Quantcast

Neįtikėtina 93-ejų metų „Raptors“ ir J. Valančiūno sirgalės iš Lietuvos istorija

93-ejų metų lietuvė Genovaitė Birutė Kasperavičius dar jaunystėje dėl Antrojo pasaulinio karo iš Lietuvos emigravo į Kanadą. Ji ir Jonas Valančiūnas į šią šalį atvyko visai skirtingomis aplinkybėmis, tačiau krepšinis juos suvedė susitikimui.

1925 metų balandžio 30-ąją dieną gimusi Genovaitė užaugo Raseiniuose. Ji pasakojo, jog būdama 15 metų slėpdamasi ant upės kranto stebėjo, kaip Vokietijos ir Raudonosios armijos lėktuvai kovoja dėl Lietuvos žemių.

„Mano draugai ten žuvo. Jie buvo mokykloje. Kai sugrįžome pažiūrėti, pamatėme, kad viskas buvo suniokota bombų“, – tinklalapiui „SportsNet“ kalbėjo G. B. Kasperavičius.

Lietuvą okupavo Sovietų Sąjunga, o kilęs chaosas Genovaitę atskyrė nuo šeimos. Ilgą laiką jos tėvai nė nenutuokė, kas jai nutiko. Didžioji dalis Genovaitės šeimos buvo išvežta į Sibirą, o pati Genovaitė sugebėjo pabėgti iš šalies.

Ji rado prieglobstį Vokietijoje, Švandorfe. Čia ji su kitais lietuviais slėpėsi iki 1945 metų gegužės 7-osios dienos, kuomet ją ir kitus išgelbėjo amerikiečių kareiviai. Per JAV kareivius ji perdavė laišką savo tėvams, kurie sužinojo, kad dukra yra gyva. Kareivis išsiuntė laišką JAV buvusiems savo tėvams, o jie jį persiuntė Genovaitės tėvams.

Moteris buvo laisva, tačiau negalėjo grįžti į Lietuvą, kadangi ją aneksavo Sovietų Sąjunga. Dėl to moteris nusprendė persikelti į Kanadą, kurioje susituokė su Feliksu Kasperavičiumi. Pastarasis mirė prieš 25 metus.

1992 metais jau nepriklausoma Lietuvos valstybė Barselonos olimpinėse žaidynėse sugebėjo iškovoti trečiąją vietą. Genovaitė sako, kad tai – didžiausias laimėjimas Lietuvos sporto istorijoje.

Tuomet moteris itin susidomėjo krepšiniu, o nuo 1995 metų Toronto „Raptors“ pateko į NBA pirmenybes. Genovaitė nuolat per televiziją žiūrėjo „Raptors“ rungtynes.

2012 metais atsirado dar viena priežastis sekti „Raptors“. Į Torontą atvyko F. Kasparavicius tėvynainis J. Valančiūnas.

Visgi dabar jau močiute vadinama Genovaitė niekada neturėjo progos „Raptors“ rungtynes pamatyti gyvai. Tokia galimybė pasitaikė švenčiant 93-iąjį gimtadienį, kuomet jai buvo padovanoti bilietai į Toronto „Air Canada Centre“ arenoje vykstantį mačą.

Tuomet, kai „Raptors“ krepšininkai apšilinėjo, prie senolės buvo pakviestas J. Valančiūnas, o šis jų susitikimas buvo itin jaudinantis.

„Labas, kaip sekasi? – angliškai pasisveikino J. Valančiūnas.

„Dabar mes lygūs“, – taip pat angliškai atsakė Genovaitė, kuri buvo aukščiau pasilipusi ir lygino jų ūgius.

„Jūs kalbate lietuviškai? Tai super, kalbėkite lietuviškai, – sakė teigiamo moters atsakymo sulaukęs Jonas. – Malonu jus pamatyti.

„Čiut nepabučiavau, bet pagalvoju, kad negražu. Širdis bum bum bum. Buvo nuostabu“, – apie jaudinantį susitikimą su tėvynainiu J. Valančiūnu sakė močiutė.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lina

Lina portretas
Miela buvo pamatyti teta Genute. Seniai nesimatem
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių