Quantcast

T. Kučinskas: Lietuvos plaukikų pergalės Berlyne – sėkmė, bet ne staigmena

Lietuvos plaukimo rinktinė iš Berlyne vykusio Europos čempionato grįžo su keturiais medaliais. Rūta Meilutytė buvo greičiausia plaukdama 50 m krūtine, o Giedrius Titenis šiuo plaukimo stiliumi iškovojo vieną sidabro ir du bronzos medalius.

Bendroje medalių įskaitoje lietuviai drauge su lenkais liko vienuolikti. Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Tomas Kučinskas laiko tai sėkme, tačiau jos tikėjosi.

"Mes tikėjomės, kad dar vienas iš kelių mūsų kandidatų į medalius, be Rūtos Meilutytės, šiame čempionate jau iššaus. Tai Giedrius Titenis ir Danas Rapšys. Šį sezoną jie rodė rezultatus, patenkančius į dešimtukus arba dvidešimtukus pasaulyje", - sakė T.Kučinskas, apžvelgdamas Europos čempionato rezultatus.

Pasak jo, G.Titenis yra daugiau patyręs ir laimėjęs bronzą 2009 metų pasaulio čempionate Romoje (Italija). Tačiau pastaraisiais metais metais iki medalių jam vis šiek tiek pritrūkdavo.

"Mūsų užduotis buvo atstatyti tą formą ir tą psichologinę būseną, kurios jis buvo prieš penkerius metus. Mes visada juo tikėjome ir žinojome, jog Giedrius yra unikalus sportininkas, turintis puikią techniką, kurią pabrėžia visi Vakarų ekspertai", - teigė T.Kučinskas.

Europos plaukimo čempionate G.Titenis iškovojo du bronzos (100 ir 200 m krūtine) ir vieną sidabro (50 m krūtine) medalius.

Anykštėnui tai buvo trečiasis Europos čempionato 50 m ilgio baseine medalis. Prieš tai jis iškovojo bronzą 100 ir 200 m distancijose plaukdamas krūtine.

"Labai daug kas pasikeitė šiais metais kitaip pradėjus treniruotis salėje ir sureguliavau mitybą. Net nežinau, kaip atsidėkosiu fizinio parengimo treneriui Artūrui Bartkui ir jo žmonai Jolantai. Aišku, tai visos trenerių komandos darbas, bet šįmet jaučiuosi ypač stipriai",- sakė G.Titenis, treniruojamas Lietuvos plaukimo rinktinės vyr. trenerio Žilvino Ovsiuko.

Plaukimo ekspertų nuomone, G.Titenis gali siekti aukščiausių apdovanojimų 2016 metų Rio de Žaneiro olimpiadoje. Anot T.Kučinsko, tas žingsnis, kurį 25 anykštėnas žengė šiemet, yra labai gerai nuteikiantis ir atitinkantis federacijos planą. Pasak jo, 2016 metų olimpiadoje dar du Lietuvos plaukikai turėtų dalyvauti finaluose ir bent vienas šalia R.Meilutytės iškovotų Lietuvai medalius.

Pasirengimo Rio de Žaneiro olimpiadai plane Lietuvos plaukimo rinktinė yra suskirstyta į tris kategorijas.

Pirmajai kategorijai priklauso R.Meilutytė. Ji gauna visą reikalingą jai Lietuvos plaukimo federacijos paramą, susijusią su jos pasirengimu.

"Daug kas nežino, jog didžioji dalis finansinės paramos ateina iš federacijos ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto. Deja, daugybė žmonių, daugiausia Didžiojoje Britanijoje, mano, jog tai yra grynai angliškas produktas. Tačiau tai yra gražus bendradarbiavimo tarp Lietuvos ir Plimuto, konkrečiai trenerio Jonathano Ruddo, rezultatas, kuris vadinasi Rūta Meilutyte", - sakė T.Kučinskas.

R.Meilutytė yra aprūpinta viskuo, kas susiję su dalyvavimu varžybose - tarptautiniu lygiu ir Lietuvoje, ir Anglijoje. Prieš Europos čempionatą LPF įsigijo ir specialią ledo vonią, kainavusią daugiau nei 10 tūkst. JAV dolerių ir skirtą atpalaiduoti raumenims. Tiesa, ja gali naudotis visi varžybose dalyvaujantys Lietuvos rinktinės nariai.

"Iš esmės visas jų poreikis kartu su treneriais Ina Paipaliene ir Žilvinu Ovsiuku, yra patenkinamas. Yra sudaryti metiniai planai, apimantys daug stovyklų. Šįmet iš visų kiekvienam jų bus po keturias stovyklas, kurių dvi arba trys vyksta aukštikalnėse. Jie yra visiškai aprūpinti tuo, ko jiems reikia rengtis ir dalyvauti varžybose", - aiškino LPF prezidentas.

Trečioji kategorija yra kandidatai, kurie turi galimybių prasibrauti į olimpinę rinktinę arba individualiose rungtyse, arba estafetėje.

"Tikėjomės, kad galėsime dvi estafečių komandas išvežti į olimpiadą, tačiau šiai dienai po Europos čempionato vis dėlto panašu, kad reikės sutelkti dėmesį vienai kombinuotai vyrų estafetės komandai, kuri turi daugiau šansų pakliūti į dvyliktuką kitų metų pasaulio čempionate Kazanėje. Ten vyks atranka į olimpiadą", - teigė T.Kučinskas.

Šiai kategorijai priklauso du plaukimo peteliške specialistai. Tai - Tadas Duškinas, kuris aštuonis mėnesius treniruojasi JAV ir po to grįžta keturis mėnesius treniruotis su rinktine, bei Deividas Margevičius.

Trečiajai kategorijai priklauso ir du laisvojo stiliaus specialistai - Simonas Bilis bei Mindaugas Sadauskas. Beje, planuojama, kad M.Sadauskas, padedant LPF ir LTOK, netrukus persikels į tą patį centrą, kuriame treniruojasi R.Meilutytė - Plimutą.

Dar yra įvairiapusis plaukikas Povilas Strazdas, kuris laimėjo jaunimo Olimpinių žaidynių Nandzinge sidabrą. Jis gali plaukti ir delfinu, ir laisvu stiliumi 100 bei 200 m. Taip pat P.Strazdas gali plaukti ir kompleksiniu būdu.

"Tai yra pagrindinis rinktinės branduolys. Jam skiriama daugiausia dėmesio ir lėšų. Aišku, yra perspektyvaus jaunimo, kuris gali pasibelsti į suaugusiųjų rinktinę per artimiausius dvejus-trejus metus", - sakė T.Kučinskas.

Pasak LPF vadovo, yra didelė esminė problema - plaukikai yra išsibarstę.

"Neturime tokio dalyko kaip olimpinis centras, kuris turėtų būti kuriamas prie "Girstučio" baseino Kaune. Šį projektą galima būtų įgyvendinti, tačiau turime keletą problemų, kurias kol kas nežinome kaip įveikti", - teigė T.Kučinskas.

Pirmoji - geriasių mūsų trenerių persikėlimas į Kauną. Geriausi mūsų treneriai, iš kurių auklėtinių sudaryta rinktinė, yra Ž.Ovsiukas ir I.Paipalienė. Anot T.Kučinsko, komanda yra padalyta į dvi dalis. Viena grupė dirba Anykščiuose, kita - Panevėžyje.

Pasak LPF prezidento, yra dar vienas jaunas treneris - pirmasis R.Meilutytės treneris - Giedrius Martinionis. Jis augina dar kelis labai perspektyvius 1999 metų gimimo plaukimo nugara talentus.

"Aprūpinti tuos trenerius gyvenamąja vieta, pasirūpinti jų šeimomis, yra viena esminė problema. Tačiau yra ir kita - kaip suderinti sportą ir mokslą", - sakė T.Kučinskas.

Pavyzdys - Povilas Strazdas, kuris šįmet įstojo į Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Studijos jame sunkiai suderinamos su jo persikėlimu į Kauną. Tad, anot T.Kučinsko, nori nenori jis tikriausiai tęs treniruotes, šalia stovyklų, Lazdynų baseine Vilniuje.

Dar vienas faktorius, koreguojantis rinktinės pasirengimo planą - kai kurių rinktinės narių studijos Jungtinėse Valstijose.

"Rinktinę Rio olimpiadai rengsime taip, kai rengėme iki šiol. Pusė treniruočių - stovyklose, pusė - savo bazėse. Bet ateičiai tikrai reikia kurti savo centrą, kuriame geriausi mūsų jaunieji plaukikai, kuriems šiandien yra 1215 metų, turės treniruotis drauge. Išsprendžiant ir mokslų, ir gyvenamosios vietos klausimus", - teigė T.Kučinskas.

Grįžusiems iš JAV plaukikams reikia nemažai laiko pasirengti tarptautinėms varžyboms. Tiksliau - priprasti prie ilgesnių baseinų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

NF

NF portretas
sitas vilno arogantas puikiai zinomas,kaip skirste aludariu remeju pinigus Zalgiriui ir lrytui,kai Zalgiriui teko centai,lrytui apie mln.nors tie nieko nepasieke,tai buvo isbrozdintas i kita sfera,jo pasakymai -viskas vilnius,vilniui,viskas vilniui,kai kalba ejo apie baseinus,vel viskas vilniui......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių