Quantcast

Tarptautinės imtynių federacijos naujovės išmėgintos Vilniuje

  • Teksto dydis:

Tarptautinė imtynių federacija (UWW) nenustygsta vietoje. Prieš kelis metus imtynėms buvo iškilusi grėsmė likti už olimpinės šeimos borto. Priremtas prie sienos, naujas federacijos prezidentas serbas Nenadas Lalovičius su komanda įsipareigojo paklūsti Tarptautinio olimpinio komiteto reikalavimams ir ėmėsi esminių permainų, pradedant nuo kosmetinio papudravimo iki strateginių naujovių įdiegimo.

Po kelių UWW bosų pasitarimų išgaravo klasika tapusios imtynininkų aprangos spalvos. Nuo pernai raudonai-mėlyna triko neprivaloma, o ją pakeitė įvairiaspalvė paletė, kurios akcentai atspindi kiekvienos valstybės koloritą. „Ir olimpiniam komitetui patinka, ir žiūrovams smagiau, ir televizijos bei portalai ploja“, – vienam interviu naujove džiaugėsi N.Lalovičius.

Šiemet permainų traukinys įsibėgėjo. „Klasikams“ su tam tikromis išlygomis grąžinta kova parteryje, įvestas dviejų dienų varžybų reglamentas, o tai reiškia, kad atletams teks svertis ne vieną, o dvi dienas paeiliui ir dar šis bei tas.

Tačiau viena pagrindinių naujovių – pradėti rengti pasaulio iki 23 metų čempionatai.

Tiesa, šį sumanymą reikia vertinti atsargiai. Lapkritį Lenkijoje vykusi tokių varžybų premjera Lietuvai padovanojo du medalius, tačiau tolimesnė analogiško čempionato poreikis ir perspektyvos paaiškės po gilesnės analizės. Mat, iki šiol kitų metų UWW kalendoriaus grafa neužpildyta – arba renginys nepasiteisino, arba nepavyksta rasti norinčių pravest šį čempionatą.

Tarptautinės imtynių federacijos misija neapsiriboja vien tik olimpinių stilių plėtra. Šveicarijoje įsikūrusioje UWW būstinėje stropiai įgyvendinami planai, susiję su asocijuotų imtynių stilių – pankrationo, graplingo, imtynių už diržų ir kitų – išsaugojimu ir vystymu.

„Būtina ieškoti naujų formų, įgyvendinti naujas idėjas, privalome kuo plačiau viešinti imtynių privalumus, tik tokiu atveju liksime konkurencingi be galo perpildytoje sporto erdvėje, – dar vasarą Wroclawe vykusių pasaulio žaidynių metu pristatydamas net kelis imtynių stilius kalbėjo UWW imtynių už diržų komisijos vadovas Gintautas Vileita. – Pirmas dalykas, ką numatę nuveikti, surengti imtynių už diržų varžybas tarp komandų“.

Savo idėją G.Vileita ryžosi realizuoti Vilniuje, kur 10-ties valstybių ekipos rungėsi dėl komandinės Europos atvirųjų imtynių už diržų varžybų taurės. Sostinės lengvosios atletikos manieže sportininkai rungėsi penkiose svorio kategorijose. Šį kartą arenoje dominavo merginos – joms teko grumtis trijose kategorijose.

Vilniuje Europos imtynių už diržų taurę iškovojo Lenkijos komanda, kuri netikėtai aplenkė pajėgią Uzbekijos rinktinę ir lenkų ekipą.

Mūsų šalies komanda, kuriai atstovavo Augustė Repečkaitė (60 kg), Miglė Nemanytė (70 kg), Karina Stefanovič (virš 70 kg), Donatas Nedzinskas (90 kg) ir Augustinas Serniauskas (virš 90 kg) liko ketvirtoje vietoje.

Europos taurės varžybas stebėję triskart olimpinis čempionas Aleksandras Medvedis ir tarptautinės imtynių federacijos atstovė, UWW biuro narė Rodica Maria Yaksi iš Turkijos negailėjo komplimentų varžybų formatui, tačiau atkreipė dėmesį į tai, kad būtina didinti dalyvių skaičių. „Kiekvieną naujovę reikia prisijaukinti, komandos turi patikėti tokių renginių nauda. Vilniuje pamatėme emocijas ir sportines intrigas, kuomet nugalėtoją lemia paskutinės kovos. Manau, kad šių varžybų startas, kuris prasidėjo Vilniuje, nueis ilgą kelią. Buvome spalvingame renginyje, tokiame, koks reikalingas žiūrovams ir patiems atletams“, – įspūdžiais dalinosi Rodica Maria Yaksi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių