Quantcast

„LTeam“ jau turi talismaną: išrinkite jam vardą

  • Teksto dydis:

Nuo takso, bebro iki paskutinio plieno lašo ir liaudies poeto – tokia olimpinių žaidynių talismanų istorija, prasidėjusi 1972-aisiais Miunchene. Lietuva prisijungė prie įvairių pasaulio šalių olimpinių rinktinių, kurių tautiniai talismanai palaiko sirgalių emocijas, įkvepia geros nuotaikos ir pralinksmina į sporto renginius susirinkusius vaikus. „LTeam“ jau turi savo talismaną, tiesa, jis kol kas neturi vardo, tad jį sugalvoti gali bet kuris kūrybingas tautietis.

Talismanai neatsiejami nuo svarbiausių sporto renginių. Jie palaiko savo komandą, dalyvauja įvairiuose renginiuose bei akcijose, paprastai yra populiariausi olimpinių žaidynių suvenyrai. Kaip atrodo talismanas, priklauso nuo konkrečios šalies tradicinių simbolių ir istorijos. Pavyzdžiui, Didžiosios Britanijos rinktinę „TeamGB“ globoja liūtukas, kanadiečius – briedis, brazilus – jaguaras Ginga.

Olimpinių talismanų evoliucija – itin spalvinga. Pirmasis olimpinis talismanas buvo pristatytas 1972 m. Miuncheno olimpinėse žaidynėse. Tai buvo taksų veislės šuo Waldi, po ketverių metų Monrealyje talismanu tapo bebras. Londono olimpinių žaidynių talismanas 2012-aisiais simbolizavo paskutinį metalo lašą, panaudotą olimpinio stadiono statybai. Į Rio de Žaneiro olimpines žaidynes atvyksiančius viso pasaulio atletus pasitiks Vinicius, pavadintas legendinio brazilų poeto vardu, sukūrusio tekstus žinomiausiems bossanova stiliaus kūriniams, o parolimpinių žaidynių dalyvių dvasią palaikys Tomas, mistinis veikėjas, įkūnijantis visos Brazilijos augmeniją.

„LTeam“ savo talismaną patikėjo sukurti kūrybinei agentūrai „Milk“ ir dizaino studijai „Pet Punk“.

„LTeam“ ženklo tonas – energingas, įkvepiantis, tvirtas, veržlus, patriotiškas. Rinktinės logotipas – stilizuotas ąžuolo, galybės, tvirtybės ir patikimumo simbolis, be to, ąžuolo spalva žalia – tradiciškai Lietuvos sportininkų ir sirgalių aprangos spalva. Ąžuolo vainikas – tradicinis apdovanojimas už nuopelnus ir drąsą. Visgi talismanui suteikėme ir žemiškesnių savybių, juk jo pareiga yra suburti mases ir skatinti įsitraukti, užvesti publiką. Siekėme, kad jis būtų energingas, pozityvus ir aktyvus. Lyg draugiškas, bet ne per daug familiarus treneris, neleidžiantis pasiduoti ir sunkiausiomis akimirkomis“, – pasakojo kūrybinės agentūros „Milk“ atstovė strategijų planuotoja Rasa Misiūnaitė.

Svarbiausi „sufleriai“, kuriuos kūrybos agentūra perdavė dizaino studijai, idėjas perkėlusiai į dizaino projektą, buvo ąžuolo simbolika, vienybė, optimizmas ir aktyvumas. Be to, buvo siekiama sukurti originalų, šiuolaikišką personažą – tai diktuoja ir pasaulinės sporto talismanų tendencijos.

„Personažo dizainą įkvėpė ąžuolo lapas – „LTeam“ logotipas. Aštrios jo briaunos padiktavo talismano karūnos bei galūnių siluetus“, – sprendimą komentuoja „Pet Punk“ kūrybos vadovas Gediminas Šiaulys.

Dizainerių idėją įgyvendino teatro „Lėlė“ dailininkai butaforai, savo rankomis sukūrę ne vieną tuziną gerai pažįstamų ir įvairioms kartoms artimų personažų – konstrukcijos autorė ir įgyvendintoja Virginija Pajarskienė bei jai talkinę Lilijana Janavičienė ir Simas Dūda.

Pirmasis renginys, kuriame sudalyvaus ką tik „gimęs“ talismanas – liepos 15 d. vyksiančios olimpiečių palydėtuvės į olimpines žaidynes. Personažas į Rio nevyks, bet liks Lietuvoje ir palaikys sirgalių nuotaikos olimpinių žaidynių metu. Vėliau jį bus galima išvysti daugelyje renginių – Olimpinėje dienoje, „LTeam“ žiemos olimpiniame festivalyje, jis bus aktyvus olimpinio švietimo renginių dalyvis.

Kol kas talismanas neturi vardo, tad siūlyti išraiškingą, drąsų, įvairiomis kalbomis kalbantiems patraukliai skambantį ir tuo pačiu Lietuvą simbolizuojantį vardą kviečiami visi kūrybingi žmonės.

Talismano vardo rinkimas dažnai patikimas sirgaliams, pavyzdžiui, Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių talismanų vardus rinko per 300 tūkst. žmonių.


Šiame straipsnyje: LTeamtalismanasvardasOlimpiada

NAUJAUSI KOMENTARAI

Dalia

Dalia  portretas
Taip pat pagalvojau apie Giliuką, dar prieš paskaitydama komentarą :)

senjoras

senjoras portretas
Pykštukas arba giliukas,(nuo žodžio gilė) arba sportukas.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių