Quantcast

Vyresni ir labiau patyrę varžovai lietuviui – ne problema

Po traumos atsigavęs Eimantas Stanionis vėl kibo į darbą – Lietuvos boksininkas profesionalas ruošiasi savo aštuntai dvikovai. Būsimas varžovas – puertorikietis Samuelis Figueroa.

Pristabdė trauma

Per 2018-uosius 24-erių kaunietis nugalėjo tris už save vyresnius varžovus – 40-metį amerikietį Hectorą Munozą, 27-erių meksikietį Ericą Danielį Martinezą ir 33-ejų gruziną Levaną Gvamičavą.

Tad E.Stanionio sąskaitoje – jau septynios pergalės iš tiek pat galimų.

Pastarąjį kartą lietuvis boksavosi pernai rugpjūčio 24-ąją ir po aštuonis raundus trukusio mūšio privertė kapituliuoti L.Gvamičavą.

Tačiau sėkmė iš Lietuvos boksininko pareikalavo daugiau, nei tikėtasi: Eimantas patyrė traumą ir maždaug du mėnesius gydėsi.

Vilmanto Raupelio nuotr. 

Reabilitacija – Kaune

– Eimantai, prisiminkime dvikovą su L.Gvamičava. Kas tąkart atsitiko? – pradėjome pokalbį su E.Stanioniu.

– Labai stipriai sutrenkiau tiek dešinės, tiek kairės rankos krumplius. Vėliau paaiškėjo, kad įplyšo vieno krumplio kapsulė, prasidėjo uždegimas. Kaulai – sveiki, tačiau skausmas buvo toks, lyg jie sulaužyti. Teko laikinai atsisakyti bokso. Gydžiausi Kaune, reabilitaciją atlikau pas kineziterapeutą Kęstutį Laurinską. Po dviejų mėnesių jaučiausi gerai.

– Kodėl neįvyko anksčiau planuota dvikova?

– Organizatoriams nepavyko susitarti dėl televizijos transliacijų. Tuomet treneris Ronnie Shieldsas sumanė paatostogauti. Be to, man reikėjo pratęsti vizos galiojimą, formalumai šiek tiek užsitęsė.

– Kaip sekasi bendradarbiauti su treneriu R.Shieldsu?

– Mūsų santykiai kolegiški, dalykiški. Prieš pratybas ir po jų pasikalbame, aptariame – kas gerai, kas – nelabai, ką reikia tobulinti. Šiuo metu treniruočių stovykloje dirbame itin intensyviai, yra pajėgių sparingo partnerių, tarp jų – ir Erislandy Lara.

Nežiūriu labai toli į ateitį, nes ne viskas priklauso nuo manęs. Planuoja ir vadybininkai, savo tikslus turi galimi varžovai.

– Su šiuo Kubos boksininku kartu treniruojatės ne pirmą kartą. Kaip susikerta jūsų keliai?

– Jis irgi dirba su R.Shieldsu, tad mes susitinkame bendrose stovyklose. E.Lara ruošiasi kovo 2-ąją numatytai dvikovai dėl antro pusvidutinio svorio kategorijos WBA "World super" čempiono titulo su argentiniečiu Brianu Carlosu Castano. Kubietis – kairiarankis, o manęs laukia būtent tokio kovos stiliaus varžovas. Aš – dešiniarankis, kaip ir B.C.Castano, tad E.Larai sparingai su manimi – tai, ko reikia. Nežinau, ar rasčiau geresnį kairiarankį sparingo partnerį nei E.Lara. Jis sukaupęs daug patirties, yra kovojęs su vienu geriausių šiandien pasaulio boksininkų Saulu Canelo Alvarezu.

– Kada ir kur susikausite su S.Figueroa?

– Kovo 9-ąją Karsone, Los Andželo priemiestyje. Tądien pagrindinė vakaro dvikova – amerikiečio Shawno Porterio ir kubiečio Yordenio Ugaso, jie grumsis dėl WBC pusvidutinio svorio kategorijos čempiono diržo.

– Kokie tolesni jūsų sportiniai planai?

– Nežiūriu labai toli į ateitį, nes ne viskas priklauso nuo manęs, pasitaiko nenumatytų pokyčių. Planuoja vadybininkai, savo tikslų turi ir galimi varžovai. Kai žinau bent preliminarią artimiausios dvikovos datą, visas jėgas sutelkiu treniruotėms. Kita vertus, pastaruoju metu stabilumo daugiau, tad paprasčiau susidėlioti prioritetus – ko imtis pirmiausia, kaip paskirstyti laiką, kada paspartinti darbus.

– Kai kurie bokso specialistai tave vis gretina su Manny Pacquiao. Jam – jau keturiasdešimt, bet filipinietis vėl sėkmingai kovėsi ringe ir nugalėjo net vienuolika metų jaunesnį varžovą. Ką manote apie aktyvų bokso profesionalų aktyvų ilgaamžiškumą?

– Manau, kad M.Pacquiao – pavyzdys, kaip reikia rūpintis savo organizmu, kad sulaukęs ir 40-ies būtum optimalios kovinės formos. Vis dėlto vyresnio amžiaus boksininkams sudėtinga aukščiausiu lygiu išsilaikyti tarp geriausiųjų, M.Pacquiao – greičiau viena išimčių nei bet kam paklūstanti siekiamybė.

Tėvynėje – it svetimas

2005-ųjų pasaulio bokso mėgėjų čempionas E.Lara – spalvinga asmenybė.

Jis du kartus pabėgo iš Kubos. Pirmąkart – 2007-aisiais per varžybas Brazilijoje, su tautiečiu dukart olimpiniu ir pasaulio čempionu Guillermo Rigondeaux. Tačiau tąsyk, įkliuvę policijai, abu atgailaudami pareiškė, kad nori sugrįžti namo. Vis dėlto tuometis šalies vadovas Fidelis Castro visiems laikams uždraudė jiems atstovauti nacionalinei rinktinei.

Todėl E.Lara 2008-aisiais vėl spruko iš tėvynės – į Vokietiją, kur prisijungė prie kitų tituluotų pabėgėlių – olimpinio ir triskart pasaulio čempiono Odlaniero Soliso, olimpinio čempiono Yuriorkio Gamboa.

Pernai lapkritį pasklido informacija, esą E.Lara netikėtai atsisakė dalyvauti Pasaulio bokso tarybos (WBC) antidopingo programoje "Švarus boksas", todėl neva išbrauktas iš WBC reitingų sąrašo, kur buvo 2-oje vietoje.

Netrukus boksininko vadybininkas Luisas De Cubas pareiškė, kad įvyko nesusipratimas, o E.Lara toliau dalyvauja "Švaraus bokso" programoje. Tai patvirtino ir WBC vadovas Mauricio Sulaimanas.

El Macho – kairiarankis

Būsimas E.Stanionio priešininkas 28-erių S.Figueroa (dar vadinamas El Macho) per savo karjerą nuo 2011-ųjų laimėjo 11 dvikovų ir patyrė vieną nesėkmę (2016-aisiais puertorikietį įveikė amerikietis Miguelis Cruzas).

Portalo "BoxRec" duomenimis, pastarąjį kartą ringe S.Figueroa kovojo 2017-ųjų kovą ir per aštuonis raundus privertė kapituliuoti azerbaidžanietį Ismatą Einulajevą.

Viena efektingiausių kairiarankio El Macho pergalių – 2012-aisiais, kai jis beveik per minutę nugalėjo savo tautietį Omarą Serrano.

Anksčiau Puerto Riko atstovas yra dalyvavęs mėgėjų bokso varžybose, atstovavo nacionalinei rinktinei.


Šiame straipsnyje: Eimantas Stanionisboksas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Puiku !

Puiku ! portretas
Sekmes,Sekmes ir dar karta Sekmes, bet labiausia Istvermes ir graziu pergaliu !
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių