Quantcast

Per plauką nuo sensacijos: sprinterę nuo Europos čempionato skyrė 0,01 sekundės

Lietuvoje - nauja sprinto žvaigždė. Šiauliuose prasidėjusiame šalies lengvosios atletikos čempionate ryškiau už visus startavo 18-metė panevėžietė. Moterų 60 m bėgime triumfavo Akvilė Andriukaitytė, distanciją įveikusi per 7,43 sek. Nuo Europos uždarų patalpų čempionato normatyvo ją skyrė vos viena šimtoji.

„Pradėjusi sezoną jau svajojau apie normatyvą, tačiau žinant, kokį maniežą turi Panevėžys, jo įvykdymui buvo gana sudėtinga pasiruošti. Tačiau noras didelis ir tą yra įmanoma padaryti. Šiandien po finišo buvau ir laiminga, ir ne. Tikrai labai norėjosi normatyvo, bet laimėjau čempionatą“, - sakė A. Andriukaitytė, kuriai šis Lietuvos čempionės titulas tapo pirmuoju karjeroje.

Praėjusiais metais talentinga sprinterė įvykdė vasaros Europos čempionato normatyvą 200 m rungtyje, tačiau į Berlyną nevyko. Pagrindinis sportininkės tikslas tada buvo pasaulio jaunimo čempionatas.

„Pernai buvo tikslas pasaulio iki 20 metų čempionatas, todėl nenorėjome apsikrauti rimtomis suaugusiųjų varžybomis, o dabar esu tam pasiruošusi tiek psichologiškai, tiek fiziškai“, - tikino A. Andriukaitytė.

Lengvaatletė dar turės vieną galimybę įšokti į nuvažiuojantį Europos čempionato traukinį - trečiadienį Vilniuje vyks „Cosma“ taurės varžybos.

„Esu beprotiškai motyvuota. Dar laukia „Cosma“ taurė, tikiuosi, kad ten pavyks nubėgti per 7,42 sek.“, - vylėsi šalies čempionė.

Neįtikėtina kova vyko analogiškoje vyrų rungtyje. Po ilgos teisėjų diskusijos pirmoji vieta atiteko Gediminui Truskauskui. Tiek jis, tiek Kostas Skrabulis nuotolį įveikė per 6,87 sek., o trečias finišavęs Ugnius Savickas atsiliko tik šimtąja sekundės dalimi.

Bene labiausiai laukta rungtis pirmą Lietuvos čempionato dieną buvo moterų šuoliai į aukštį su Airine Palšyte. Tačiau Europos čempionė šįkart klydo daugiau nei įprastai - 1 m 80 cm įveikė trečiu bandymu, 1 m 85 cm - antru, o 1 m 90 cm peršokti nepavyko.

„Gaila, kad Šiauliai šįkart nebuvo man labai sėkmingi. Danga buvo tikrai ypatinga ir su ja buvo sunku susidraugauti - kaip matome, man nepavyko. Yra buvę tokių atvejų, kad treniruotėse labai nesiseka, o kitą dieną varžybose pasirodau puikiai. Nemanau, kad reikia kažką sureikšminti, nes mano statistinis šio sezono vidurkis yra gana aukštas, o šiandien gavosi treniruotė, iš kurios reikia kažką pasiimti“, - dėl rezultato nosies nenukabino A. Palšytė.

Šį sezoną lietuvė yra įveikusi 198 cm aukštį, kada prestižinėse šuolininkų varžybose Vokietijoje užėmė antrą vietą. Praėjusią savaitę ji triumfavo tarptautinėse varžybose Čekijoje.

„Nusiteikimas šiandien buvo kiek kitoks, varžybos buvo treniruotės tipo. Viskas yra neblogai, į Glazgą važiuoju tikrai ne prasčiausios formos, o ten pakovosiu dėl aukščiausių vietų“, - sakė A. Palšytė.

400 m rungties Lietuvos čempionės titulą po dvejų metų pertraukos iškovojo Eva Misiūnaitė. Sportininkė distanciją įveikė per 55,16 sek. Šį sezoną lengvaatletė nuotolį yra nubėgusi per 54,06 sek. - tai vos 0,16 sek. prasčiau nei Europos čempionato normatyvas.

„Bėgu šalia normatyvo į Europos čempionatą, šalia asmeninio rekordo. Atrodo, kad kartojasi lygiai toks pat scenarijus, kaip prieš dvejus metus, kada paskutiniu startu patekau į čempionatą Belgrade. Viliuosi, kad lygiai taip pat kaip tada, Kuldygoje per Latvijos čempionatą, padarysiu normatyvą“, - optimistiškai kalbėjo E. Misiūnaitė.

Iš Šiaulių kilusi kaunietė sulaukė bene gausiausio palaikymo iš visų čempionato dalyvių.

„Svajonėse norėjosi normatyvą padaryti čia, nes palaikyti atėjo labai daug draugų, mama, mamos draugai. Norėjosi padaryti tai, ką moku geriausiai, ir pakliūti į Europos čempionatą, bet yra kaip yra“, - sakė E. Misiūnaitė.

Prieš kiek daugiau nei savaitę Lietuvos rekordininku tapęs Simas Bertašius greičio pedalo iki dugno šalies čempionate nespaudė - sportininką tenkino nugalėtojo titulas ir bet koks rezultatas. Distanciją jis nubėgo per 3 min. 56,20 sek. bei iškovojo ketvirtą aukso medalį žiemos pirmenybėse iš eilės.

„Mano trenerio ir mano paties keltas tikslas buvo pergalė. Ji pasiekta, tai esu patenkintas. Rezultato šiandien neakcentavome, todėl jis yra prastesnis, - paaiškino S. Bertašius. - Manau, kad sportinė forma tik kyla. Prieš kelias savaites pagerinau Lietuvos rekordą ir nuo to niekas nepasikeitė - toliau treniruojamės ir ruošiamės Europos čempionatui, o ten būsiu geriausios formos“.

Penktadienį Šiaulių manieže pasirodys 800 m bėgsianti Eglė Balčiūnaitė, trišuolininkė Dovilė Dzindzaletaitė bei Europos elite esančios ėjikės Brigita Virbalytė ir Živilė Vaiciukevičiūtė.

Ketvirtadienio rezultatai:

Moterys

60 m. 1.Akvilė Andriukaitytė (Panevėžys/Šakiai) 7.43 (geriausias Lietuvos sezono rezultatas, asmeninis rekordas, 2017-2018 metais buvo antra, nusileidusi tik K.Deliautaitei), 2.Karolina Deliautaitė (Kaunas) 7.47, 3.Gabrielė Kaminskaitė (Panevėžys/Kėdainiai) 7.72 (asmeninis rekordas). Jaunimo čempionė - A.Andriukaitytė.

400 m. 1.Eva Misiūnaitė (Kaunas) 55.16 (čempionė tik nelyginiais metais - 2013, 2015, 2017, 2019), 2.Gabija Galvydytė (Panevėžys/Jonava) 56.66, 3.Erika Krūminaitė(Klaipėda) 57.48. Jaunimo čempionė - G.Galvydytė.

1500 m. 1.Monika Elenska (Vilnius) 4:26.88 (geriausias Lietuvos sezono rezultatas, asmeninis rekordas, pirmasis jos uždarų patalpų čempionatų medalis šioje rungtyje), 2.Loreta Kančytė (Kaunas) 4:27.03 (asmeninis rekordas), 3.Milda Eimontė (Vilnius/Jonava) 4:28.11 (asmeninis rekordas). Jaunimo čempionė - Dominyka Petraškaitė (Alytus) 4:39.70 (asmeninis rekordas).

Aukštis. 1.Airinė Palšytė (Vilnius) 1.85 (aštuntas Lietuvos čempionatų aukso medalis), 2.Urtė Baikštytė (Šiauliai) 1.75, 3.Vėjūnė Maceikaitė (Šiauliai) 1.70 (asmeninis uždarų patalpų rekordas). Jaunimo čempionė - V.Maceikaitė.

Kartis. 1.Vitalija Dejeva (Kaunas) 3.40 (geriausias Lietuvos sezono rezultatas, pirmasis medalis buvo laimėtas 2007 metais, dabar kolekcijoje bus 5 aukso, 2 sidabro ir 1 bronzos medalis), 2.Judita Kazlauskaitė (Šiauliai) 3.10, 3.Viktorija Eimontaitė (Kaunas) 3.10. Jaunimo čempionė - J.Kazlauskaitė.

Tolis. 1.Augustė Regalaitė (Kaunas) 6.00 (pakartojo praėjusių metų laimėjimą, geriausias Lietuvos sezono rezultatas, asmeninis uždarų patalpų rekordas), 2.Sofija Korf (Vilnius) 5.79, 3.Urtė Bačianskaitė (Panevėžys) 5.69. Jaunimo čempionė - U.Bačianskaitė.

Vyrai

60 m. 1.Gediminas Truskauskas (Vilnius) 6.87 (pirmasis uždarų patalpų čempionatų medalis), 2.Kostas Skrabulis (Vilnius) 6.87, 3.Ugnius Savickas (Vilnius) 6.88. Jaunimo čempionas - Edgaras Radzevičius (Marijampolė) 7.13.

400 m. 1.Daniel Golovacki (Kaunas/Švenčionys) 50.31 (čempionas antrą kartą iš eilės), 2.Benediktas Mickus (Klaipėda) 50.33, 3.Artūras Janauskas (Vilnius/Klaipėda) 50.40. Jaunimo čempionas - Modestas Katinas (Utena) 51.50 (asmeninis rekordas).

1500 m. 1.Simas Bertašius (Raseiniai/Vilnius) 3:56.20 (ketvirtas iš eilės laimėtas čempionatas, tarp prizininkų šešti metai paeiliui), 2.Robertas Vališauskas (Kaunas/Šiaulių r.) 3:59.35 (asmeninis rekordas), 3.Giedrius Valinčius (Marijampolė) 4:02.08 (asmeninis rekordas). Jaunimo čempionas - G.Valinčius.

60 m b/b (jaunimas). Dovidas Petkevičius (Kaunas/Elektrėnai) 8.23 (asmeninis rekordas).

Aukštis. 1.Adrijus Glebauskas (Kaunas/Kėdainiai) 2.15 (apgynė čempiono vardą, tarp prizininkų šeštą kartą iš eilės), 2.Augustas Bukauskas (Kaunas) 2.10 (asmeninis rekordas) ir Mantas Liekis (Kaunas/Vilnius) 2.10 (pakartotas asmeninis uždarų patalpų rekordas). Jaunimo čempionas - A.Bukauskas.

Kartis. 1.Osvaldas Gedrimas (Klaipėda) 4.80 (apgynė čempiono titulą, tarp prizininkų ketvirtus metus paeiliui), 2.Modestas Šalnaitis (Kaunas) 3.60 (pakartojo asmeninį rekordą), 3.Gustas Nacickas (Šiauliai) 3.40 (pakartojo asmeninį uždarų patalpų rekordą). Jaunimo čempionas - M.Šalnaitis.

Tolis. 1.Tomas Lotužis (Vilnius) 7.23 (apgynė čempiono titulą, tarp prizininkų ketvirtus metus paeiliui), 2.Laurynas Vičas (Vilnius/Palanga) 7.09 (asmeninis rekordas), 3.Artūras Raklevičius (Vilnius) 6.92. Jaunimo čempionas - Aurimas Gražulis (Kaunas) 6.75 (asmeninis uždarų patalpų rekordas).

Rutulys (jaunimas). Naubartas Stripeikis (Šiauliai) 17.65 (asmeninis rekordas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių