Quantcast

Olimpiniams čempionams pavasaris – ypatingas

Šiandien – dviejų Lietuvos olimpinių čempionų gimtadieniai: Aštuoniolika sukako plaukikei Rūtai Meilutytei, 70-metį švenčia legendinis krepšininkas Modestas Paulauskas.

Šiandien – dviejų Lietuvos olimpinių čempionų gimtadieniai: Aštuoniolika sukako plaukikei Rūtai Meilutytei, 70-metį švenčia legendinis krepšininkas Modestas Paulauskas.

Plaukimas nustelbė šokius

R.Meilutytė gimė 1997-aisiais Kaune ir pirmiausia pasirinko ne plaukimą.

"Ketverius metus lankiau krepšinį, bet susilaužiau koją, todėl teko mesti. Bandžiau lengvąją atletiką, šokius... Į plaukimą atėjau dėl paprastų priežasčių – kad išmokčiau plaukti, nebijočiau vandens, kad pagerinčiau laikyseną. Taip ir likau", – viename interviu pasakojo olimpinė, pasaulio ir Europos čempionė.

Būdama keturiolikos, R.Meilutytė iškovojo visų spalvų medalius 2011-ųjų Europos jaunimo olimpiniame festivalyje Trabzone (Turkija), o kitąmet jau triumfavo Londono olimpinėse žaidynėse.

Tituluočiausia Lietuvos plaukikė yra užsiminusi, kad norėtų dalyvauti bent keturiose olimpiadose, o įspūdingai paminėti gimtadienius dėl didelio užimtumo tiesiog neturi galimybės ir mieliau renkasi vakarienę su artimaisiais ar draugais.

Gimė vežime

"Mano istorija tokia: baigiantis karui Klaipėdoje, ties Jakų kaimu, vyko evakuacija ir tėvai nusprendė grįžti į namus – mama mane ir pagimdė pakelėje. Ji vis sakydavo: vaikeli, gimei vežime, tau ir bus lemta visą gyvenimą trankytis. Išsipildė mamos žodžiai: dėl krepšinio didžiąją dalį gyvenimo praleidau ant lagaminų", – juokavo M.Paulauskas.
Jis per savo įspūdingą karjerą su anuomete SSRS rinktine yra iškovojęs du olimpinius medalius (1972-aisiais Miunchene – aukso, 1968-aisiais Meksike – bronzos), tris – pasaulio čempionatų (1967 ir 1974 m. – aukso, 1970 m. – bronzos) ir penkis – Europos pirmenybių (1965, 1967, 1969 ir 1971 m. – aukso, 1973 m. – bronzos).
M.Paulauskas su Klaipėdos "Maistu" ir Kauno "Žalgiriu" keturis kartus tapo Lietuvos čempionu.

"Puikiai prisimenu, kaip būdamas septyniolikmetis atvykau į "Žalgirį". Kaunas ir kauniečiai iš karto priėmė mane į savo šeimą. Stengsiuosi ir toliau būti naudingas miestui, o Kaunui linkiu stiprybės ir kad toliau būtų ne vien sporto šventovė, bet ir krepšinio lopšys, krepšinio sostinė", – praėjusią savaitę Kauno rotušėje atsiimdamas 1-ojo laipsnio Santakos garbės ženklą sakė M.Paulauskas, "Žalgirio" garbės klubo prezidentas.

Ilgiausių metų!

Kovo 19-ąją yra gimę kiti žinomi Lietuvos krepšinio meistrai: Jūratė Kaluškevičiūtė-Lill (1945 m.), Algimantas Žukauskas (1944 m.), Edmundas Narmontas (1951 m.), Gintarė Petronytė (1989 m.).

Ši diena taip pat reikšminga šachmatininkui Algirdui Bandzai (gim. 1957 m.), regbininkui Sigitui Kukulskiui (gim. 1958 m.), boksininkui Evaldui Petrauskui (gim. 1992 m.).
Trečia kovo savaitė ypatinga ir krepšininkams Vitoldui Masalskiui (gim. 1954 m. kovo 18 d.), Leonui Rautiniui (1960 m. kovo 20 d.), Robertui Javtokui (1980 m. kovo 20 d.), Leonui Jankevičiui (1931 m. kovo 20 d.), olimpiniam ir triskart Europos čempionui bei pasaulio vicečempionui plaukikui Robertui Žulpai (1960 m. kovo 20 d.) ir šios sporto šakos treneriui Anicetui Ramojui Kalyčiui (1944 m. kovo 20 d.), buvusiam lengvaatlečiui Benjaminui Viluckiui (1961 m. kovo 20 d.), bokso specialistui Vladimirui Bajevui (1960 m. kovo 21 d.), golfo pradininkui ir propaguotojui Vytautui Motiejūnui (1930 m. kovo 22 d.), olimpinei irklavimo vicečempionei ir Europos čempionei Klavdijai Koženkovai (1949 m. kovo 22 d.).

Kovo 18-ąją yra gimęs dukart olimpinis ir triskart pasaulio kalnų slidinėjimo čempionas švedas Ingemaras Stenmarkas, 20 d. – legendinis ledo ritulininkas kanadietis Bobby Orras ir krepšinio treneris amerikietis Patas Riley, 21 d. – futbolo žvaigždės olandas Ronaldas Koemanas ir vokietis Lotharas Matthäusas, 22 d. – dviračių sporto asas italas Mario Cipollini.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių