Quantcast

Per plauką nuo medalio buvęs L. Stančikas: atsigriebsiu pasaulio graplingo čempionate

Vienas Lietuvos graplingo rinktinės lyderių Laimonas Stančikas prieš pora savaičių Kazachstano sostinėje Astanoje vykusiame pasaulio UWW graplingo imtynių čempionate pateko į geriausių aštuntuką, o užkopti dar aukščiau sutrukdė ne tik klaida, kovojant su varžovu iš JAV, tačiau ir pastarojo nesėkmė pusfinalyje.

Nepaisant nesėkmės, L. Stančikas į šias varžybas žiūri pozityviai. Jis turėjo galimybę kovoti su pasaulinėmis žvaigždėmis, o tai turėtų padėti spalio pabaigoje įvyksiančiame Tarptautinės graplingo federacijos organizuojamame pasaulio čempionate.

„Žinoma, kad tose varžybose tikslas bus vienas – dalyvauti ir užimti aukščiausią pakylos vietą. Kitokių tikslų sau net negalima kelti. Galėsiu atsigriebti už nesėkmę Kazachstane“, – sakė kovos menų centro „Smauglys“ kovotojas.

– Laimonai, kaip įsivaizduojate, Astanoje įgyta patirtis pasitarnaus tolesnėje jūsų karjeroje?

– Dažniausiai patirtis ir įspūdžiai lieka po varžybų. Jei tai ne trauma, bet kokia patirtis yra gera. Kartą kažką patyrus, antrą kartą tokioje situacijoje jautiesi užtikrinčiau ir gali pasidaryti išvadas, priimti kitokius sprendimus. Astanoje vykusio UWW čempionato metu buvo galima susipažinti su varžybų organizatorių, teisėju darbu, kaip viskas vyksta, kuo tai skiriasi nuo kitų ankščiau turėtų varžybų. Astanoje turėti įspūdžiai bei turėta patirtis neabejotinai padės ateities kovose.

Čempionate dalyvavo broliai dvyniai Paulo Miyao ir Joao Miyao. Tai vieni ryškiausių šių dienų brazilų BJJ kovotojų pasaulyje. Buvo proga stebėti, kaip jie apšilinėja prieš kovas, kaip susitelkia kovai, gyvai stebėti, kaip kovoja. Nuo pat pradžių visi aplinkiniai norėjo nusifotografuoti su broliais Miyao, tačiau visiems mandagiai buvo atsakyta, kad tai bus galima tik po varžybų ir prašė netrukdyti. Tokie dalykai, neabejotinai, paliko didelį įspūdį, taip pat sužavėjo Paulo Miyao ir Joao Miyao paprastumas ir malonus bendravimas. Gal kažkam atrodo smulkmena, bet kovotojams tai yra motyvacinis dalykas.

– Ką reiškia eiti ant tatamio, kai normaliai nežinai taisyklių?

– Taisyklės surašytos, jas gali perskaityti ir jos logiškos bei suprantamos, tačiau problema būti įpratus kovoti pagal konkrečias taisykles. Šiuo atveju problema buvo ne taisyklių nežinojimas, o taisyklių nepalankumas. Man įprasta, kai nėra skaičiuojami jokie taškai ir pagrindinis laikas skiriamas imtynių kovą užbaigti skausmingu veiksmu. Todėl neįpratus kovos metu teikti dėmesį ir rinkti taškus, nėra lengva kardinaliai pakeisti kovos stilių.

– Net po pralaimėjimo turėjote galimybę prasibrauti į pusfinalį. Tikėjote, kad amerikietis jus patrauks į ketvertuką?

– Pirmoje kovoje įveikiau Vengrijos atstovą skausmingu veiksmu. Antroje taškais pralaimėjau JAV atstovui. Kadangi varžybos vyko pagal olimpinio turnyro sistemą, tai dėl trečios vietos būčiau galėjęs kovoti, jeigu mane nugalėjęs amerikietis būtų patekęs į finalą. Tačiau taip neįvyko ir teko tenkintis patekus tik į pirmą aštuntuką.

– Dabar post factum galite pasakyti, kuo ta UWW organizacija išskirtinė?

– Skiriasi tuo, kad joje didžioji dalis dalyvių yra laisvųjų imtynių atstovai ir jiems palankesnės varžybų taisyklės. Organizacijoje vyrauja daugiausia Rusijos, Azijos valstybių atstovai. Kad ši organizacija savo struktūra ar veikimo principas ir siekiamu tikslu kuo nors būtų išskirtinė iš kitų gerai žinomų organizacijų, kaip ADCC, NAGA, IGF ar kitų, to negalėčiau pasakyti.

– Ar tas pasiblaškymas po kitos organizacijos turnyrus labiau padeda ruoštis ar kaip tik labiau kenkia?

– Bet kokios varžybos yra naudingos. Svarbiausia neprisirinkti traumų. Jeigu tai pavyksta, dalyvavimas sau nepalankiose varžybose yra net labiau naudinga, nes gali objektyviai įvertinti savo trūkumus ir sritis kur dar reikia padirbėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių