Quantcast

Lietuviai – jau olimpiniame kaimelyje, atvyks ir rusai

  • Teksto dydis:

Rio de Žaneiro olimpinio kaimelio pastatų balkonuose jau galima pamatyti lietuviškų trispalvių, o pirmasis iš sportininkų įkurtuves atšventė buriuotojas kaunietis Juozas Bernotas.

Sutiktuvių savaitė

Lietuvos delegacijos nariai – misijos vadovas Einius Petkus, jo pavaduotojas Kazys Steponavičius ir vadybininkė Lina Vaisetaitė – paruošė darbui biurą, suplanavo sportininkų sutiktuves.

Liepos 21-ąją atvyko buriuotojas J.Bernotas, 25 d. kaimelyje įsikurs irkluotojai, 27 d. laukiama olimpinės rinktinės vėliavnešės buriuotojos Gintarė Scheidt, 29 d. ir 31 d. – boksininkų Evaldo Petrausko ir Eimanto Stanionio bei gimnasto Roberto Tvorogalo.

Šiuo metu Brazilijoje – žiema, oro temperatūra 20-22 laipsniai šilumos.

Anot Lietuvos olimpinės misijos vadovo E.Petkaus, itin didelis dėmesys – žaidynių dalyvių saugumui.

Olimpinio kaimelio prieigų saugumą užtikrins pareigūnai, CCTV kameros, sraigtasparniais ir automobiliais patruliuojantys pareigūnai.

Visas į olimpinį kaimelį įvažiuojantis transportas bus tikrinamas, rajonas aptvertas dviguba tvora, jame dirba policininkai, kariškiai, žvalgybininkai, išminuotojai, ugniagesiai, kovos su terorizmu pareigūnai ir greito reagavimo būrys.

Už saugumą atsakingas pareigūnas Luizas Fernando Correa pabrėžė, kad olimpiados dalyviai bus saugomi ir kaimelyje, ir kelyje į bei iš sporto bazių.

Australijos nacionalinio olimpinio komiteto atstovai jau pareiškė pretenzijų kaimelio šeimininkams – esą kai kuriuose kambariuose neveikia tualetai, apšvietimas.

Rusams – reikalavimai

Vakar Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) vykdomasis komitetas (VK) svarstė, ar už antidopingo taisyklių nesilaikymą pašalinti iš Rio de Žaneiro žaidynių visą Rusijos rinktinę.

TOK VK, kurį sudaro TOK prezidentas T.Bachas, viceprezidentai Nawalis El Moutawakelis (Marokas), Craigas Reedie's (Didžioji Britanija), Johnas Coates'as (Australija), Zaiqingas Yu (Kinija), TOK administracijos direktorius Christophe'as De Kepperis (Belgija) bei nariai Ching-Kuo Wu (Taivanas), Rene Faselis (Šveicarija), Patrickas Josephas Hickey's (Airija), Claudia Bokel (Vokietija), Juanas Antonio Samaranchas jaunesnysis (Ispanija), Sergejus Bubka (Ukraina), Willis Kaltschmittas Lujanas (Gvatemala), Anita DeFrantz (JAV), Uguras Erdeneras (Turkija) ir Gunilla Lindberg (Švedija), nusprendė, kad Rusijos sportininkai galės dalyvauti olimpiadoje, tačiau tik įvykdę tam tikrus reikalavimus.

Galutinis žodis patikėtas tarptautinėms sporto šakų federacijoms – būtent jos artimiausiu metu nuspręs, kuriems Rusijos atletams įteikti kelialapius į žaidynes, tačiau už borto turėtų likti visi, bet kada diskvalifikuoti už dopingo vartojimą ir netgi atlikę bausmę.

Ši sąlyga liečia ir principinę Lietuvos plaukikės Rūtos Meilutytės konkurentę Juliją Jefimovą.

Anksčiau viešai paramą Rusijai pareiškė dziudo, vandens sporto šakų, imtynių, tinklinio, gimnastikos federacijos, prieš pasisakė lengvosios atletikos, irklavimo, sunkiosios atletikos atstovai.

Prabilo net M.Gorbačiovas

14-a nacionalinių antidopingo agentūrų, tarp jų JAV, Kanados, Vokietijos bendrame laiške ragino TOK uždrausti Rusijai dalyvauti olimpiadoje.

TOK pasitarimo išvakarėse Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas griebėsi paskutinio šiaudo, kad šalies olimpiečiai išvengtų diskvalifikacijos.

"Rusijos valdžios – vyriausybės, prezidento ir visų mūsų – pozicija yra ta, kad sporte nėra ir negali būti vietos dopingui", – pareiškė V.Putinas.

Jis nurodė šalies sporto pareigūnams bendradarbiauti su TOK ir Pasauline antidopingo agentūra, o Rusijos olimpiniam komitetui liepė įkurti Antidopingo komisiją, jai vadovaus 81-erių metų buvęs Rusijos olimpinio komiteto vadovas Vitalijus Smirnovas.

Į gelbėjimo misiją įsitraukė ir paskutinis Tarybų Sąjungos lyderis Michailas Gorbačiovas, paraginęs TOK prezidentą Thomasą Bachą pasigailėti "švarių" atletų.

"Man kolektyvinės bausmės principas nepriimtinas", – rašė savo laiške TOK vadovui 85-erių M.Gorbačiovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių