Quantcast

Sezono uždanga nusileido filharmonijoje

Puošnūs kostiumai, dailios suknelės, skoninga džiazo muzika. Įprastas vaizdas Kauno valstybinei filharmonijai, jei nežinotum, kad šeštadienį čia savo šventę rengė geriausi Lietuvos regbininkai.

Merginos nustebino

Sezono uždarymo ir laureatų apdovanojimo iškilmes surengusi Lietuvos regbio federacija (LRF) turėjo kuo pasidžiaugti.

"Sezonas buvo išskirtinis", – 2014-uosius įvertino LRF prezidentas Rytis Davidovičius.

Jo žodžiais, dauguma šalies rinktinių įvykdė užsibrėžtus tikslus, o kai kurios ir pranoko lūkesčius.

Daugiausia komplimentų nusipelnė Lietuvos vyrų regbio-7 rinktinė. Lietuvių komanda triumfavo Europos čempionato A diviziono turnyre Kaune ir iškovojo vienintelį kelialapį į aukščiausią divizioną.

Dramatiškame čempionato finale mūsų vyrai 22:17 (5:12) nugalėjo pajėgią Lenkijos rinktinę. Ši septyniukė kitąmet kovos tarp dvylikos geriausių Senojo žemyno ekipų Europos čempionate ir sieks iškovoti kelialapį į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, vyksiančias 2016 m.

"Tai sėkmei mes kruopščiai ruošėmės, kryptingai ėjome šio tikslo link: rengėme treniruočių stovyklas, samdėme specialistus iš užsienio, stengėmės sudaryti tinkamas sąlygas mūsų žaidėjams. Galiausiai viskas pavyko taip, kaip ir buvo suplanuota", – pasakojo LRF prezidentas.

Tiek pat šiltų žodžių pasakyta apie moterų regbio-7 rinktinę. Ši komanda Vilniuje vykusiame Europos čempionate iškovojo net tris pergales ir pelnė sidabro medalius bei kelialapį į A divizioną.

"Merginos mus nustebino labiausiai. Nesitikėjome, kad joms pavyks priartėti prie prizininkių pakylos, o jos kovojo dėl aukščiausių apdovanojimų", – teigė R.Davidovičius.

Pritraukė užsieniečių

Kur kas sudėtingiau klostėsi regbio-15 rinktinės sezonas. Šiuo metu ši ekipa semiasi patirties Europos regbio taurės 2B divizione ir po dviejų ratų jame pirmauja. Vis dėlto 2B divizionas yra tik penktas pagal pajėgumą divizionas Europoje.

Lietuvių tikslas yra iškovoti pirmą vietą grupėje ir sugrįžti į 2A divizioną 2016 m. Šiuo metu mūsų šalies rinktinė pasaulio reitinge užima 44-ą vietą.

"15-ukų komanda susidūrė su sudėtinga realybe. Deja, toks yra realus jėgų santykis. Tačiau mums tai taps paskata dirbti dar atkakliau", – kalbėjo federacijos vadovas.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad pagalbos ranką regbininkams mielai tiesė ir rėmėjai Lietuvoje, ir partneriai užsienyje. Metų pradžioje pasirašyta ilgalaikio bendradarbiavimo sutartis su elitinio Europos regbio klubo iš Prancūzijos "ASM Clermont Auvergne" akademija. Su prancūzais bendradarbiaujama trenerių ir Lietuvos regbio talentų vystymo srityse.

Taip pat sukirsta rankomis su Pietų Afrikos Respublikos (PAR) regbio federacija. Dėl šios sutarties ir trenerio Lino Naujalio dėka Lietuvos regbio-15 rinktinę ėmė treniruoti aukščiausio lygio treneris iš PAR Ntando Manyosha.

"Nemažai investuojame į regbio-15 rinktinę, o tai būtų neįmanoma be mūsų didžiųjų rėmėjų – "Lietuvos pašto", "Vičiūnų" įmonių grupės ir kitų pagalbininkų", – teigė R.Davidovičius.

Augantis federacijos biudžetas leido ne tik paremti rinktines, bet ir inicijuoti naujas varžybas. Šiemet pirmą kartą istorijoje surengtas Lietuvos universitetų regbio-7 čempionatas.

Prizas – ir kaunietei

Apibendrinę sezoną regbininkai apdovanojo sezono laureatus – geriausias komandas ir žaidėjus. Lietuvos vyrų regbio atvirajame čempionate po aštuonerių metų pertraukos triumfavo "BaltRex-Šiaulių" klubas. Antra liko kita Šiaulių komanda "Vairas-Kalvis". Ant trečiojo pakylos laiptelio užkopė latviai – Rygos "Transact pro", o ketvirti finišavo Kauno "Ąžuolo-Tauro" regbininkai.

Geriausiu Lietuvos metų regbio-15 žaidėju išrinktas vienas rinktinės lyderių Ignas Darkintis, atstovaujantis Anglijos "Ealing Trailfinders RFC" klubui. Jis aplenkė taip pat užsienyje legionieriaus duonos ragaujančius šiauliečius Joną Mikalčių ir Gediminą Marcišauską.

Regbio-7 kategorijoje daugiausia balsų surinko "BaltRex-Šiaulių" klubo atstovai Vytaras Bloškys ir minėtas J.Mikalčius. Trečią vietą užėmė Justinas Vasiliauskas iš "Vairas-Kalvis" ekipos. Pastarajam šiauliečiui niekas neprilygo vertinant tik Lietuvos čempionate rungtyniaujančius žaidėjus.

Moterų rinkimuose triumfavo Kauno "Ąžuolo" klubo lyderė Jurgita Žukauskienė bei marijampolietės Dainora Žemaitytė ir Gintarė Puzaraitė.


Šiame straipsnyje: regbisRytis Davidovičius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių