Ką nuspręs „Žalgirio“ treneris, kol kas nežino niekas. Š. Jasikevičius įprastai neskuba su sprendimais dėl karjeros ir jo atsakymo nesitikima anksčiau nei pasibaigs oficialus sezonas.

Tarp pagrindinių konkurentų prisivilioti Šarą yra minimas Maskvos CSKA klubas, galintis pasiūlyti neribotas galimybes ir rinktis žaidėjus, ir užsidirbti pačiam treneriui. Tiesa, manoma, kad CSKA pirmiausia lauks sezono pabaigos, tada įvertins Dimitrio Itoudžio darbą ir galiausiai gali neatlikti jokių pokyčių – graikas turi kontraktą ir kitam sezonui. Jeigu sėkmingai finišuos VTB Vieningoje lygoje, D. Itoudis gali išsaugoti postą Rusijos sostinėje.

Jeigu CSKA visgi nuspręs atlikti pokyčius, jų pirmasis kandidatas į trenerio postą gali būti ne Š. Jasikevičius, o Davidas Blattas. Šis treneris Rusijoje iki šiol yra garbinamas dėl savo pasiekimų su šalies nacionaline komanda ir gali tapti pirmuoju CSKA taikiniu.

Bet kuriuo atveju, neabejojama, kad jei Š. Jasikevičius Kaune ir liks, jo atlyginimas išaugs. Šį sezoną strategas uždirba apie 500 tūkst. eurų ir yra geriausiai apmokamas klubo narys.

Lietuvių klausimas

Tarp lietuvių, sutartys „Žalgiryje“ baigiasi su Edgaru Ulanovu ir Antanu Kavaliausku. Užkulisiuose kalbama, kad Kauno klubas bandys išsaugoti juos abu, tačiau abiejų situacijos – skirtingos.

E. Ulanovas patraukė ne vienos užsienio komandos dėmesį ir jo vertė rinkoje pakilo. Šį sezoną jis uždirba apie 200 tūkst. eurų ir „Žalgiris“ dar žiemą siūlė kur kas pelningesnį kontraktą. Krepšininkas jį atmetė ir šią vasarą galės rinktis iš daugiau pasiūlymų.

Spėliojama, kad jeigu finansinis skirtumas tarp užsienio komandos ir „Žalgirio“ pasiūlymo nebus labai ženklus, puolėjas rinktųsi variantą tęsti karjerą Lietuvoje. Čia jam modeliuojamas svarbus vaidmuo, perimant vis daugiau atsakomybių iš Pauliaus Jankūno.

A. Kavaliausko situacija – kiek kitokia. Šį sezoną jis uždirbo apie 350 tūkst. eurų ir panašų atlyginimą jis veikiausiai galėtų gauti kitoje komandoje. Visgi „Žalgiris“ galimai siūlys mažiau pinigų, kadangi į komandą sieks įtraukti ir Lauryną Birutį.

„BasketNews.lt“ žiniomis, A. Kavaliauskas yra labai patenkintas situacija „Žalgirio“ komandoje ir gali sutikti susimažinti atlyginimą, kad karjerą toliau tęstų Eurolygos klube.

NBA klausimas

Aaronas White’as ir Axelis Toupane’as žvalgosi į NBA. Abiejų kontraktuose yra „pliusai“, bet abiejų jų situacijos – gana skirtingos.

„BasketNews.lt“ žiniomis, „Žalgirio“ vadovai yra ypatingai patenkinti A. White’o žaidimu ir tikisi jį ekipoje matyti ir kitą sezoną. Komandą jis gali palikti tik tuo atveju, jeigu nuspręstų persikelti į NBA.

Stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje teisės į A. White’ą priklauso Vašingtono „Wizards“, kuri 2015 metais 203 cm ūgio puolėją naujokų biržoje pasirinko 49-uoju šaukimu. Jeigu „Wizards“ matytų amerikiečiui vietą komandoje, tuomet jis galėtų palikti Kauną, sumokėjęs išpirką.

Tiesa, tokiu atveju A. White’as atsisakytų maždaug pusės viso sezono algos (jo išpirka siekia 150 tūkst. JAV dolerių), todėl „Wizards“ pasiūlymas turėtų būti labai solidus. O tai – labai abejotina, nes Vašingtono komanda kitą sezoną yra įsipareigojusi išleisti net 124 mln. JAV dolerių, tai yra penkta didžiausia suma visoje NBA.

Maža to, „Wizards“ turi sutartis su White’o pozicijoje žaidžiančiais Markieffu Morrisu ir Otto Porteriu, todėl šioje komandoje vietos jam gali ir neatsirasti.

A. Toupane’o situacija – kiek kitokia. Jis NBA nepriklauso jokiai komandai, todėl galėtų laisvai rinktis kitą karjeros stotelę. Neseniai jis pakeitė agentą, atsisakęs įtakingo serbo Miško Raznatovičiaus paslaugų, o tai gali būti susiję su jo noru sugrįžti į stipriausią pasaulio lygą.

Naujokas

Tinklalapis „Sportando“ dar prieš 4 savaites paskelbė, kad „Žalgiris“ domisi galimybe įsigyti amerikietį Thomasą Walkupą. 193 cm ūgio gynėjas šiuo metu su Liudvigsburgo „MHP Riesen“ ekipa kovoja Vokietijos lygos pusfinalyje.

Belgrade kalbėta, kad „Žalgiris“ su T. Walkupu jau turi žodinį susitarimą, o sutartis oficialiai bus pasirašyta pasibaigus sezonui, kai amerikietis taps laisvuoju agentu.

Tvirtai sudėtas T. Walkupas gali žaisti nuo pirmosios iki trečiosios pozicijos ir kol kas neaišku, vietoje kurio žaidėjo jis įsigyjamas.

Išvyks

Praktiškai neabejojama, kad komandoje neliks Beno Udriho. 35 metų veteranas į Kauną buvo pasikviestas sezono viduryje, o jis pats puoselėja viltį sugrįžti į NBA.

Liekantys žaidėjai

Garantuotus kontraktus kitam sezonui iš pagrindinių žaidėjų turi Artūras Milaknis, P. Jankūnas ir šį sezoną juos pratęsę Brandonas Daviesas bei Paulius Valinskas.

Apskritai, labai realu, kad „Žalgiris“ kitą sezoną turės praktiškai tą pačią komandą, kaip ir šiemet. Didžiausias galvos skausmas Pauliaus Motiejūno kabinete – dėl Š. Jasikevičiaus, tačiau jeigu treneris nuspręstų nekelti sparnų, kitos detalės gali susidėlioti labai greitai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių