Quantcast

Intriguojanti dvikova: automobilis prieš lėktuvą

Kas greitesnis – lėktuvas ar automobilis? Tokį klausimą, matyt, bent kartą yra kėlęs sau ne vienas. Netrukus "Nemuno žiede" paaiškės ir atsakymas.

Akrobatinio lėktuvo "Extra 300" pilotas, pasaulio akrobatinio skraidymo čempionas Žilvinas Lidžius "Kauno dienai" tvirtino, kad varžytis su automobiliu teks pirmą kartą, o kad žiūrovams reginys būtų patrauklus, teks ir pasistengti.

"Juk visiems bus neįdomu, jei lėktuvas skris kažkur aukštai, o automobilis bandys įveikti posūkius apačioje. Tiek man, tiek superautomobilio vairuotojui teks pasistengti, kad abu vienu metu būtume toje pačioje vietoje, o lėktuvas ir automobilis skrietų kiek įmanoma panašesniu greičiu", – sakė Ž.Lidžius.

Paklaustas, kas šiose lenktynėse gali turėti pranašumą, pilotas tvirtino, kad esant vienai ar kitai situacijai išryškėja arba lėktuvo, arba automobilio pranašumas. Pavyzdžiui, lėktuvas gali pasiekti ir skristi didesniu greičiu, tačiau automobilis daug greičiau įsibėgėja.

"DRAG'ūnų vakare" liepos 18 d. "Nemuno žiede" lenktyniausiantis "Extra 300" yra vienintelis toks sertifikuotas akrobatinis lėktuvas, skirtas sudėtingiausiems akrobatiniams triukams ore atlikti.

Ž.Lidžius pasakoja, kad pilotai, kaip ir automobilių savininkai, mėgsta skaičiuoti arklius po variklio dangčiu. "Extra 300" turi 300 AG variklį, gali pasiekti didžiausią 400 km/val greitį, pakilti į 4875 m aukštį, o valandai skrydžio sunaudoja 100 l aviacinių degalų "LL100". Tiesa, jei automobilių vairuotojai gali ganėtinai laisvai tobulinti savo automobilį didindami variklio galią, modifikuodami važiuoklę, lėktuvų pilotai tokios laisvės neturi. Pasak Ž.Lidžiaus, visais lėktuvų patobulinimais užsiima specialistai – gamyklų inžinieriai, o kiekvienas lėktuve padarytas pokytis turi būti sertifikuotas, nes tai yra svarbus saugumo klausimas.

"DRAG'ūnų vakaro" dalyviams ir žiūrovams, pašnekovo teigimu, bus puiki proga pamatyti išskirtines lėktuvo ir automobilio lenktynes, nes tokios oficialiai Lietuvoje vyko vos vieną kartą, kai Palangos aerodrome skrisdamas lėktuvu "SU-26" su automobiliu varžėsi legendinis Lietuvos pilotas Jurgis Kairys. Daugiau tokių bandymų, apie kuriuos būtų buvę skelbta oficialiai, Lietuvoje nebuvo.

"DRAG'ūnų vakare" superautomobilio ir lėktuvo lenktynės taps renginio desertu, tačiau jame netrūks jau ir visų pamėgtų tradicinių rungčių ir pramogų – bus renkamas greičiausias, gražiausias ir daugiausia kartų startavęs dalyvis. Taip pat vyks "show off" automobilių paroda, žiūrovai ir dalyviai galės pasivažinėti pramoginiais kartingais, "skidcar" automobiliu ir, žinoma, gerai praleisti laiką bendraminčių draugijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių