Quantcast

Zarasai laukia vandens motociklų gerbėjų: kiekvienas galės pasijusti profesionalu

  • Teksto dydis:

Jau netrukus Zarasai taps vandens motociklų sporto sostine – rugpjūčio pirmąjį savaitgalį Zaraso ežere vyks Rytų Europos taurės varžybos, kuriose laukiama daugiau nei šešių dešimčių pilotų. Įdomu, kad savo jėgas trasoje galės išmėginti ir vandens motociklų mėgėjai.

Į Zarasus atvyks ne tik geriausi Lietuvos sportininkai, bet ir tituluoti lenktynininkai iš 8 šalių.

Rugpjūčio 4–5 d. Zaraso ežero pakrantėje ir jos prieigose bei Zaraso ežero Didžiojoje saloje vyks UIM Rytų Europos vandens motociklų čempionatas.

Mėgėjai profesionalų kailyje

Šeštadienį (rugpjūčio 4 dieną) Zaraso ežere varžysis profesionalai, o sekmadienį slalomo trasą galės išmėginti ir visi norintieji.

„Mėgėjų bus dvi klasės - „Spark Ladies“ ir „Spark Hobby“. Šiose klasėse gali lenktyniauti tie žmonės, kurie neturi savo motociklo, bet nori išbandyti šį unikalų sportą. Jiems tereikia susimokėti startinį mokestį. Tuomet vyksta treniruotės, o galiausiai plaukiamas vienas ar du greiti įskaitiniai ratai. Skaičiuojame, kad žmogus už startinį mokestį su motociklu lenktyniauja apie 15 minučių. Reikia pabrėžti, kad tai yra ir Lietuvos čempionatas, o kiekvienas dalyvis – tarp jų ir mėgėjas – renka įskaitinius taškus. Vėliau bus sumuojami trijų etapų rezultatai ir paaiškės Lietuvos mėgėjų čempionai“,  - sako lenktynių Zarasuose organizatoriai.

Organizatoriai nubrėžė ir dalyvių limitą – kiekvienoje iš dviejų klasių galės dalyvauti daugiausiai po 20 dalyvių. Mėgėjams bus suteikiamas „Sea-doo Spark“ vandens motociklas, kurio galia siekia 90 AG.

„Slalomas yra visiškai kitokia rungtis - čia nėra svarbiausia lėkti didžiuliu greičiu, o svarbiausia gerai, profesionaliai valdyti motociklą, nedaryti klaidų ir greitai įveikti ratą. Dalyviams šioje klasėje svarbiausia parodyti, kad sugeba valdyti motociklą, kuris išvysto 88-90 km/val. greitį. Šis motociklas yra dukart mažesnis ir dukart lengvesnis, nei profesionalų, tačiau „Sparkai“ yra labai labai populiarūs, nes nereikia didelių lėšų norinti dalyvauti varžybose ar šiaip pasiplaukioti“, - teigia organizatoriai.

Dalyvių registracija į mėgėjų lenktynes vyks sekmadienio (rugpjūčio 5 d.) rytą.

Visas lenktynes žiūrovai galės stebėti nemokamai, o savo jėgas mėgėjų klasėje planuoja išbandyti ir Londono olimpinių žaidynių vicečempionas Jevgenijus Šuklinas. Šios minties neišsižada ir Zarasų rajono meras Nikolajus Gusevas.

Naktinis tinklinis

Visą pirmąjį rugpjūčio savaitgalį Zarasai gyvens vandens sporto ritmu – bus galimybė išbandyti vandenlenčių sportą, jėgas pademonstruoti pripučiamų batutų ant vandens parke, o vakare laukia zarasiečių jau pamėgtos pramogos – nuo 21 val. didžiojoje Zaraso ežero saloje prasidės nemokamas vakarėlis „Beach party“.

„Zarasų apylinkėse mes turime tokią tradiciją, kuri jau spėjo išpopuliarėti – tai diskotekos metu vykstantis naktinis tinklinis. Sutemus sujungiamos šviesos, vyksta tiesioginis komentavimas, todėl kas nenori šokti, renkasi tinklinį“, - sako vakaro programą organizuojančios kompanijos „Chill Out“ vadovas Aurimas Viburys.

Žmonėms, mėgstantiems ramesnes pramogas, taip pat bus ką veikti.

„Taip pat pasiūlysime ir visą eilę stalo žaidimų – bus ir stalo futbolas, ir „Alias“, deriname ir biliardo stalą“, - sako A. Viburys.

Iš Elektrėnų į Zarasus

Iki šiol Rytų Europos čempionatas ketverius metus iš eilės vyko Elektrėnų mariose. Šiais metais reginys pirmą kartą bus surengtas vaizdingose Zarasų apylinkėse.

„Šiais metais bus jau penktosios varžybos. Per ketverius metus, kai varžybos vyko Elektrėnuose, užsitarnavome vardą ir šis čempionatas tapo vienomis iš rimčiausių varžybų mūsų regione. Šiemet nusprendėme, kad atėjo laikas pakeisti lokaciją ir iš Elektrėnų keliamės į Zarasus. Būtent Zarasuose vyks jubiliejinis penktasis čempionatas“, - sako varžybų organizatoriai.

Be to, pasikeitus lokacijai keičiasi ir čempionato formatas.

„Visuomet rengdavome trijų dienų varžybas, bet šiemet perėjome į UIM organizaciją ir varžybos vyks kiek kitaip. Profesionalų varžybos vyks šeštadienį, o sekmadienį varžysis mėgėjai bei vyks enduro varžybos. Po kelerių metų pertraukos Lietuvoje vyks enduro ištvermės lenktynės. Planuojame, kad sportininkai plauks du kartus po 45 minutes. Dabar pasaulyje taikoma būtent tokia praktika, nes neretai plaukiant ilgiau neatlaiko technika“, - teigia Lietuvos vandens motociklų federacijos atstovai.

Dalyvaus elitas

Žiūrovai pirmąjį rugpjūčio savaitgalį Zaraso ežere galės išvysti besivaržančius itin pajėgius pilotus.

„Planuojame, kad dalyvaus labai pajėgūs Lenkijos sportininkai. Bus ir tokia žvaigždė, kaip Andrzejus Wisniewskis. Tai pasaulio čempionato bronzos medalio laimėtojas. Visuomet dalyvauja ir pajėgūs Estijos sportininkai. Tarp jų bus ir tikra vandens motociklų sporto legenda Marten Manni , kuris yra keturis kartus stovimų motociklų pasaulio čempionas. Taip atvyks ir Mattias Siimann. Bus ir geriausi Lietuvos sportininkai – Mindaugas Jačiauskas, Gediminas Leonas, Tomas Gurkšnys“, - teigia organizatoriai.

Skaičiuojama, kad varžybose iš viso dalyvaus apie šešios dešimtys sportininkų iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Baltarusijos, Suomijos, Ukrainos, Rusijos.  Iš viso sportininkai varžysis net 9 klasėse – 6 iš jų bus sėdimų motociklų, 3 – stovimų.


Šiame straipsnyje: vandens motociklaiZarasai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių