Quantcast

Sporto departamentas ir olimpinis komitetas nesutaria dėl dopingo testų apmokėjimo

  • Teksto dydis:

 Lietuvos tautinis olimpinis komitetas(LTOK) ir Lietuvos antidopingo agentūrą valdantis Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) nesutaria, kas turėtų apmokėti šalies olimpiečių dopingo testus.

KKSD vadovas Edis Urbanavičius sako, kad LTOK Lietuvos antidopingo agentūrai per metus skiria apie 30 tūkstančių eurų per metus. Pasak jo, Lietuvai Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse atstovausiančių sportininkų patikrinimams lėšų LTOK turėtų skirti papildomai.

„Dabar, kai kalbama apie papildoms testus, kurie, kaip paskaičiuota, kainuos dvidešimt kelis tūkstančius eurų, jau jie (LTOK) sako, kad čia - ne mūsų problema. Nesismulkinu dėl skaičių, esmė principas: mūsų agentūra atsakinga už prevenciją. Bet už mūsų olimpiečių švarumą, dalyvavimą ne agentūra atsakinga, o Lietuvos tautinis olimpinis komitetas“, - BNS sakė teigė už Lietuvos sportą atsakingas pareigūnas.

Anot E.Urbanavičiaus, Lietuva Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) nurodymus patikrinti keliolika šalies sportininkų gavo prieš tris savaites, tai galėtų kainuoti apie 22 tūkst. eurų.

KKSD agentūros išlaikymui per metus skiria 75 tūkst. eurų, bet  bendrų lėšų tokiems sportininkų patikrinimams esą neužtenka.

Departamentas pabrėžia, kad TOK įpareigojo būtent Lietuvos olimpinį komitetą užtikrinti, kad prieš žaidynes iš būsimų olimpiečių būtų paimtas ne mažesnis nei TOK nurodytas dopingo mėginių skaičius.

„LTOK privalėjo šį reikalavimą išpildyti, t.y. nupirkti iš Antidopingo agentūros jų teikiamą mokamą paslaugą“, - nurodoma departamento BNS pateiktoje informacijoje.

Tuo metu LTOK pateiktame atsakyme BNS pabrėžia, jog dopingo kontrolę ir programas Lietuvoje vykdo būtent Lietuvos antidopingo agentūra. Pasak komiteto, pasaulinėje kovoje su dopingu būtent ir siekiama, „kad nacionalinės agentūros būtų nepriklausomos nuo bet kokių viešųjų sporto institucijų ar judėjimų“.

Kartu pažymima, kad komitetas, gavęs TOK prašymą imtis visų priemonių, jog žaidynėse Brazilijoje dalyvautų tik „švarūs“ sportininkai, kreipėsi į agentūrą, jog ši, prireikus papildomai testuotų sportininkus, bet komitetas lėšų tam nėra numatęs.

„LTOK biudžete nenumatytas finansavimas sportininkų dopingo mėginių tyrimui, kadangi ši veikla nėra numatyta LTOK įstatuose, tačiau LTOK ieškos galimybių finansuoti reikiamus tyrimus, siekiant prisijungti prie pasaulinės kovos už švarų sportą“ - atsakyme nurodo komiteto atstovai.

E.Urbanavičius kritikuoja tvarką, kad tiek antidopingo agentūra, tiek ir šakinės sporto federacijos finansuojamos iš Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo, į kurį lėšos atkeliauja iš akcizų. Fondas, jo teigimu, yra nekontroliuojamas, fondo valdyba skirstyti finansavimą gali kaip nori, nes iki šiol nėra nustatyta kriterijų finansavimui gauti. Pats E.Urbanavičius buvo pašalintas iš valdybos dėl, kaip teigta, nepritarimo jo siūlymams viešinti valstybės lėšomis finansuojamų projektų turinį.

KKSD vadovas sako jau antrus metus siūlantis Vyriausybei, kad būtų grąžinta ankstesnė tvarka, kai pinigai skiriami tiesiogiai iš valstybės biudžeto - tuomet esą atsirastų ir prievolė įvesti „skaidrius kriterijus“, kurie įpareigotų tiek sporto šakų federacijas, tiek ir agentūrą pristatyti programas. Jo nuomone, tokia tvarka leistų skirti pakankamai lėšų ir antidopingo agentūrai, ir sporto šakų federacijoms, kasmet tam reikėtų apie 3,5 mln. eurų.

„Kodėl 3,5 mln. eurų? Nes tiek pinigų ir išleidžiame iš to fondo sportiniam meistriškumui. Manau, tiek pinigų pakaktų vienam olimpiniam ciklui. Be to, įvestumėme kriterijus, pagal kuriuos visi žinotų, ką reikia tenkinti, už ką gavo, kodėl negavo. Dabar yra daug tamsos“, - sakė jis.

Ypatingas dėmesys olimpiečių dopingo kontrolei skiriamas po Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) samdytų nepriklausomų ekspertų ataskaitos, rodančios, kaip Rusijos sporto ministerija vadovavo didžiulio masto sukčiavimo programai, padedant Federalinei saugumo tarnybai (FSB). Rusijos pašalinimo iš šios olimpiados reikalavo 14 nacionalinių kovos su dopingu agentūrų, tarp jų JAV, Vokietijos ir Japonijos, taip pat keli nacionaliniai olimpiniai komitetai, tačiau TOK nusprendė leisti dalyvauti žaidynėse Rusijos atletams, išskyrus jau anksčiau dėl dopingo įkliuvusius sportininkus. Kiekvienas Rusijos atletas taip pat turės gauti savo sporto federacijos leidimą. Olimpiadoje visiškai nedalyvaus tik Rusijos lengvaatlečiai dėl panašios WADA ataskaitos apie „valstybės palaikoma“ dopingą šiame sporte.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių