Quantcast

Pirmoji Europos irklavimo čempionato diena - sėkminga

  • Teksto dydis:

Europos irklavimo čempionate Poznanėje (Lenkija) pasibaigė pirmosios dienos varžybos. Pirmąjie dieną keturios iš šešių Lietuvos įgulų pasiekė pusfinalius, kitos dvi dėl vietos jose kovos šeštadienį per rytinius plaukimus. Penktadienio varžybos lietuviams baigėsi itin džiugia gaida, kai fantastiškose varžybose perplaukime vietą pusfinalyje užsitikrino Europos čempionato debiutantų Martyno Džiaugio ir Žygimanto Gališanskio duetas.

Dienos varžybos

Tik tris savaites kartu irkluojantis vaikinų duetas rytiniame atrankos plaukime nusileido dviem valtims, kurios ir pateko į pusfinalį tiesiausiu keliu. Teko irtis perplaukime, iš kurio 6 įgulų į pusfinalį ir tolimesnę kovą dėl medalių galėjo žengti tik dvi valtys.

Puikiame plaukime po 1000 metrų net keturios įgulos „tilpo“ į vos 0,3 sek. intervalą, po 1500 metrų lietuviai išsiveržė į priekį, tačiau galiausiai juos aplenkė vengrų duetas.

„Pradėjome finišuoti likus 750 metrų, o vengrai truputį vėliau, tad mums pritrūko jėgų“, – po finišo sakė Ž. Gališanskis.

Vengrijos ir Lietuvos irkluotojai po finišo labai ilgai tiesiog stovėjo vietoje gaudydami orą, o žvėriškas pastangas vaizdžiai apžvelgė M. Džiaugio frazė lipant iš valties: „Net galva nutirpo“.

Taktinis manevras

Kita suaugusiųjų varžybų debiutantė, 19-metė Sonata Petrikaitė, į pusfinalį taip pat pateko papildomu plaukimu. Rytinėse varžybose S. Petrikaitė pasirinko atsargią taktiką ir atrankos plaukime liko ketvirta, kai tiesiausiu keliu į pusfinalius žengė trys lengvasvorės vienvietininkės.

Tiek sportininkė, tiek treneris Valdas Vilkelis prieš papildomą plaukimą buvo visiškai ramūs – į pusfinalį turėjo žengti 3 iš 4 startuosiančių irkluotojų. Ar išorinė ramybė reiškė ir pasitikėjimą viduje, sunku pasakyti, tačiau S. Petrikaitė likimo už ūsų netampė.

Lietuvė pademonstravo 6 sekundėmis geresnį laiką nei atrankoje ir užtikrintai laimėjo plaukimą. Iki distancijos vidurio S. Petrikaitei priešintis bandė savų sirgalių palaikoma lenkė Katarzyna Welna, bet galiausiai mūsiškė laimėjo.

„Nenorėjau išnaudoti visų jėgų dar atrankoje, kaip ne kartą esu padariusi anksčiau. Pirmas startas, rytas, galvojau apsižvalgyti ir pasitaupyti pusfinaliui. Tai buvo taktinis ėjimas, buvau užtikrinta, kad per perplaukimą į pusfinalį tikrai pateksiu“, – po finišo sakė S. Petrikaitė.

Favoritai pateisino vardą

Europos čempionių titulą siekiančios susigrąžinti Donata Vištartaitė ir Milda Valčiukaitė (6:51.34) atrankoje ištraukė gerą bilietą ir kelyje į pusfinalį aukščiausios klasės varžovių neturėjo. Antrajame atrankos plaukime lietuvės artimiausias varžovės aplenkė beveik 8 sekundėmis.

Tarp lyderių po atrankos įsitaisė trečią plaukimą laimėjęs Vokietijos duetas (Mareike Adams, Julia Lier, 6:54.78) bei, žinoma, titulą ginančios lenkės (Magdalena Fularszyk, Natalia Madaj, 6:49.73).

Geriausią laiką atrankos varžybos pademonstravo vienvietininkas Mindaugas Griškonis, laimėjęs trečiąjį atrankos plaukimą.

Nors, kaip sakė pats M.Griškonis, „Tai tik pirmoji diena ir laikas nieko nereiškia“, tačiau džiugu, kad lietuvio rezultatas – geriausias.

M.Griškonis 2000 metrų įveikė per 6:57,64 min., o pirmą plaukimą laimėjęs kroatas Damiras Martinas sugaišo 6:58.59 min.. Pasaulio ir Europos čempionas Ondrejus Synekas (7:06.60) ir belgas Hannesas Obreno (7:02.20) iš septynių minučių „neišlipo“.

Linos Šaltytė staigmena

Nors vienvietininkei Linai Šaltytei nepavyko tiesiausiu keliu pasiekti pusfinalio, tačiau lietuvė puikiai pasirodė atrankos varžybose. Mūsiškė savo plaukime užėmė antrąją vietą, aplenkdama praėjusių metų Europos vicečempionę Sanitą Puspure iš Airijos ir 2012 metų Londono olimpinių žaidynių sidabro medalininkę, dukart pasaulio čempionę vokietę Julią Richter.

„Antroje vietoje lietuvė… Mes žinome Donatą Vištartaitę ir Mildą Valčiukaitė, bet kas tokia Lina Šaltytė?“ – plaukimo metu retoriškai klausė varžybų komentatorius.

Deja, tačiau moterų vienviečių varžybose šį kartą atrankoje į pusfinalį iš karto pateko tik po vieną irkluotoją. L. Šaltytei (7:41.28) šiek tiek pritrūko iki pirmąją vietą užėmusios Šveicarijos sportininkės Jeannine Gmelin (7:38.33). Lietuvei su kitomis varžovėmis šeštadienį dėl pusfinalio reikės varžytis perplaukime.

Keturvietei pritrūko geresnio starto

Dominyko Jančionio, Rolando Maščinsko, Aurimo Adomavičiaus ir Vytauto Lapatiuko keturvietės ekipažas irgi šeštadienį stos į varžybas perplaukime. Rytiniame atrankos plaukime vaikinai pateko į labai stiprią atrankos grupę ir užėmė trečiąją vietą.

Nors, trenerio Virgaudo Leknicko teigimu, vaikinai neparodė savo potencialo ir jiems pritrūko technikos, tačiau parodytas laikas – geras. Į pusfinalį tiesiai nuvažiavo tik atrankas laimėjusios valtys, o visi kiti šeštadienį startuos perplaukimuose.

Lietuvos įgulą aplenkė Rusijos ir Ukrainos sportininkai, tačiau paskutiniųjų 500 metrų mūsiškių tempas buvo geriausias iš visų 11 startavusių įgulų.

„Jie neparodė visko, ko gali, šiek tiek pavedė technika, tačiau laikas tikrai yra geras. Pirmi būti jie turbūt negalėjo, nes plaukimas buvo labai stiprus, tačiau viskas yra gerai“, – po finišo sako keturvietės treneris V. Leknickas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių