Quantcast

Latvių specialistas nusilenkė S. Bertašiui: jo potencialas – milžiniškas

  • Teksto dydis:

„Turėsite pasaulinio lygio žvaigždę“, – šyptelėjo Latvijos lengvosios atletikos asociacijos generalinis sekretorius Dmitrijus Milkevičius. Prieš dešimtmetį pasaulio ir Europos čempionatuose ketvirtas vietas užėmęs buvęs lengvaatletis su baltu pavydu seka lietuvio Simo Bertašiaus kelią į elitą.

24-erių lengvaatletis šį sezoną tris kartus pagerino Lietuvos 1500 m rungties rekordą, o Europos čempionate prasibrovė į finalą, kuriame užėmė šeštą vietą. Teisę startuoti Berlyne S.Bertašius iškovojo Baltijos šalių čempionate Uogrėje (Latvija), kurio metu jį pastebėjo ir kaimyninės šalies federacijos vadovai.

„Buvau nustebintas, kad vaikinas taip greitai bėga ir aš jo nežinau. Kažkas iš Lietuvos bėgo labai labai greitai, todėl vėliau jūsų generalinės sekretorės paklausinėjau apie jį – pamačiau milžinišką potencialą. Vėliau Simo startus stebėjau Berlyne, kur jis taip pat pasirodė labai gerai, todėl manau, kad turite pasaulinio lygio bėgiką“, – komplimentų Lietuvos bėgikui negailėjo D.Milkevičius.

Latvis karjeros metu specializavosi 800 m rungtyje, o jo asmeninis rekordas – 1 min. 43,67 sek. – yra ir Latvijos rekordas bei vienas geriausių europiečių pasiektų rezultatų istorijoje.

„Kai tapau pasaulinio lygio bėgiku, man viskas buvo paprasta. Tik keli baltaodžiai tebėgo taip greitai kaip aš, todėl vadybininkui nebuvo sudėtinga rasti man aukšto rango varžybų. Galėjau dalyvauti visur, kur tik norėdavau“, – prisiminė D.Milkevičius.

Lengvosios atletikos specialistas pastebi, kad vidutinių nuotolių rungtyse – 800 m bei 1500 m bėgimuose – europiečiai taria kur kas svaresnį žodį nei kitose distancijose. Tą įrodo ir praėjusių metų pasaulio čempionato rezultatai: 800 m rungties auksą iškovojo prancūzas Pierre-Ambroise Bosse, sidabrą – lenkas Adamas Kszczotas, o 1500 m nuotolio bronza pasidabino norvegas Filipas Ingebrigtsenas.

„Baltaodžiai taip pat gali bėgti greitai, o 800 m ir 1500 m rungtyse labai svarbi taktika. Sunkiau būtų sprinte ar ilguose nuotoliuose, bet vidutinėse distancijose galima kovoti kaip lygus su lygiu“, – neabejojo D.Milkevičius.

Pasitaiko, kad vidutinių nuotolių bėgikai keičia specializaciją bei pradeda specializuotis maratone. Dažna to priežastis – lengvesnė atranka į olimpines žaidynes bei kitus svarbiausius lengvosios atletikos čempionatus. Tokį sportininkų žingsnį D.Milkevičius vertina neigiamai.

„Niekada nenorėjau būti tik dalyviu, visada norėjau laimėti. Bėgau 400 m, po to daugiau galimybių mačiau 800 m bėgime. Jei būčiau matęs dar daugiau galimybių 1500 m nuotolyje, rungtį būčiau pakeitęs dar kartą, tačiau neturėjau tiek ištvermės, – prisiminė D.Milkevičius. – Kiekvienas turi skirtingus tikslus ir jei tavo tikslas yra vien tik patekti į olimpines žaidynes, tai maratone galbūt tą padaryti lengviau. Bet reikia būti realistais – baltaodžiui maratonininkui patekti net į Top-20 pasaulyje yra labai sunku.“

S.Bertašiui latvis linki išvengti traumų, o pergalės sunkiai dirbant ateis savaime.

„Jis jau nebėra labai jaunas, bet viską lemia, kiek daug jis iki šiol treniravosi, kaip jį ruošė treneris. Iki medalių vis dar ilgas kelias, tačiau viskas įmanoma“, – sakė latvis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių