Quantcast

K. Navickas: vėl žengiu į priekį

Badmintono žaidėjo Kęstučio Navicko ir žinomo šios sporto šakos trenerio Juozo Špelverio bendras darbas, besitęsiantis jau daugiau nei du dešimtmečius, pagaliau vainikuotas trofėjumi.

Trečias kartas nemelavo

Azerbaidžano sostinėje Baku surengtose pirmosiose Europos žaidynėse užėmęs trečią – bronzinę – vietą 31-ų K.Navickas pareiškė: "Šis medalis įprasmino visą mano gyvenimo darbą", o grįžęs į Kauną kalbėjo: "Traumos tam tikra prasme – nuopuolis. Ištvėriau. Ta patirtis irgi pravertė, motyvavo vėl žengti į priekį, siekti šios viršūnės."
"Kęstučio medalis – pirmasis per visą nepriklausomos Lietuvos badmintono istoriją, – pabrėžė J.Špelveris. – Trečias kartas nemelavo. Pirmasis bandymas buvo 2003-iaisiais Europos jaunimo čempionate, antrasis – 2011-aisiais pasaulio studentų universiadoje Kinijoje. Pagaliau ir mes švenčiame!"

Europos žaidynių aštuntfinalyje K.Navickas 2:0 (21:11, 21:13) nugalėjo turką Emre Vuralą, ketvirtfinalyje 2:0 (21:14, 21:6) – belgą Yuhaną Taną, tačiau pusfinalyje po permainingos kovos 1:2 (22:20, 16:21, 13:21) pralaimėjo ispanui Pablo Abianui.

Tikslas – olimpiada

– Kęstuti, Europos žaidynės vertinamos prieštaringai: vieni tvirtina, kad tai – neaišku, kokiais tikslais sumanytas ir neperspektyvus renginys, kiti jas vadina dideles galimybes atveriančiu, netgi prestižiniu didžiojo sporto forumu. Kokia tavo nuomonė? – paklausėme K.Navicko.

– Žiūriu iš savo pozicijų: badmintono grandai į Baku neatvyko, tačiau ažiotažo ir įtampos, atkaklių dvikovų buvo ne mažiau nei Europos čempionate, o kiekviena pergalė ar nesėkmė reikšminga visiems sportininkams, juo labiau – medalis. Pasižvalgyti plačiau po miestą nespėjau, tačiau sporto bazės, kuriose buvau – aukščiausio lygio, varžybos suorganizuotos dešimtukui, aptarnaujantysis personalas – nuoširdus ir geranoriškas.

– Ar nejaučiate kartėlio, kad neprasimušėte į finalą?

– Visada apmaudu nepasinaudoti galimybe pasiekti daugiau. Kita vertus, sau už dvikovą su P.Abianu negalėjau parašyti aukščiausių pažymių, nors kai kurie mano žaidimo epizodai buvo geri. Ką gi, gal kitą kartą pasiseks? Dabar reikia žiūrėti į priekį.

– Ką veiksite iki pasaulio čempionato, kuris numatytas rugpjūtį Indonezijoje?

– Šią savaitę – treniruotės Vokietijoje. Vėliau – varžybos Rusijoje, Vladivostoke, o iš ten persikelsiu į treniruočių stovyklą Malaizijoje, kur darbuosimės kartu su buvusiu Europos vicečempionu švedu Henriu Hurskainenu. Pasaulio čempionatas – ypač svarbus, nes galima iškovoti daugiau reitingo taškų nei žemesnių kategorijų turnyruose. O reitingas turės įtakos kelialapių į Rio de Žaneiro olimpiadą dalyboms.

Skambus sugrįžimas

– Mano įspūdžiai – dvejopi. Kodėl Baku plaukimo, lengvosios atletikos varžybos – be ryškiausių Europos žvaigždžių, nors tai – mūsų kontinento žaidynės? O gal šis projektas – iš tų, apie kuriuos sakoma: pagyvensime – pamatysime? Tačiau pripažįstu: sportininkus slėgė ne mažesnė atsakomybė nei olimpiadoje ar pasaulio čempionate, – teigė J.Špelveris.

– Treneri, kiek Tarptautinės badmintono federacijos (BWF) reitingo taškų pelnė Europos žaidynių bronzos medalį iškovojęs K.Navickas?

– Paradoksalu, tačiau nė vieno! Europos žaidynių statusas neatitiko BWF standartų, todėl jų neįtraukė į klasifikacinių varžybų sąrašą. Nieko tokio, Kęstutis atsigriebs kituose turnyruose. Svarbiausia, kad jis, iškentėjęs tris operacijas, su trenksmu sugrįžo į didįjį sportą. Juk viena trauma, jos gydymas, reabilitacija nubloškia atletą atgal mažiausiai metams, ne vienam po tokio smūgio nusvyra rankos, apima depresija. Tačiau – ne Kęstutį.

– Kokia pozicija BWF pasaulio reitingų lentelėje garantuotų Kęstučiui kelialapį į Rio de Žaneiro olimpiadą?

– Reitingo taškus kaupsime iki 2016-ųjų gegužės. Jeigu viskas klostysis taip, kaip pastaruoju metu, problemų nebus. Manau, pakaktų būti pirmajame 70-uke, bet mūsų tikslas – keturiasdešimtukas.

– Ar K.Navickas – vienintelis jūsų auklėtinis, realiai pretenduojantis į 2016-ųjų vasaros olimpiadą?

– Akvilės Stapušaitytės perspektyva – komplikuotesnė. Į Pekino ir Londono žaidynių vienetų turnyrus ji pateko dėl papildomų kelialapių, kurių atsirado išdalijus vietas olimpiadoje žaidėjų dvejetams. Šį kartą tokia tikimybė – perpus menkesnė, nes mažėja rizikuojančiųjų vienu šūviu nupilti du kiškius. Tai patvirtina ir BWF reitingų tendencijos. Akvilei reikėtų pasiekti 70-uką, šiuo metu ji kol kas – 98-oje vietoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

AAAA

AAAA portretas
SĖKMĖS VISAME KAME, treneriui - taip pat.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių