Quantcast

„Halls Winter Rally“ debiutantai: ralis įaugęs mūsų genuose

  • Teksto dydis:

Šį savaitgalį Utenos apylinkėse vyksiančiame didžiausiame Lietuvoje automobilių sporto renginyje dalyvių gretas papildys ambicingas naujokų ekipažas. Kauniečiai Rokas Steponavičius ir Ernesta Globytė – nauji veidai ralyje, bet ne automobilių sporte. Nemažai pergalių žiedinėse lenktynėse pelnęs duetas žada ne tik apšilti kojas ralio trasose, bet ir pakovoti dėl aukštesnių pozicijų.

Abudu naujojo ekipažo nariai vienbalsiai tvirtina, kad debiutas Lietuvos ralio čempionate – jųdviejų seniai puoselėta svajonė. Ją įgyvendinti taps nepalyginamai smagiau startuojant būtent žiemos ralyje.

„Labai norėjosi sezoną pradėti daugelio lenktynininkų itin mėgstamu „Halls Winter Rally“ festivaliu. Iš pradžių mums tai atrodė sunkiai įveikiama užduotis dėl finansinių niuansų. Jau įprasta sakyti, kad ralis yra brangi techninė sporto šaka, tačiau žiemos lenktynės – dar brangesnės. Vien dygliuotos sportinės padangos reikalauja nemažų skaičių dėliojant varžybų biudžetą. Džiaugiamės, kad atsirado žmonių, kurie patikėjo tuo dideliu mūsų užsidegimu ir padėjo pasirengti pirmajam startui“, – pasakoja E. Globytė.

Žiedinėse lenktynėse daugiau kaip penkerius metus dalyvaujanti lenktynininkė pasiryžusi užleisti vairuotojo sėdynę komandos draugui ir persėsti į šturmano poziciją. Jos diktuojamų stenogramų trasoje klausysis taip pat ne vienus metus žiedinėse lenktynėse sėkmingai važiuojantis R. Steponavičius.

„Mes užaugome su automobilių sportu. Mano senelis ir tėtis dalyvavo ralyje, Ernesta – irgi ralisto dukra. Ralis tiesiog įaugęs mūsų genuose. Norime tas dinastijas pratęsti, – šypsosi naujam lenktynininko karjeros etapui besirengiantis R. Steponavičius. – Prisimenu, kaip vaikystėje vis sukiodavausi varžybose. Jei tėtis būdavo užimtas, laiką leisdavau su kitais sportininkais. Vienas jų – Deividas Jocius. Regis, vėl su juo susitiksime, tik šįkart dar smagesnėmis aplinkybėmis – trasoje, kaip varžovai.“

Iki šiol R. Steponavičius ir E. Globytė patirtį žvyro trasose kaupė važiuodami „nuliniu“ ralio saugos ekipažu. Pernai jiedu šitaip įveikė tris čempionato etapus. Paklausti apie keliamus tikslus, debiutantai stengiasi išlikti kuklūs ir pareiškimais apie laimėjimus nesišvaisto.

„Ambicijų mes tikrai nestokojame, bet iki pergalių reikia nuvažiuoti daug kilometrų. Dabar pagrindinis prioritetas – patirtis. Mėginsime mokytis vienas kitą suprasti iš pusės žodžio, nes čia ypač svarbu sklandus ekipažo narių darbas. Iškart į aukštus rezultatus nesitaikysime – verčiau sėkmingai, be didesnių kuriozų, pasiekti finišą. Be to, mūsiškis „BMW 318“ – kone standartinis automobilis, tik su saugos lankais. Su tokiu prieš lyderius nepašokinėsi, bet pirmiems žingsniams profesionalų ralyje jo pakaks. Jau spėjome įsitikinti, kad mūsų važiavimas trasoje sulaukia ir sirgalių simpatijų. Tikrai pasistengsime jų nenuvilti ir žiemos ralyje“, – sako R. Steponavičius.

Paskutines laisvas dienas prieš ralį sportininkai sutartinai leidžia komandos garaže ruošdami automobilį. Prireikė senąsias sėdynes pakeisti saugesnėmis, sutvirtinti kelis mazgus, mat iš „nulinukų“ perėjus į pilnaverčių dalyvių gretas, atitinkamai ir važiavimo tempas bei apkrovos automobiliui teks didesnės. Juolab kad trasoje laukia nemažai šuolių per tramplinus.

Ketvirtadienį ryte lenktynininkai išvyksta į Uteną. Ten jų lauks administracinė ir techninė komisijos, po to – susipažinimas su trasa.

„Bus labai įdomi patirtis. Jei ralio senbuviams kai kurie greičio ruožai jau neblogai pažįstami, tai mums viskas nauja. Vieną ar kitą atkarpą galbūt prisiminsime iš ankstesnių varžybų, kuomet buvome žiūrovais, bet dabar tai jau nieko nereiškia. Teks rimtai padirbėti tuos du kartus pravažiuojant būsimas ralio trasas ir susirašant stenogramą, – su nekantrumu naujo iššūkio laukia E. Globytė. – Pirmieji keturi greičio ruožai penktadienį vakare drieksis tamsoje. Tikiuosi, kad pavyks nepasimesti skaitant stenogramą ir orientuojantis aplinkoje. Jei pradžia bus gera, mėginsime įsibėgėti ir pakovoti bent dėl patekimo į penketuką savo klasėje.“

Automobilių sporto sezoną žiemos ralyje pradėsiantys debiutantai žada neapleisti ir žiedinių lenktynių. E. Globytė nusiteikusi apginti pernai iškovotus Lietuvos čempionės „Open“ klasėje ir Baltijos šalių čempionato bronzininkės titulus. Tuo metu R. Steponavičius planuoja ir toliau talkinti komandos draugui Arūnui Granskui siekiant pergalių ilgų nuotolių žiedinėse lenktynėse.

Naujojo ekipažo nariai kviečia visus ištikimus ralio aistruolius sausio 30-31 d. atvykti į Utenos apylinkes ir juos palaikyti. Pasak lenktynininkų, gerai nusiteikę sirgaliai – tai lyg papildoma pavara sportiniame automobilyje, leidžianti įsibėgėti dar greičiau.



NAUJAUSI KOMENTARAI

fainai

fainai portretas
Kaunas valdo!!! Čapka, Švedas, Jocius, Firantas ir visi kiti, o dar čia šitie naujokai. Liuks!!! Parodom, kad mes greičiausi!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių