Quantcast

Sporto medicinos gydytojas diagnozavo 2016-ųjų olimpiadą

Žvalgybą būsimoje olimpiados sostinėje atlikęs mūsų šalies olimpiečių komandos vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas patyrė, kad sportininkams po ilgo skrydžio teks ištverti dar ir aklimatizaciją.

2016 m. vasarą Lietuvos olimpinė rinktinė Rio de Žaneire pateks į žiemą. Žvalgybą būsimoje olimpiados sostinėje atlikęs mūsų šalies olimpiečių komandos vyriausiasis gydytojas Dalius Barkauskas patyrė, kad sportininkams po ilgo skrydžio teks ištverti dar ir aklimatizaciją.

Oficiali žvalgyba

"Kelionė į Braziliją iš Lietuvos trunka apie 23 valandas. Vien iš Frankfurto oro uosto iki Rio – lėktuvu apie 12 valandų, – teigė D.Barkauskas. – Per tą laiką pabrinksta kojos, sustingsta sąnariai, lėktuve nėra geras mikroklimatas. Be to, keičiasi ne tik laiko juosta, bet ir sezonas. Sutrinka hormonų pusiausvyra, žarnyno veikla. Fiziniai ir emociniai pokyčiai – didelė apkrova imuninei sistemai, ir tai gali pakenkti rezultatams. Tiesa, Azijos sportininkams bus dar sunkiau, nes jiems teks apskristi pusę žemės rutulio."

Kodėl tai turi įtakos ir negi tam neužtenka pailsėti vieną dvi dienas?

"Kai sieki maksimalių rezultatų, tai turi didelės įtakos. Sunkiau bus ištvermės sporto šakų, pavyzdžiui, maratono, atletams, – neabejojo D.Barkauskas. Jis pripažino, kad įtakos turi ir didelis karštis bei drėgmė. – Laimė, kad Brazilijoje rugpjūtį bus paskutinysis žiemos mėnuo, kuris yra panašus į mūsų vasarą."

Artėjant 2016 m. olimpiadai D.Barkauskas, LTOK olimpinio sporto direkcijos direktorius Kazys Steponavičius, programos "Rio 2016" įgyvendinimo ekspertų komisijos vadovas Linas Tubelis ir LTOK olimpinio sporto direkcijos direktoriaus pavaduotojas Einius Petkus surengė oficialią žvalgybą.

Kartu su jais Rio de Žaneire lankėsi trylikos pasaulio valstybių delegacijos: iš egzotiškų šalių – Kongo, bet daugiausia europiečių, tarp jų – švedai, suomiai, norvegai.

Šeimininkai kelias dienas nuo ryto iki vakaro delegacijų atstovus vežiojo po objektus, kur vyks varžybos, kur statomas olimpinis kaimelis. Pagal klimatą, laiko juostą, atstumą priklauso komandos pasirengimas prieš varžybas ir jėgų susigrąžinimas po jų.

Sidnėjuje buvo sunkiau?

Rugpjūtį Rio de Žaneire oro temperatūra dieną būna apie 23–28, maksimaliai 28–32 laipsnius šilumos. Naktį – 18–20 laipsnių šilumos.

"Laimė, tuo metu dar nebus drėgna, nors tai būdinga jų vasaroms ir prie to prisitaikyti sunkiau, – pripažino D.Barkauskas, kuris jau penkeriose olimpinėse žaidynėse yra Lietuvos olimpinės rinktinės vyr. gydytojas. – Sunkiausia aklimatizuotis buvo Sidnėjuje, nes sunkiau skristi į Rytus nei į Vakarus, kai prarandama laiko. Be to, Sidnėjuje olimpiada vyko ankstyvą pavasarį, kai didesnis virusinių susirgimų pavojus."

Kaip atrodo Rio de Žaneiras, likus daugiau nei pustrečių metų iki olimpiados?

"Statybos – didelės ir pagal tai, ką matome, brazilai neturėtų vėluoti. Be to, šalies ekonomika šiuo metu penktoje vietoje pasaulyje ir pastaraisiais metais itin kyla", – teigė D.Barkauskas.

Įtakos turės ir atstumas

Sportininkų aklimatizacijai įtakos turės ir susisiekimas, mat sporto bazės išsidėsčiusios po visą Rio de Žaneirą: kai kurie objektai yra net 30 km atstumu.

"Todėl reikės atsižvelgti į pervažiavimus, planuoti jėgų susigrąžinimo procedūras, – pastebėjo olimpinės rinktinės vyr. gydytojas. – Londone susisiekti buvo lengviau."

Šiuolaikinės penkiakovės sporto bazė bus įrengta karinėje bazėje. Nuo olimpinio kaimelio iki varžybų vietos bus nemažas atstumas.

Tiesa, bene pirmą kartą, nors įprastai būna priešingai, irklavimo varžybos vyks ne užmiestyje ar miesto pakraštyje, bet Rio de Žaneiro centre.

"Ten įrengti keli irklavimo klubai. Varžybos vyks lagūnoje, vaizdingoje vietoje. O štai lengvaatlečių varžybos vyks tankiai apgyvendintame rajone, kur jiems gali tekti važiuoti 40–50 minučių, – teigė D.Barkauskas. – Galima rasti tinkamą vietą aklimatizacijos stovyklai, bet ji bus toli nuo gyvenimo vietos. Gali būti puikios gyvenimo sąlygos, bet prasta mityba. Turime įvertinti visus tuos niuansus."

Rio de Žaneiras – sportiškas miestas

Kodėl į Rio de Žaneirą jie vyko ne rugpjūtį, kai vyks olimpiada? Šeimininkai skiria laiką,  be to, kitais metais Brazilijoje vyks Pasaulio futbolo čempionas, kuris dabar brazilams aktualesnis nei olimpiada.

"Dabar turėjome galimybę pamatyti ir statybas, ir virtualius vaizdus, kas, kaip ir kada bus pastatyta, – pasakojo D.Barkauskas. – Likus pusantrų dvejiems metams bus išbandomos sporto bazės, kur dar kartą atvyks olimpinės delegacijos su specialistais, mokslininkais, medikais."

Koks medicinos lygis Brazilijoje? Pasak D.Barkausko, kol kas sunku apie tai kalbėti, nors kylanti ekonomika leidžia spėti, kad medicina aukšto lygio. Be to, Rio de Žaneiras – itin sportiškas miestas.

"Mieste daug bėgiojančių, sportuojančių, dviračiais važinėjančių žmonių. Ypač paplūdimiuose, parkuose. Savaitgaliais net uždaromos kai kurios gatvės, kad netrukdytų pėstiesiems ir sportuojantiesiems. Tai – sveikintina, – komplimentus Rio de Žaneirui sakė D.Barkauskas. – Manau, kad didžiausias problemas gali kelti logistika. Vis dėlto brazilai – pietiečiai, kurie džiaugiasi gyvenimu, atsipalaidavę ir niekur neskuba. Šios savybės kartais gali sukelti organizacinių trūkumų."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Mukas

Mukas portretas
puikus specas - pagarba Daliui

neūkiškumas

neūkiškumas portretas
"LTOK olimpinio sporto direkcijos direktorius Kazys Steponavičius, programos "Rio 2016" įgyvendinimo ekspertų komisijos vadovas Linas Tubelis ir LTOK olimpinio sporto direkcijos direktoriaus pavaduotojas Einius Petkus surengė oficialią žvalgybą." Ne kas kita,kaip sporto funkcionierių pasivažinėjimas už biudžeto pinigus...Taip vaikų,jaunimo varžyboms pinigėlių nebelieka..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių