Quantcast

Kaunietis atskleidė uzbekų fenomeno paslaptis

  • Teksto dydis:

Kaunietis Vidas Bružas turi pagrindo pykti ant Uzbekijos boksininkų, tačiau objektyviai pripažįsta, kad šios šalies atstovų revoliucija Rio de Žaneire nebuvo atsitiktinė.

Aplenkė visus

Lietuvos bokso rinktinės treneris V.Bružas olimpiniame ringe kaip įmanydamas stengėsi padėti savo auklėtiniui Eimantui Stanioniui, bet šis nusiminęs ringą paliko jau po antrosios kovos. Europos čempioną ne be teisėjų pagalbos olimpiados aštuntfinalyje sustabdė uzbekas Šachramas Gijasovas. Vėliau jis pasiekė svorio kategorijos iki 69 kg finalą, kur nusileido varžovui iš Kazachstano.

Keista ar ne, tačiau Rio de Žaneiro olimpiados bokso varžybose daugiausia medalių iškovojo būtent Uzbekijos boksininkai. Vos vienu medaliu nuo uzbekų atsiliko kubiečiai ir prancūzai. Olimpinėse žaidynėse vyrai kovojo dešimtyje svorio kategorijų, moterys – trijose.

Jau septintose iš eilės olimpinėse žaidynėse po nepriklausomybės atkūrimo dalyvavusius Lietuvos boksininkus teisėjai paliko be medalių. 2012 m. Londono olimpiados prizininkas Evaldas Petrauskas pralaimėjo pirmą kovą, o E.Stanionis – antrąją.

Investicijos – įspūdingos

Uzbekijos boksininkai iškovojo medalius net septyniose svorio kategorijose iš dešimties. Uzbekų sąskaitoje – trys aukso ir po du sidabro bei bronzos medalius. Prieš ketverius metus Londone jie buvo laimėję vos vieną bronzos medalį.

"Uzbekijos boksininkų sėkmę lėmė didžiulis šios valstybės dėmesys boksui. Per ketverius metus jie sugebėjo užauginti stiprių boksininkų kartą, nes buvo labai daug investuojama į boksą, kuris Uzbekijoje yra tarp populiariausių, o gal net ir pati populiariausia sporto šaka. Uzbekijoje pastatytos šiuolaikiškos sporto bazės, boksininkams mokami geri atlyginimai. Uzbekijos klubas debiutavo WSB (World Series Boxing) profesionalų bokso lygoje, kurioje vien startinis mokestis yra 300 tūkst. eurų. Uzbekų investicijos į boksą atsipirko su kaupu", – komentavo Lietuvos bokso rinktinės treneris V.Bružas.

Antrą vietą Rio komandinėje rikiuotėje užėmė Kubos boksininkai – trys aukso ir trys bronzos medaliai. Šešis medalius laimėjo ir Prancūzijos rinktinė (du aukso, du sidabro ir du bronzos), po penkis medalius Kazachstano (vienas aukso, du sidabro ir du bronzos) bei Rusijos (vienas aukso, vienas sidabro ir trys bronzos) rinktinės.

Ukrainiečių saulėlydis

Šeštą vietą pasidalijo po tris medalius (vienas aukso, vienas sidabro ir vienas bronzos) iškovojusios Jungtinės Amerikos Valstijos ir Didžioji Britanija. Vieną aukso medalį laimėjo olimpiados šeimininkai brazilai.

Iš viso medalius laimėjo devyniolikos valstybių boksininkai. Olimpinėse bokso varžybose dalyvavo 76 šalių atstovai.

2012 m. Londono olimpiadoje dominavo britai, kurie namuose iškovojo tris aukso, po vieną sidabro ir bronzos medalius. Ukrainiečiai, Londone laimėję penkis medalius – du aukso, vieną sidabro ir du bronzos, Rio liko be medalių.

"Po Londono olimpiados dauguma Ukrainos rinktinės lyderių, su olimpiniais čempionais Vasilijumi Lomachenka ir Oleksandru Usyku priešakyje, perėjo į profesionalų boksą, o lygiavertės pamainos tituluotiems boksininkams ukrainiečiai dar neturi ir į Rio iškovojo tik penkis olimpinius kelialapius", – aiškino V.Bružas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių