Quantcast

Motociklų sporto federacijos siekis – užauginti kuo daugiau perspektyvių sportininkų

  • Teksto dydis:

Liepos mėnesio pirmosiomis dienomis mažieji motokroso sporto mylėtojai rinkosi į dviejų dienų mokymus su šios sporto šakos profesionalais. Po ilgos pertraukos grįžusi kelių dienų vaikų stovykla – Lietuvos motociklų sporto federacijos (LMSF) investicija į naujosios kartos ugdymą bei auginimą. Pagrindinis šios iniciatyvos siekis – padėti mažiesiems suprasti šios sporto šakos subtilybes, perduoti profesionalų žinias.

Pasak LMSF motokroso komisijos pirmininko Karolio Sakalausko, šie mokymai yra praėjusiais metais startavusio projekto tąsa, kurio tikslas – užauginti perspektyvią naująją motokroso kartą, kad Lietuva turėtų ne vieną Arminą Jasikonį.

„Mokymai buvo sudaryti iš dviejų dalių. Pirmąją dalį sudarė teorinė dalis bei fizinis pasiruošimas, antroji – praktinė dalis, kurioje didelis dėmesys buvo skiriamas jo valdymui posūkiuose bei imitaciniuose varžybų važiavimuose“, – apie mokymus pasakojo K. Sakalauskas.

Jo teigimu, šiuos mokymus itin palankiai įvertino tiek patys dalyvavę vaikai, tiek jų tėveliai. Mat, neretai pirmieji šių mažųjų sportininkų treneriai ir būna patys tėvai, kuriems kartais žinių bei patirties pritrūksta.

Su mažaisiais motokroso lenktynininkai dirbo praėjusiais metais savo karjerą baigęs motokroso lenktynininkas, daugkartinis Lietuvos čempionas, Lietuvos rinktinės narys Vytautas Bučas bei daugkartinis Lietuvos čempionas, Lietuvos rinktinės narys bei Europos čempionato dalyvis Raimundas Machrovas.

Vytauto Bučo teigimu, labai didelis dėmesys buvo skiriamas fiziniam pasiruošimui, nes šiai techninei sporto šakai yra labai svarbu ruošti kūną taip, kad būtų daugiau naudos nei žalos.

„Labai daug dėmesio skyrėme sportininko mankštai bei pratimams prieš treniruotę ir po jos. Vaikams akcentavome, kad yra labai svarbu tinkamai kūną paruošti prieš pat treniruotę ar varžybas, nes tokiu būdu sumažėja traumų tikimybė, pats raumuo tampa elastingesnis, o sportininkas gali pasiekti gerų rezultatų. Tačiau nemažiau svarbu tinkamai paruošti kūną ir po treniruotės ar varžybų. Yra eilę pratimų, kuriuos atlikus po motociklo važiavimo, sportininkui padeda daug greičiau atsistatyti“, – apie išdėstytą medžiagą kalbėjo V. Bučas.

R. Machrovas teigė, kad taip pat didelis dėmesys buvo skiriama ir patiems vaikų tėveliams, jų supažindinimui su šios sporto šakos specifika.

„Ar vaikas pasieks šiame sporte, labai daug kas priklauso nuo pačių tėvų. Jie turi labai daug išmanyti apie šią sporto šaką, žinoti visas jos subtilybes. Šiame sporte tėvai atlieka ne tik tėvų vaidmenį, bet ir trenerio, mokytojo, o kartais net ir mechaniko vaidmenis. Dėlto dažniausiai vaikus šiuo sportu sudomina patys tėvai“, – kalbėjo R. Machrovas, kurį taip pat šiuo sportu sudomino tėtis.

Pasak jo, nors daug kas priklauso nuo paties vaiko bei jo noro dirbti, bet nemažai priklauso ir nuo pačių tėvų, jų įsitraukimo į vaikų treniruotes bei jų rezultatų siekimo.

„Šis sportas yra labai nelengvas. Jis reikalauja labai didelio ir sunkaus darbo. Labai svarbu, kad vaikas gebėtų koncentruoti dėmesį ir išklausyti, ką jam sako treneriai, bei turėtų noro daug dirbti. O daugiau viskas su laiku yra išugdoma“, – sakė R. Machrovas.

Anot LMSF prezidento Roberto Benediktavičiaus, prie šios iniciatyvos buvo grįžta, nes pastebėta, kad dabartinei motokroso kartai nėra pamainos.

„Šiai dienai motociklų sporto bendruomenė turi stiprių, gerus rezultatus demonstruojančius sportininkus, tačiau pamainoms jiems nėra. Siekdami išlaikyti aukštą meistriškumo lygį kasmet tarptautinių varžybų arenoje, galvojame apie naujos pamainos auginimą. Pastebėjome, kad kažkodėl vaikai sportavę ir siekę rezultatų iki „85“ klasės meta motosportą, nors jau daug buvo pasiekta. Dėlto šių stovyklų tikslas yra perduoti ne tik visą turimą informaciją, profesionalių motokroso lenktynininkų žinias, tačiau norime išsiaiškinti jaunųjų sportininkų problemas bei jas padėti išspręsti, kad turėtumėme aukšto lygio sportininkų pamainą visų amžių grupėje“, – sakė R. Benediktavičius.

Kitais metais tokio pobūdžio mokymai nuo 4 iki 15 metų motociklų krosą pradėjusiems sportuoti ir esamiems sportininkams taip pat planuojami. Ateityje tikimąsi pasiūlyti ir visą paskaitų ciklą visoms sportininkų amžiaus grupėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių