Quantcast

Sportininkai aplenkia Rio dėl Zikos: ar tikrai tai – pagrindinė priežastis?

Golfas į olimpines žaidynes grįžta po 112 metų, tačiau šis sugrįžimas, bent jau vyrų varžybų, jau vadinamas nesėkme. Daugiau kaip dvidešimt golfo žaidėjų, tarp, kurių – ir keturi geriausi pasaulyje, pranešė neatvyksiantys į Rio de Žaneirą.

Tarp tokio sprendimo priežasčių – ir baimė užsikrėsti Zikos virusu. 

Šis virusas siejamas ne tik su kūdikių, kurių susilaukia užsikrėtusios motinos, apsigimimais – jis ir suagusiems gali lemti retus ar net mirtinus neurologinius sindromus.

„Man atrodo, kad yra daug teniso ir golfo žaidėjų, kurie Zikos bijo labiau, nei kitų sporto šakų atstovai. Manau, žaidynės jiems tiesiog netelpa darbotvarkėse ir nėra prioritetas, tad Zika – tik pretekstas nevykti. Gal klystu, bet man taip atrodo“, – sako Prancūzijos tenisininkas Pierre-Huguesas Herbertas.

Išties – Vimbldono dvejetų nugalėtojo prancūzo svarstymai – tai jau įsivyraujantis įsitikinimas. Golfo ir teniso žaidėjai esą apsisprendžia nevykti, nes jiems tai tiesiog nepelninga.

Dėl Zikos viruso grėsmės per olimpines žaidynes diskutuojama jau nuo praėjusių metų. Baimintasi, kad sportininkai ir žiūrovai galėtų išplatinti virusą visame pasaulyje. Mat nors dažniausiai juo užsikrečiama įkandus uodams, virusas plinta ir lytiniu keliu. Brazilijos pareigūnai nuolat ramina, kad pavojus užsikrėsti Rio de Žaneire nedidelis. Nėščioms moterims vis dėlto patariama nevykti.

„Nuo lapkričio mėnesio nuolat pateikiame mokslinius tyrimus, kad Zikos virusas nebus problema per olimpines žaidynes. Likus dviem savaitėms iki žaidynių, užsikrėtimų skaičius buvo labai mažas. Mieste atvejai labai reti ir laikome tai išspręsta problema“, – tikina Rio de Žaneiro sveikatos sekretorius Danielis Soranzas.

Pasaulio sveikatos organizacija, į kurią gegužę kreipėsi pusantro šimto mokslininkų, raginančių atidėti arba perkelti į kitą vietą Rio de Žaneiro olimpines žaidynes dėl Zikos, taip pat sako, kad grėsmė maža ir kontroliuojama.

„Žmonės turėtų  patys imtis saugumo priemonių – naudoti repelentus nuo uodų, dėvėti drabužius, apaugančius nuo uodų įkandimų, ir, nukeliavę į Braziliją, neturėti nesaugių lytinių santykių“, – vardija PSO direktorė Margaret Chan.

Kai kurios šalys nusprendė savo sportininkus saugoti itin akylai. Pietų Korėja jiems pasiuvo visą kūną dengiančius drabužius, kuriuose įsiūta uodus atbaidančių chemikalų. Tiesa, per rungtynes teks vilktis įprastą aprangą ir pasitenkinti tik purškalais nuo uodų.

O Zikos ir kitų grėsmių Rio de Žaneire nepabūgę turistai turi paprastą paaiškinimą.

„Kai pagalvoji apie tai racionaliai – keliaudamas gali užsikrėsti daugybe visokiausių ligų“, – sako turistė iš JAV Cassie Bright.

Tad, nors skaičiuojant paskutines dienas iki olimpinių žaidynių susirūpinimo Zikos grėsme Rio de Žaneire, regis, vis mažiau, virusas grasina, kad jam plisti nereikia nė grįžtančių iš Brazilijos sportininkų ir turistų.

Savaitgalį pranešta apie 4 pirmus atvejus, kai, manoma, įkandus uodams, o ne lytiniu keliu Zikos virusu žmonės užsikrėtė žemyninėje Jungtinių Valstijų dalyje, Majamyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių