Quantcast

Įtampa auga: 16 šalių antidopingo agentūros ragina nubausti Rusiją

  • Teksto dydis:

Pasaulio antidopingo agentūra (WADA) turi nedelsdama sureaguoti į tai, kad Rusija nespėjo iki gruodžio 31-ąją pasibaigusio galutinio termino perduoti svarbių laboratorinių tyrimų mėginių ir duomenų, trečiadienį pareiškė 16 šalių nacionalinės antidopingo organizacijos (NADO).

WADA, kurios kritikuojamas vadovas Craigas Reedie (Kreigas Ridis) paskelbė esąs „labai nusivylęs“, kad Rusija nesilaikė termino, ruošiasi už dviejų savaičių surengti Reikalavimų laikymosi komiteto (CRC) posėdį, bet savo bendrame pareiškime NADO paragino organizaciją tučtuojau imtis veiksmų.

„NADO vadovai ragina WADA pripažinti šio termino nesilaikymo rimtumo ir nedelsiant imtis peržiūros bei parengti CRC rekomendaciją“, – pabrėžiama pareiškime, kurį pasirašė 16 valstybių, tarp jų Prancūzijos, JAV ir Australijos, antidopingo agentūros.

„Po daugiau kaip trejus metus besitęsusių peržiūrų, svyravimų ir kompromisų reaguojant į vieną rimčiausių dopingo skandalų sporto istorijoje atėjo laikas pademonstruoti, kad jokiam asmeniui ar valstybei neleidžiama nesilaikyti Pasaulio antidopingo kodekso“, – sakoma jame.

WADA rugsėjį atšaukė Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA) paskelbtą suspendavimą su sąlyga, kad jai iki 2018 metų pabaigos bus perduoti mėginiai, galintys patvirtinti daugybę įtariamų rusų atletų pažeidimų.

Vieno tarptautinio tyrimo autoriai priėjo prie išvados, kad Rusijoje buvo vykdoma didelio masto valstybės remiama dopingo programa, kuria buvo siekiama padėti atletams laimėti medalius per 2014-ųjų Sočio žiemos olimpiadą ir kitus didelius sporto renginius.

Sprendimas atšaukti suspendavimą išprovokavo kritikos laviną, kurios pagrindinis taikinys buvo 77-erių C. Reedie.

WADA specialistai gruodį lankėsi Rusijoje, bet jiems nepavyko gauti visų žadėtų duomenų.

Tuo metu pasaulinė organizacija sakė, kad jos komandai „nepavyko užbaigti savo misijos“, nes Rusija netikėtai pareikalavo, kad jos įranga „atitiktų Rusijos įstatymų“ keliamus reikalavimus.

Artėjus terminui ir nepasiekus pažangos derybose, RUSADA vadovas Jurijus Ganusas paragino prezidentą Vladimirą Putiną padėti išspręsti problemą ir išvengti dar vieno suspendavimo, kuris atvestų Rusiją „prie bedugnės krašto“

Kremlius savo ruožtu pareiškė, jog RUSADA nerimas dėl naujų sankcijų „neturi pagrindo“.

„Pripažįstame, kad RUSADA bendradarbiauja su WADA siekdama išspręsti šiuos klausimus, bet 2018-ųjų rugsėjo 20-ąją iškeltos sąlygos yra nedviprasmiškos – taigi, neturint duomenų įmanoma tik viena baigtis“, – tęsiama NADO pareiškime.

Jame priduriama, kad „padėties rimtumas neduoda pagrindo suteikti Rusijai dar dvi savaites, kad atitiktų“ WADA reikalavimus.

NADO išdėstyta pozicija dėl Rusijos sugrįžimo į pasaulinį sportą iš esmės skiriasi nuo Tarptautinio olimpinio komiteto prezidento Thomas Bacho (Tomo Bacho) požiūrio.

Vokietis įsitikinęs, kad Rusija buvo pakankamai nubausta už nusižengimus, tačiau tokiai nuomonei pritaria toli gražu ne visas sporto pasaulis.

Pavyzdžiui, tokios organizacijos kaip Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) nusprendė neatšaukti Rusijai paskelbto draudimo dalyvauti tarptautiniuose renginiuose.

„Rusijos sugrįžimo į tarptautinį sportą galimybė turėtų būti svarstytina tik tada, kai nebeliks abejonių, jog Rusijoje atkurta švaraus sporto kultūra“, – nurodė NADO.

„Kitaip tariant – tik tada, kai WADA gaus ir patvirtins elektroninius LIMS (Laboratorijos informacijos tvarkymo sistemos) duomenis bei turės prieigą prie Maskvos laboratorijoje esančių mėginių“, – teigiama NADO pranešime.

„NADO vadovai maldauja WADA pasitelkti visą savo autoritetą ir išteklius, kad kuo greičiau išspręstų šį klausimą“, – priduriama jame.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Oi oi

Oi oi portretas
Tik tegu neapsi sika bebausdamos ta Rusija.Lyg niekas nesuprastu kad kanda per politine linija?

Taip

Taip portretas
Kodėl dopingas netikrumas Amerikai Anglija ir vokiečiai ,kodėl ,o Amerika visada su dopingo ,nes Armstrongas tai pareiškė atvirai ir nustebę medalius,ko tylit beretininkai

Taip

Taip portretas
Vėl be yrodymu feikus varo ,nes rusai prieš Amerika vėl ledo ritulį laimėjo ,sutriuškino Kanada ,čiuožimas aukštus nunešė tai ir sirsta amerikosai kursto kitas šalis ,ir patys isgamos loja ,neilgai pasauliui kentėti nuo jankiu
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių